top of page

דיאגנוזה\ אבחנה עפ"י הרפואה הסינית- הקורס הועבר על ידי המרצה רן שוהם

 

 

מטרת הקורס היא לקחת את כל המידע ולזהות היכן קיימת דיסהרמוניה אצל המטופל- חוסר איזון בין יין ליאנג.

חשיבה נכונה תהיה להכניס את המילה צ'י לכל משפט ברפואה הסינית.

המטרה היא לדעת כיצד להסתכל על המטופל, לעשות סדר, כדי ליצר אבחנה שתעזור לקבוע טיפול.

מה מייחד את הרפואה הסינית מול הרפואה הקונבנציונלית?

הרפואה המערבית מבוססת יותר על מדע, על אנטומיה, מנסה לראות את הדברים כמו שהם נתפסים בעין- צורה, משקל, מיקום, קשרים וכ'. ברפואה הסינית מסתכלים על המכלול, מסתכלים על כל העולם ומשם תופסים את הגוף. פחות התייחסו למיקום המדוייק של האיברים (הסתכלות באופן כללי- לפי מחממים), לדוג' הלב נמצא במחמם העליון אבל פחות חשובה הצורה הפיזית שלו- כמה צינורות יש לו ולאן כל צינור הולך.

ברפואה המערבית בוחנים כל סיב, את החומרים ואת הכימיה- כל צינור במדוייק, הסינים מתבססים על החומר: "הצ'י"- תנועה, מה שמניע אותנו, בני האדם באופן כללי ואת הלב והדם- אם חותכים כלי דם אז הצ'י הוא שידחוף אותו החוצה. גם קול שאנו מפיקים הוא תוצאה של צ'י (באס ברמקול- כוח, צ'י). הצ'י מאפשר חיים, פעילויות וכל מה שקורה בעולם- תופעות של צ'י.

יש צ'י בעולם ויש צ'י בגוף, וההסתכלות היא פחות על הכימיה בגוף אלא על צ'י של כל איבר. השם של האיבר הסיני מקושר אך לא מקביל במדויק לתפקוד\תפיסת האיבר ברופאה המערבית.

ברפואה הסינית לא קיימת מערכת עצבים, וגם לא מערכת הורמונלית\אנדוקרינית- אין הורמונים. בעיות פריון אצל אישה יכולות לנבוע מקור ברחם, לחות שמונעת קליטה, חסר יין, חסר דם\ ג'ינג.

אי אפשר להבטיח למטופל הצלחה- ישנם מקרים שיניבו פירות לאחר מעט טיפולים ויש מקרים "קלים" או שיראו לנו כפשוטים ושהם לא יצליחו לעבוד- סביר להניח שכל אדם שמגיע לרופא סיני כבר ראה בעברו לפחות 3 רופאים מערביים, סטטיסטית- אם המקרים שלהם היו קלים אז כבר היו פותרים להם את הבעיה- כך שלרוב יגיעו לקליניקות שלנו מקרים עם בעיות קשות יותר.

האבחון המערבי לא אומר כלום על האבחון הסיני- יתכן כי שלוש נשים שונות יגיעו עם בעיית פריון וכל אישה תקבל טיפול שונה, המלצה לפעילות גופנית ותזונה שונה. זה לא אומר על הצלחה אלא על הבנה.

ניתן להתייחס לרפואה מערבית אך הרפואה הסינית לא בנויה עליה.

ברפואה המערבית מטפלים בסימפטום, נקודתית וברפואה הסינית מנסים דרך כמה סימפטומים להגיע למקור הדיסהרמוניה ולטפל בשורש הבעיה ולא רק בקצה הקרחון  (הסימפטום- מה שנראה על פני השטח)- לדוגמא במקרה של עיניים אדומות- ברפואה הסינית, ינסו להבין מדוע נגרם (אש בכבד\ חום בלב\ חוסר מים) וברפואה המערבית ינסו לצמצם עם מכשירים כמו מיקרוסקופים כדי לבחון את הנקודות האדומות.

הבדל נוסף בין הרפואות הוא שברפואה המערבית המטפל הוא דמות דומיננטית וריכוזית כשהמטופל הוא פסיבי (מורדם, חתוך, לוקח כדורים וכ'..), לא תמיד המטופל משותף בהליך הטיפולי וגם לא כל כך סומכים על המטופל- גם אם הוא מתבקש לשנות תזונה או להוסיף פעילות גופנית נותנים לו כדורים. ברפואה הסינית, המטפל הוא דמות חשובה בטיפול אבל הוא מראה את הדרך למטופל ונותן לו הנחיות\ עצות לניהול חיים נכון- תזונה, פעילו גופנית, אורח חיים- יש שיתופיות. המטרה לשמור ולהרמן את זה.

 

לאחר המהפכה התעשייתית הרפואה המערבית הסתכלה על גוף האדם כעל מכונה: לב- משאבות, מפרקים- גלגלים, מוח- מחשב, לפי התיאוריה הזו ניתן להחליף כמעט כל חלק (מחליפים לב\כבד וכ'...).

הרפואה המערבית הוכיחה גם את יעילותה הרבה בהבאת המודעות להיגיינה, חיסונים וניתוחים מצילי חיים. בסין לא כל כך הייתה מודעות לכל זאת עד לא מזמן.

הרפואה הסינית מסתכלת על האדם כעל עולם קטן, האדם הוא סוג של גן (לא חלקים אלא מכלול), והמטפל הוא סוג של גנן. בעולם זה יש עננים, מים, הרים, כוכבים, מקוואות והמטרה להביא את הכל למקום ההורמוני שלו- אם יש עשבים שוטים- מוציאים אותם, אם יש יובש- משקים, אם יש עננים למטה- מאזנים ומעלים אותם למעלה, יותר מדי שמש? להביא יותר יין, עץ אחד גדל יותר מדי ועשה צל גדול על פרחים אז נאזן ונגזום ממנו מעט- המטרה היא לחפש את הדיסהרמוניה ולהביא לאיזון.

לדוגמא במקרה של שילשולים- ברפואה הסינית ניקח דופק, לשון, נשאל מה הצבע, ריח, אם יש מזון לא מעוכל, דביק? משאיר סימנים באסלה? נחפש מה גורם לכך- כבד פולש לטחול? ננסה לאזן בין הצ'י של האיברים, לחות בגוף? "היכן שיש לחות יש לחזק את צ'י הטחול", פתוגן חיצוני? ננסה לסלק אותו. ברפואה המערבית ינסו לשלול וירוסים\ מחלות, יתנו משהו להפסיק את זה.

כאב ראש? ברפואה הסינית- איפה כואב? צדדים, אמצע, אחורה, מחמיר עם אוכל? בשעות היום\לילה? הכל מרכיב אבחנה אחת- אמור להיות חלק מהשלם. בניגוד למערבית- מתייחסים רק לראש- CT ראש, קח אקמול.

כלל חשוב ברפואה הסינית הוא שלא עושים אבחנה לפי סימפטום בודד- כואב הראש? זה לא נתון מספק כדי להתחיל לטיפול, האם הדופק מהיר? לשון אדומה? צריך לפחות 2 סימפטומים ועדיף יותר כדי לבנות מכלול.

כלי אבחון נוסף ברפואה הסינית הוא המטפל עצמו- המעבדה הניידת, תחושה, מתבונן- מסתכל, מריח, שואל שאלות באלגנטיות שמביאות מידע (רוצה לשתות? מה מעדיף- חם\קר, בכלל לא צמא), מגיע לידי אומנות, סוג של בלש. המטפל אוסף מידע מהמפגש הראשון עם המטופל- בדרך כלל בטלפון (הקשבה- צליל ייני- טון דיבור נמוך, שקט, מופנם, מול קול חזק- יאנגי, איך הוא דופק בדלת, הרחה- נטיה לריח גוף חזק מעיד על חום, ריח פה\דלקות חניכיים- אש בקיבה). מישוש הוא כלי נוסף שצריך לפתח עם הזמן, לשכלל ולעדן אותו. אנשים ללא ריח הם יותר יינים\ חסרי יאנג. לראות מה צורת ישיבת המטופל. חשוב לא לנעוץ עיניים אלא להציץ. כמו בלשים. אם המטופל מחזיק\ כואב לו בכתף- "היכן שיש כאב אין תנועה חלקה של צ'י ואיפה שלא כואב יש תנועה חלקה של צ'י" (Bu tong ze tong, bu rong ze tong), אם יש איזורים אדומים בפנים וכ'.

 

לאחר אסיפת כל הפרטים האבחנה בנויה על לוגיקה, הגיון- עושים סדר. טופס תשאול קלאסי בנוי על 4 רגליים של שולחן האבחנה:

 

1. התבוננות- מסתכלים על מבנה גוף שמן\ רזה\ עגלגל (נטייה לחסר יין\דם, ללחות), האם המטופל שמוט\ כפוף\ קפוץ (אריאל שרון ז"ל-קפיצי יאנגי). גבוה, נמוך, איך מתלבש, האם מבנה הגוף הוא זויתי, איך המבט שלו- מעיד על ה- shen ניצוץ מול עכירות, הסתכלות על ציפורנים\ פטריות (לחות וחום בכבד). פזוראזיס- ריאות וכבד, צורת הליכה, אפשר להסתכל על סוג הנעל- יכול להעיד על מעמד, מצב כספי ומה תהיה מצב הרגל. אפשר להתבונן על הפנים- מייצג את כל המערכות בגוף, אפשר להסתכל על קמטים, צבעים, מבנה (מצח גדול\ חלק עליון גדול- מעיד על "נטייה ל-"\לקונסטיטוציה של עודף וחסר איזון במחממים), חיוור\ אדום\ סגול\ כחלחל מעידים על חסר\חום\תקיעות\קור- אפשר לחלק לאלמנטים. אפשר להסיק יין ויאנג.

התבוננות על לשון- ניתן לראות בה דברים בסיסיים- רואים ויטליות (כי הלשון היא שריר, גוש בשר), האם הוא מלא חיים- מה החיוניות שלה. חיפוי- מה שמכסה את החלק העליון של הלשון, שברמה תקינה מראה את האדים ותהליך העיכול בקיבה, צריך להיות דק ולבן- דק שיראו את את צבע הלשון אבל עבה מספיק בשביל להראות נוכחות. חוסר חיפוי מעיד על חסר יין וחיפוי עבה מראה על עוצמת פתלוגיה- החיפוי יכול להיות בצבע צהוב, לבן, שחור וכ'. צבע גוף הלשון צריך להיות ורדוד- הוא יכול להיות חיוור\ אדום\ סגול כחלחל שכל אחד מהצבעים יכול להראות מצב שונה של דיסהרמוניה (חסר\ חום\ תקיעות\ קור). יכול להיות שינוי בצבע רק באיזור מסויים (קצה אדום- חום בלב) לשון תראה התקדמות בטיפול. ניתן לראות גם את צורת גוף הלשון- אם היא עבה\דקה, אם יש בה גבהות, חריצים, אם היא רופסת, אם יש קושי להוציא אותה, אם הלשון רטובה\יבשה- מכל זה מוציאים אבחנה- כל דבר מסמן משהו.  

 

2. האזנה\ הרחה- זה לא מה שהמטופל אומר, אלא הצלילים שהוא מוציא, איך הוא אומר.

צליל נמוך או גבוה (בווליום)- קול חלש שבקושי יכול להרים את הקול שיתכן וישליך על חולשת ריאות או יעיד על אדם יותר ייני או ריאות חזקות, מצב של עוד, אדם יותר יאנגי.

צורת הנשימה- חירחורים (ליחה), ציפצופים (ליחה בחדרי נשימה), נשימה כבדה, אנשים שנושמים רדוד ומהר (מעיד על מצוקה), כשאדם משתעל (יותר מאחד, שניים) חולה? מעשן? אפצ'י- צי מתמרד של הריאות (UP QI), לבדוק אם השיעול יבש או שיש ליחה?

אנחות- אדם שנאנח הרבה (קרחצן), מעיד על שיחרור צ'י תקוע, על צ'י שמשתחרר, אדם שצוחק יותר מדי בלי קשר (אולי בעיה בלב), אדם שצועק הרבה (אולי קשור לכבד).

איך האדם דופק בדלת- מעיד על הצ'י שלו, על המצב הנפשי\פיזי (לחוץ\ מפחד), כמה הוא דופק, עוצמת הדפיקה וכ'.. צליל של אדם מקיא (בחוזקה, חלש) מעיד על עודף או חסר.

בהרחה- כשאדם מגיע עם דיסהרמוניה בולטת- הריח שלו יבלוט. זה גם תלוי בחוש הריח של האדם, ככל שהריח יותר חזק ובולט החוצה- המצב יותר בעודף. חום מייצר תהליכים, מראה על פעילות (כמו אוכל שעומד בחוץ), יותר חמים- יותר מריחים. בני נוער מתבגרים בעלי ריחות גוף יותר חזקים- הם יותר יאנגים (מורגש בפעילות גופנית, פחות קר להם- יוצאים בלי מעיל והולכים יחפים), אדם שהוא יותר ייני פחות יצאו ממנו ריחות.

ריח פה חזק יעיד על חום בקיבה או על דלקת חניכיים, ננסה לחזק את האימות עם רעב מתמיד- אש בקיבה. גם בריחות יש חלוקה לפי 5 האלמנטים.

הזעה מוגברת עם ריח חזק מבית השחי בדרך כלל קשורה לכבד\ללב, אם הזיעה היא בשעות הלילה אז בדרך כלל קשורה לחסר יין. שתן חסר ריח לחלוטין- מעיד על קור, שתן עכור- מעיד על לחות, שתן צהוב מעיד על חום. צואה- ככל שהריח יותר חזק יש יותר חום, ריח ממש מסריח מעיד על חום עם לחות במעיים, כשאין ריח אז יעיד על קור במעיים, שלשול עם ריח חזק מעיד בדרך כלל על חום ולחות (מליסה טובה לחום ולחות), שלשול ללא ריח בדרך כלל מראה על קור.

 

 

3. מישוש ותחושה- מגע, דופק, חספוס של העור, סגנון לחיצת יד, טמפ' כף יד, טונוס, חום\קור. אם מגע מחמיר\משפר (מגע מוסיף צ'י- מראה על עודף או חסר- דימום מול חימום במוקסה), מישוש מרידיאנים, נקודות הצטברות, אבחון בטן, לגעת בנקודות Mo & Shu ואם אחת מהן כואבת גורמת לחשוד באיבר הרלוונטי. דופק- אמצעי אבחון במישוש מפורסם ב-3 אצבעות על העורק הרדיאלי. יד ימין: ריאות טחול כליות יאנגיות, יד שמאל: לב, כבד, כליות ינייות.

יש משפט שאומר שהיכן שכואב יש נקודת דיקור. אם נקודות Mo  או  Shu כואבות אפשר לדקור אותן. נקודה למחמם העליון Cv17 (רב"צ רביעי)- ים הצ'י\ האנרגיה, Lu9 היא נקודה חשובה לאנרגיה וליין של הריאות (נקודת מקור). חלק מהטקסים מציינים מהירות של דופק המתייחסים למהיר\ איטי (חום מול קור), אבל לא תמיד מי שיש לו דופק מהיר במיקום האמצעי יהיה לו חום בכבד\ קיבה ולא לכל מי שיש חום בלב יהיה דופק מהיר. לוקחים 14 שניות ומכפילים ב-4 או חצי דקה ומכפילים ב-2. דופק נורמלי הוא בין 4-5 פעימות לנשימה של המטפל המאוזן. לכן הם אומרים, אל תטפל כשאתה חולה, תבוא רגוע לטיפול, אחרי התחברות לעצמך וכשאתה בהרמוניה תוכל למצוא את הדיסהרמוניה אצל המטופל.

 

4. תשאול- קודם כל שאלות בסיסיות, איך קוראים לך, שם, טלפון, גיל, עיסוק, כתובת, מצב משפחתי, ילדים, היסטוריה רפואית וכ'. נולדים מכך הרבה תובנות- מגיל אפשר להסיק אם האדם נראה צעיר\ מבוגר לגילו, מצב משפחתי (אם נשוי מתי התחתן, האם נולד ילד לאחרונה- מביא להרהורים), גירושים- בדרך כלל מעיד על תקופה לא טובה נפשית, חרדות, האם יש ילד חייל, התאלמנות- מתי ואם עדיין בצער. אישה ללא ילדים נוטה להסביר ולפרט למה. יש חשיבות לשאלות הטריויאליות, אם היא בהריון- יש נקודות\ צמחים אסורים בהריון.

אינטימיות בין מטפל למטופל נוצרת בכמה מפגשים וזה בסדר שהמטופל יעלה דברים במהלך המפגשים ולא תמיד בתשאול הראשון.

מטפל טוב יודע לווסת את הצ'י שלו מול המטופל, יותר גבר, יותר אישה, יותר תקיף, יותר עדין- "כימיה", צריך להיות עם חלקם רגוע\ נחמד ועל חלקם יותר אסרטיבי ואולי אפילו גם לצעוק- שהצ'י של המטפל יפגע טוב בצ'י של המטופל.

צריך לשאול על המקצוע- המטופל עובד מול ארצות הברית עד 4 בבוקר, מה סוג העבודה ואיך נראה היום עבודה. "פקיד?" מול מחשב- דלקות בידיים, כאבי כתף\ צוואר, המסך נמצא בצד וכ', פרונטלי מול אנשים שצועקים וכועסים? סופגים צ'י רע. צריך לבקש מהמטופל לשחזר את מהלך העבודה. האם המטופל עובד בעבודות ביזאריות- חומרים רעילים, פיזיים יותר מדי, שעות לילה, במקררים, במחסן בלי אויר, מה מספר שעות העבודה ביום- 12 שעות מול מחשב?, האם יש סטרס בעבודה?, ישיבה מרובה?- גורמי פתולוגיה.

חשוב לשאול על מנהגים כללים- פעילות גופנית- כמה ומה? אוכל, תזונה- דיאטות, אלכוהול, עישון- כמה ביום, אם הפסיק ומתי, קפה- כמה כוסות, הפוך- כוס חלב וגורם לחות, משקאות מוגזים וממותקים, דיאט, חטיפים\ ממתקים?. האם התזונה היא טבעונית\ צמחונית, מה אוכלים לכל ארוחה (בוקר, צהריים, ערב, ביניים) מסודר\ לא מסודר. "לא אוכל כלום עד 4 בצהריים", "שוכח לאכול".

אלרגיות- לתרופות, מאכלים, עונות, רגישויות- אדם רגיש לפטריות- מרכיב בפורמולות.

היסטוריה רפואית- האם עד היום היו בעיות- אישפוזים, ניתוחים, תאונות, צהבת, חבלת ראש, מחלות חוזרות. האם התנסה בעבר ברפואה משלימה בעבר- אם אפשר לדבר עם המטפל.

תרופות- באופן קבוע, מדי פעם, כולל תוספי מזון, אבקות חלבון, מינרלים, ויטמנים, גלולות, אסטינינים להורדת כולסטרול (פוגע בכבד ובגידים- מייבש רצועות).

ועכשיו שואלים לגבי התלונה העיקרית. מה הסיבה שהגעת אליי? יכולות להיות מספר תלונות, מנסים לפרק ולהתאים.

אם כואב לו הגב, מיקום הכאב, ממה אתה חושב שיכול להגרם, שיראה את המיקום, שיגע, מה אופי הכאב, אולי יש כתם, כאב נקודתי\ מפושט, האם לחץ או מגע משפר (חסר) אם הכאב מחמיר במגע (עודף), על איזה מרידיאן, תנועה משחררת כאב? יש חסימה בתנועה של הצ'י, יתכן על רקע של קור. מה מקל, מה מחמיר- כולל חום וקור.

ישנה צורה קלאסית לתשאול, מגיעה בכמה גירסאות עם קצת יותר\ פחות שאלות- נקרא "10 השאלות":

  • רתיעה מחום\ קור- האם קיימת רגישות ספציפית, מאכלים, שתייה, מזיע, מעדיף עונה מסויימת, האם יש חום סיסטמי (במדחום) באופן קבוע, גם טמפ' נמוכה במדחום יכולה להעיד על היפותרמיה- ייני, חסר יאנג.

  • הזעה- האם המטופל מזיע בצורה חריגה, ספונטנית, גלי חום, באיזה שעות? באמצע היום בלי מאמץ? בדרך כלל חולשת ריאות, מבית שחי- לב, אנשים שלא מזיעים בכלל הם חסרי יאנג- דיסהרמוניה. אנשים שמקוררים (תחילת שפעת) האם יש זיעה- מצב של רוח חום, אם אין הזיעה- פלישה של רוח קור (התאמת צמח מנטה מול קינמון, צמח היערה טוב לגרון). מחלולי המחלה החיצוניים- אקלימים, פנימיים רגשות, מטפלים במה שרואים ובמה שהמטופל מציג ולא במה שהרופא אומר.

  • ראש\ גוף- האם ישנם כאבים מיוחדים באיזורים אלו, תחושות, סחרחורות, אם יש כאבים באיזה איזור (קדימה\ אחורה\ טמפורלי), אי נוחות, נפיחויות, חולשה, חום\ קור באיזורים, מתי התחיל, מה מקל\ מחמיר, מה גורם (באופן כללי בדרך כלל כאבים בקדמת הפנים מיוחסים ל- yang ming- LI & ST, כאבים בחלק האחורי של הראש משוייכים ל- SI, BL, KID, החלקים הצידיים של הראש מיוחסים בעיקר ל-Shao Yang- GB & TW ול-LIV, כאב ראש בורטקס GV20 מיוחס לכבד- נקודת 100 המפגשים, כל המרדיאנים היינים נפגשים בה). האם יש מיחושים בנקודות ספציפיות, חוסר תחושה, נמלים, כאבים אחרי אוכל, מנוחה, אם פעילות גופנית מקלה על הכאב, נקודה שזז ממקום למקום משוייכת בדרך כלל לכבד- רוח.

  • צואה ושתן (יציאות)- "בסדר" זה לא תשובה טובה, מבחינתו הוא התרגל בצבא שפעם בשבוע זה בסדר.  וגם לשאול אם "הקקי תקין" זו שאלה לא טובה- צבע, ריח, מרקם, תדירות, בקושי, עיגולים, בלחץ. צריכה להיות יציאה לפחות פעם אחת ביום (עדיף על הבוקר, וגם פעמיים\ שלוש פעמים ביום נחשב תקין ולא כעצירות), פחות מפעם ביום נחשב לעצירות (בראייה של רפואה סינית), הצואה צריכה להיות בצורת גליל ולא בריח נוראי מדי- כמה שיש יותר ריח יש יותר חום, צואה חסרת ריח מעידה על קור במערכת העיכול. גם לשתן יש התייחסות לצבע- בהיר\כהה\עכור (קור\חום\לחות) בהתחשב בכמות השתייה, תדירות?- גם תלוי בכמות שתיה, בפעילות גופנית, במזג אויר. יש חשיבות לשאול לגבי יכולת ההתאפקות- מראה על עוצמת הצ'י של הכליות (שולטות על הסוגרים), אפשר לאבחן מצב של יין או יאנג לפי שתן. אם זה מצב של הרבה חום בגוף אז המטופל ילך לשירותים עם כמות קטנה של שתן כל פעם. "הולך הרבה לשירותים", "לא הולך בכלל.." אלו לא תשובות טובות. כמה, כמות, יכולת התאפקות, צבע- מאמתים עם לשון, אם היא אדומה, חיפוי צהוב לחום או לחות במחמם התחתון. סביר להניח שהמטופל ישתף לגבי טחורים (אם הם חיצוניים, בולטים, מדממים, פיסורה), אם הם בולטים ומחסר צ'י אז משוייך לטחול שלא מחזיק איברים במקומם. מצב יאנגי הוא עודף חום במעי הגס שגורם לכלי הדם להתרחב ולצאת החוצה. נראה דופק חלש ויתאים לעייפות לאחר אכילה לעומת דופק מהיר וחזק יותר. אם המטופל לא שם לב לחלק מהשאלות האלו שישים לב ויחזיר תשובה למפגש הבא.

  • מזון ושתיה- מה הוא אוכל ואיך הוא אוכל- צמחוני\ טבעוני, תפריט של ארוחת בוקר, צהריים, ערב ובין לבין ואם הוא לא אוכל ארוחת בוקר- שיתרגל לאכול- חשוב להיכנס לשעות היאנגיות של היום עם דלק. אוכל טרי מחליש את הצ'י של הטחול- הטחול צריך לעבד אותו יותר אז מומלץ לאדות, לחמם טיפה. בחורף חשוב שהתזונה תהיה נוטה לחמה ולא לאכול כל יום סלט ויוגורט אז אפשר לאזן עם קינמון. אם הוא אוכל בוטנים, שותה חלב, הרבה קפה, הפוך. לגבי שתיה- כמה ומה, ממותקים, מוגזים, אלכוהול, פירות סחוטים טבעיים (אם כל יום יכול להיות גם בעייתי כי הם מקררים ובעלי סוכר גבוה), קפה\ תה- כמה סוכר. לשאול בערמומיות- אם הוא רוצה לשתות- חם\ קר\ כמה סוכר\ אם הוא אף פעם לא צמא (קור או לחות), אם יש לו לחות חמה אז הוא יהיה צמא אבל לא ירצה לשתות, אם הוא כל הזמן צמא\ רעב יתכן חום בקיבה. אדם צריך לשתות עד שהוא לא יהיה צמא ושהשתן יהיה בהיר יחסית- ולא לשתות יותר מדי (דילול מלחים) וזה תלוי גם במזג אויר וגם בפעילות הפיזית שלו. אדם שעובד בבנק ונמצא במיזוג לא יאבד נוזלים אז הוא גם יצטרך לשתות פחות. אין קונספט של ניקוי גוף- יש לאזן- שתייה מוגזמת היא לא טובה, גם מדללת מלחים וגם לוקחת צ'י שצריך לעבד את הנוזלים, צריך להרמן את הגן. האם המטופל אוכל מול אנשים, מול מחשב, בהליכה, מהר, לאט, לפני שינה, אם הוא לועס- צריך לתת לארוחה את הזמן שלה, כשאתה אוכל, תאכל. בליעה בזמן מתח ולחץ מפחית את תהליך העיכול- צריך להנחות נכון.

  • איזורי מחממים- חזה, אמצע ובטן עליונה, ובטן תחתונה- גזים, נפיחויות, כאבים. רגישות באיזור ההיפוכונדריום (איזור מתחת לצלעות)- מכוונת לכבד, כיס מרה ויש לשים לב מתי זה קורה. אפיגסטריום (בטן עליונה)- מכוונת לקיבה, טחול- יראו על צרבות, הקאות, שיעול, בחילות. היפוגסטריום (בטן תחתונה)- מעיים, שלפוחית שתן, שחלות\ רחם\ איברי רבייה.

  • שאלות לגבי חושים- שמיעה תקינה? יש ציפצופים (אם זה צליל גבוה אז זה מכוון ליאנג שעולה לכיוון הראש, אם רחש, כמו כניסת מים והצליל שיש בקונכייה אז מכוון לחולשת כליות). איך הראיה? ירידה בראיה בכל זמן או בראייה לילה מכוונות לכבד שהפתח שלו הם העיניים. עדשות מייצרות גירוי, המים הם האמא של העץ- מזינות את העיניים עם היין. ירידה בראיה בגיל מאוחר הוא שהעדשה הופכת לעכורה מראה על חסר יין. שימוש רב בראייה בשעות רבות מול המחשב, מקצועות המאמצים את העיניים כמו שענים, סופר סת"ם משתמשים בדם וביין של הכבד ויכולות להתיש את החומרים האלו. ב-Su Wen כתוב כאשר העינייים מתעייפות אז כדאי להסתכל על שדות ודברים ירוקים. איך חוש המגע? מרגיש כל דבר, לא מרגיש. אוהב\ לא אוהב שנוגעים בו. יתכן והורדת שיער בלייזר תפגע ב-Wei Qi.

  • היסטוריה רפואית- האם היו מחלות משמעותיות בעבר. תאונות, חבלות ראש, פגיעות בבטן, ניתוחים, שברים, צלקות שמפריעות ויש להתייחס אליהן (שמן שקדים, מוקסה, הקפת הדרקון), אישפוזים (מתי היו), אם נולד כפג או עם תאומים- קשור לג'ינג ויצביע על נטייה לחולשת כליות. בדיקות דם כלליות (חסר ברזל, כולסטרול, אנזימים), צילומים וכ'. היסטוריה רפואית במשפחה גם חשובה, האם סובלים ממחלות מסויימות, תורשיות, נטייה לאסטמה, מגרנות, סרטן, מחלות נפש, טרשות, סכרת, לב. האם היו הריוניות, לידות טראומתיות, הפלות, לידה ארוכה ומתישה וכ'.

  • שינה- מתי הולך לישון ומתי מתעורר, כמה שעות ישן? קושי להרדם, קם באמצע הלילה, הפרעות שינה פוגעות בבריאות, הגוף מתאושש בזמן הזה. חלומות ושינה קשורה ל- Hun ול- Shen, כולם חולמים, אבל אם החלומות מפריעים לשינה או במשך היום יש אי שקט ב-Shen שנובע או מחסר דם\ יין או מעודף חום בלב (נאמת עם לשון, דופק ושאר התשאול). על מנת להיכנס לעבור ממצב עירות- מצב יאנגי, למצב שינה- מצב ייני ה-Shen צריך להיות במצב רגוע כדי לישון (שלא יהיה לו חום- הקפצות, ריגושים) והוא צריך מקום להתכרבל בו (מספיק דם\ יין)- איכות של נוזלים. קשה להרדם במצב של ריגוש וקפיצה- גם מאכלים משפיעים- הרבה חריף או קפה משפיעים ומייצרים יותר מדי אש בגוף ויכול לייצר חסר יין. גם לא ללכת לישון בשעות הלילה, הייניות, יכול ליצר זאת. אובר פעילות גופנית ולידות קרובות יכול להתיש את היין כמו כן ריבוי עמידה במקום וחוסר אכילה ושתייה.

  • גניקולוגיה- מקבלים דוח חודשי כדי לדעת אם יש שיפור או החמרה במצב- מעיד על התקדמות\ שינוי. מתי התחיל, האם סדיר\ לא סדיר. כל כמה זמן מגיע, משך ימי הוסת (נורמיל 3-5 תקין 2-7), אופי הדימום- הרבה מאוד דם, מתחיל בבת אחת או טיפטופים, קרישי דם\ גושים (תקיעות), מחזור דליל, מדי שבועיים, מטפטף (טחול לא מחזיק בכליו), דם אדום וחזק- מראה על חום, גלולות\ התקן עושים תקיעות וחסר צ'י ברחם (כמו בתהליך גרידה), עינייני פריון מכוונים להתסכל ג'ינג וכליות אך יתכן מסיבות נוספים. קיום יחסי מין, כמות שפיכות, אם מותשים אחרי, עייפים, ציפצופים אחרי, יכול להיות גורם מחלה\ דיסהרמוניה.

  • רגשות מיוחדים- האם המטופל כועס בצורה יוצאת דופן, נראה בצער או אבל שלא יוצא ממנו, חסר מנוחה, אלמנה שלא מתגברת. למצוא את הדיסהרמוניה מבחינה רגשית. 

 

 

 

גורמי מחלה

 

גורם מחלה הוא דבר המביא את הצ'י של המטופל למצב דיסהרמוני. הבסיס להרמוניה בין יין ויאנג, ביחסים המשפחתיים בין האיברים הפנימיים. הרמוניה הוא דבר אישי ולא מוחלט- יין ויאנג בהרמוניה לא חייבים תמיד להיות שווים (הם כל הזמן זזים).

לפי חמשת האלמנטים כל אחד נוטה ליפול לדיסהרמוניה מסויימת מלידה, זאת הקונסטיטוציה שלו. אדם רזה\ שמן יותר, אנשי אדמה\ עץ מתכת, יותר ייני\ יאנגי וכ'.

אפשר לחלק את חיי האדם ל-3 קבוצות גיל: (שיגרמו בהם מחלות)

 

1. טרום לידה- השלב הפרה נטאלי- גורמי מחלה לפני שהאדם נולד, בעיות טרום מולדות= בעיות ג'ינג, שנקבעות על ידי האב והאם ברגע ההפריה, בזמן ההריון ואולי קצת מעט לאחר הלידה בשלב הינקות. מצב בריאות של האב והאם ברגע ההפריה ואורח חיים שנוהגת האם בזמן ההריון (סמים, אלכוהול, סיגריות, קפה , חשיפה לרעלנים, תרופות, צמחים, אם האם מתישה את עצמה בזמן ההריון כמו בעבודה קשה או לא ישנה מספיק שעות, אם לא ישנה בלילה, עישון פאסיבי, רעשים חזקים, טראומות, רגשות, מחלה של האם ותזונה שצריכה להיות מספיק מזינה גם לעובר, שלא יהיה חסר ברזל, חומצה פולית, שלא תישאר רעבה, הקאות, נשים שמרזות בהריון מהווה סכנה, גיל מאוחר של האם שעלול לפגוע בג'ינג. לגבי האב מה שמשפיע בעיקר הוא האם האב מותש ברגע ההפריה, האם הוא במתח\ לחץ מפשי, בשוק, חזר ממלחמה, עייף בצורה יוצאת דופן, שיכור, וגיל מאוחר שיגרום לחולשת צ'י של האב.

האדם מקבל שקית ג'ינג ומרגע הלידה השקית מתחילה "לטפטף", אם מצב ההורים לא היה טוב בזמן ההפריה או מצב האם בזמן ההריון, כמו כן אם המטופל נולד כפג או עם תאומים- הוא לא קיבל את מלוא הפוטנציאל שהוא יכל לקבל. חנק או חבל מסביב לצוואר העובר קשור לג'ינג כי זה עדיין קשור ומחובר לאמא, נחשב כתאונות פרה נטאליות ולא ניתן לתקנם.

 

2.  משלב ינקות עד שלב התפתחות- בדרך כלל מיוחד לחודשים הראשונים עד שנה שהילוד תינוק צעיר ומאוד פגיע (בערך עד גיל 5) - החודשים הראשונים לחיי אדם הם שלב של התפתחות מואצת ולכן בגיל זה חוסר תזונה משפיע מאוד (קשור גם לחוזק השיניים),  משפיע על התפתחות מנטלית, מינית, פיזית, שכלית- קשור לג'ינג. גם אם שיני חלב לא בוקעות או שהעצמות\ מרפסים לא נסגרים צריך להסתכל על ג'ינג. אין דבר כזה עודף ג'ינג, זה ככמו עודף כסף , לא חייב להשתמש בהכל, אבל טוב שיש. גומות בסנטר ושקע בולט בפילטרום (מתחת לאף) מעידות על ג'ינג חזק, גם אוזמניים גדולות (בעיקר התנוך- פתח הכליות), אם יש שיער אפור מגיל צעיר (או שזה קרה עקב שוק) כאבי גב תחתון או ברכיים- איזורים עם הרבה עצם (קשורים לכליות).

ילדים בגיל צעיר מאוד פגיעים מבחינת תזונה (רה-מדיה שילדים גדלו על פורמולת מזון עם חסר במרכיב מזון שיצר חסר והיה קריטי לבעיות שאי אפשר לתקן, יכול לגרום לפיגור או בעיות מוחיות כי זה הזמן שמערכת העצבים מתעצבת). הנקה זה דבר חשוב לילד- רכיבים ממערכת החיסון של האמא ולא חומר מהונדס. ילד צעיר זקוק לחום אנשי- מגע, אהבה, חיבוק, חיוך, קשר עיניים ומי שלא יקבל יחווה חוסרים. אז גם אם האמא לא מניקה אותו היא צריכה להחזיק אותו, לחבק אותו, לתת חום, אהבה ומגע. הנקה לאחר לידה מכאיבה לרחם אבל זה בריא משום שזה מנקה קרישי דם. נכון לתמוך בג'ינג של האם (חשוב לעובר)- פעילות גופנית, תזונה, אורח חיים ולשים לב לנקודות דיקור ופורמולות צמחים אסורות.

טראומות בגיל צעיר משפיעות יותר מאשר בגיל מבוגר (נפשית ופיזית), אירועים קשים בבת אחת- תאונה, פיגועים, אובדן בגיל צעיר, פגיעה באיבר מסויים, שברים, ניתוחים, נטישה (לגמרי, גירושים), תסכול וכעס שלא מבוטא מייצר פתולוגיה.

 

3. גילאי התפתחות עד גיל בגרות- הגוף עובר שינויים הורמונליים, שלב שיותר שובבים בו- מקבלים מכות, נופלים ממדרגות, מכות בעצמות. תזונה במתבגרים חשובה- אם אוכלים אוכל לא בריא, מתועש או מעובד- אוכל חסר צ'י. ישנם אנשים עם עודף משקל וחסר תזונתי- בלי אבני מזון.

 

משלב בגרות (18) והלאה ניתן לחלק את גורמי המחלה לפנימיים וחיצוניים.

 

גורמי מחלות פנימיים- רגשות

 

ברפואה הסינית אין כל כך הפרדה בין גוף לנפש- ברמת אבחנה וברמת טיפול.

מחשבות ורגשות לאורך זמן ובצורה מוגזמת עלולים לגרום לפגיעה באיברים הפנימיים. גם רגש הוא איכות של צ'י, כשמישהו כועס הצ'י שלנו מרגיש את הצ'י שלו, צ'י של אדם מפהק משפיע על צ'י של כיתה שלמה, אם תחייך למישהו הוא יחייך בחזרה. הרגש הזה, הצ'י הזה משפיע על אחרים.

אדם אמור להרגיש את כלל הרגשות- כולם תיקניים וצריכים להיות. רגש נעשה או יוצר פתלוגיה באיבר פנימי כשהוא נתקע\ לא עובר וכשהתגובה עליה היא לא בפרופורציות הנכונות. אם אדם אומר שהוא לא מרגיש רגש מסויים בכלל "לא כועס לעולם", או שהוא משקר או שמשהו לא בסדר. כשלאדם נפטר קרוב הוא אמור להרגיש אובדן\אבל (במשך תקופה של חודש- שנה) אבל אם זה לא עובר לו או שהוא לא מרגיש בכלל אבל זה גם מצב פתלוגי- צריך איזון. אנשים שנוטרים טינה ולא מסוגלים לסלוח יוצרים פתלוגיה עוצמתית- אש בכבד. "פולנים סובלים מצ'י תקוע בכבד ומרוקאים מאש בכבד". יאנג שמתפרץ ועולה למעלה- יכול להתבטא כמגרנה, שילשול וכ'. רגש יכול להפוך לפתלוגיה כשהוא בהגזה ולאורך זמן יכול גם להגיד ליין וליאנג של הכליות. זהו Loop- גלגל מחשבות מרובות- טחול חלש, טחול חלש- מחשבות מרובות.

הסינים מתייחסים לכמה רגשות כפתולוגיה לפי 5 האלמנטים:

 

כעס: משוייך לכבד- גורם לצ'י לעלות\ להתפרץ, "הדם עלה לו לראש" וכן כל קשת הרגשות השליליים- שנאה, קנאה, עצבנות, מרירות וכ'- יכולים לייצר פתלוגיה כשהם לא מבוטאים- יגרמו לתקיעות צ'י של הכבד או לאש\ יאנג מתפרץ של הכבד.

 

שמחה: קשורה ללב ולאש, שמחה מוגזמת, ללא קשר הגיוני, עודף בגירוי מנאלי (קשב וריכוז לאורך זמן), מסיבה עם הרבה רעש ואור ללא גבול. סרט לילד שלא לגילו- יכול לגרום לצ'י להתפזר ויכול לפגוע בצ'י הלב וב-Shen והעיגון שלו.

 

צער\ אבל: רגש המיוחס לריאות- רגש שיכול לפגוע בצ'י הריאות והלב, גורם לריאות וללב להתכווץ וגורם לצ'י לא לנוע בצורת גל. דופק שמשקף צער אין לו הרבה תנועתיות, אין גל- חסר פעימה. בן אדם בצער מתכנס בתוך עצמו- כפוף, חנוק, מבנה שחונק את בריאות והלב ומכווץ אותם. לכן זהו רגש שיכול לפגוע ב-Wei Qi ולא מאפשר לריאות לפזר צ'י כלפי חוץ.

 

דאגה והסתגרות: משוייכים בעיקר לטחול-עודף לימודים, עודף מחשבות והדאגה מתישים את הצ'י של הטחול ותוקעים את צ'י הריאות. כשדואגים הרבה זמן נתפס כל האיזור העליון- סוגרים את הכל, מכווצים, פוחדים לנשום. גם מדיטציה בצורה מוגזמת עלולה לגרום לפתולוגיה כיתר התכנסות פנימה.

 

פחד: רגש המקושר לכליות- מתיש צ'י, גורם לצ'י לרדת ולכן כשילדים פוחדים הם עושים פיפי. גם מי שלא מרגיש אף פעם פחד עלול להיפצע יותר- גורם מחלה.

 

שוק: כשקורה בבת אחת- מפזר את הצ'י, מכווץ ואז הכל מתרחב, מרוקן את הצ'י, אחרי שוק אנשים מורגשים מותשים. משפיע על הלב והכליות, כתוצאה מהמשכיות של פיזור צ'י לב, הלב מושך ג'ינג מהכליות ומחליש אותם- גורם גם להלבנת שיער.

 

גורמי המחלה החיצוניים (פתוגנים חיצוניים)- אקלים (ששת האקלים)

 

איכות של תדר או צ'י אלים- בדרך כלל לא גורם למחלה, הם יוצרים מחלה כשהם מאוד חזקים או שצ'י הגוף לא מספיק חזק להתמודד איתם ומאפשר להם לחדור.

פתוגן חיצוני הוא לא בדיוק האקלים שיש בחוץ. פתוגן חיצוני הוא גם הגורם למחלה וגם המחלה בעצמה. מאבחנים פתוגן חיצוני לפי התמונה שהמטפל מציג לנו, איך זה מתבטא אצלו. מבחינתנו אדם יכול לבלות בשלג זמן רב ולהציג סימפטום של רוח חום, אדם יכול לשכב על חוף הים בשיא הקיץ ולפתח רוח קור (בשביל להדגיש את הנושא- אדם שאכל 2 קילו שוקלד ומציג סימנים של רוח קור- יש לו רוח קור, מטפלים בזה, לא משנה מה הוא עשה לפני כן). אדם ייצא מהבית בחורף אחרי מקלחת ומתלונן על עצירות- אין לו פתוגן חיצוני. זה לא המזג אויר שיש בחוץ אלא מה שהמטופל מציג כמלחמה של הגוף שלו עם הגורם- כשהצ'י החיצוני של הגוף (ה-Wei Qi) לא מספיק חזק להלחם עם הפתוגן על פני השטח. מזהים אותו לפי דופק צף על פני העור וכשלוחצים עליו הוא נעלם- כל הצ'י של הגוף עלה למעלה- לפני השטח להילחם. רוב התסמינים מופיעים בבת אחת. פתוגן חיצוני הוא מאוד טיפול מאוד ספציפי- מסלקים אותו.

בנוסף, לאנשים יש נטייה לפתח תמונה של מצב פלישת פתוגן חיצוני לפי הדיסהרמוניה הפנימית שלהם בקונסטיטוציה- אם לאדם ישנה נטייה לחסר יאנג (הצ'י שלו טיפה קר)- תהיה לו נטייה לפלישת רוח קור. אם לאדם יש הרבה לחות אז תהיה נטייה לפתח בעיה הקשורה ללחות. יכול להפוך לכרוני אם הגוף לא מצליח להדוף את הפתוגן. אם לאדם יש נטייה לחום בקיבה צריך להדריך אותו לאורח חיים שימנע ממנו להגיע לדיסהרמוניה, החוכמה לטפל במישהו לפני שהוא חולה (לאו דווקא בדיקור). להבדיל מרפואה מערבית, בה יש שחור או לבן, בריא או חולה, ברפואה הסינית המצב הוא כל הזמן אפור, הנטייה היא ללכת לאפור הבהיר. אדם צמא- מצב של יובש, הוא רוצה לשתות, לאזן את זה עם צ'י רטוב.

רגישיות של איברים (לאקלימים חיצוניים)- לב שונא חום, ריאות לא אוהבות יובש וקור, טחול לא אוהב לחות, כליות לא אוהבות קור ויובש, כבד לא אוהב רוח.

 

מאפייני פתוגן רוח- פתוגן יאנגי\ בדרך כלל מופיע בפלג גוף עליון, וזהו בדרך כלל פתוגן שמשמש כנשא לפתוגנים אחרים- המונית שלהם. סימפטומים אופיינים לרוח חיצונית- רגישות לרוח (חום\קור) חיצונית, התעטשויות\ שיעול, אף דולף, כאבי שכמות\עורף\ צוואר (כי הרוח עולה למעלה), גרד בגרון (לעיתים אלרגיות)\ הזעה\ חוסר הזעה בהתקררות, דופק צף- מורגש בלחץ קל על העור ומיד מורגש- הגוף דוחף את כל הצ'י לפני השטח כדי להלחם. אם רוח קור חודרת למרידיאנים היא עלולה לשתק חצי פנים. איך נדע אם המקרה הוא רוח קור או חום? בשניהם יהיו סימנים של אף נוזל\ רגישות לרוח, לקור\ גרד\ דופק צף, שיעול אך ההבדל הוא שברוח קור לא תהיה הזעה- כי הקור מכווץ את הנקבוביות, לעומת רוח חום, שיש את אותם סימנים רק שכאן כבר יש הזעה- הצ'י האלים יוצא החוצה. אם האדם כבר מזיע ניתן לו מנטה או נענע שמפזרים חום ומקררים, לעומת אדם שלא מזיע ניתן קינמון- צמח מחמם שיגרום לנקבוביות להיפתח ולהדוף את הפתוגן- מאזנים את הדיסהרמוניה.

 

מאפייני רוח לחות- מלווה בדרך כלל ברגישות לרוח קור אבל מלווה בתחושת כבדות בגוף, התעטשויות (צריך לראות אם יש הצטברות של נוזלים- ליחה, בצקות, כבדות במפרקים)- פתוגן ייני שמאט. לחות יכולה לחדור דרך פתחים תחתונים (אדם שעומד בתוך מים הרבה זמן, אנשים שעובדים במנהרות, מדריכי הידרותרפיה)- יופיעו כאבים, הפרשות וגינליות, שתן עכור, צואה דביקה, כבדות בגפיים, יכול לפלוש לריאות ואז יופיע שיעול עם ליחה (לבנה- לחות קרה, צהובה- לחות חמה- הפתוגן לא פולש כל כך כחיצוני כמו מאפייני רוח, קשור מאוד למאכלים).

 

מאפיינים ליובש- פתוגן יאנגי ולכן פוגע ביין\ דם- מייבש אותם. סימפטומים ליובש- שיעול יבש, יובש בעיניים, בפה, בידיים, בעור (מזג אויר יבש- הרים\ מדבר), דם עני- רגשים למזג אויר יבש, מאבדים נוזלים דרך הנשימה (אדים שיוצאים מהפה בדיבור ונראים בחורף.

 

אש קיץ- הסימפטום היחידי הקשור לשמש ולקיץ\ מאוד יאנגי, פוגע ביין, מזכיר התייבשות- כאבי ראש, רתיעה מחום, הזעה, שתן מועט טכהה, שפתיים יבשות, צמא, דופק מהיר (מעל 6 פעימות בנשימה של המטפל המאוזן). לשון אדומה בשוליים (פלישה של חום לשכבה החיצונית), במצבי קיצון יופיעו הזיות, מכת שמש.

 

פתוגן יכול להתחיל כחיצוני אבל אם הגוף חלש אז הוא יכול להפוך למצב פנימי (טרנספורמציה). מכאב גרון, נזלת, דופק צף לדלקת ריאות לאחר כמה זמן. רוח חום\ קור הופכת ללחות חמה בריאות. לפתוגן חיצוני בדרך כלל אין השפעה על האיברים הפנימיים (פרט לריאות), המלחמה היא על פני השטח, ברגע שזה בעומק זה כבר לא חיצוני (יתכן וזה הגיע מהחיצון- אבל אנחנו מסתכלים על מה שהמטופל מציג). לא קיימת מילה כזו חיידק ברפואה הסינית- מסתכלים על מה החיידק מייצר. הטיפול מאפשר לגוף להבריא את עצמו. ואם הוא מזיע (רוח חום) ניתן מנטה, ואם הוא לא מזיע (רוח קור) נרצה לפתוח נקבוביות ניתן קינמון.

* נקודת מקור היא נקודה בה מצטבר הצ'י המקורי במרידיאן עצמו ולכן דיקור בנקודה זו מחזקת את האיבר ואת המרידאן. להבדיל מצמחים שבהם מכניסים חומר לגוף\ במחט מעבירים צ'י ממקום למקום במעגל סגור- אם דוקרים את כל נקודות המקור בבת אחת זה יכול להתיש את ה-Yuan. אם יש עודף במערכת הריאות יתכן ובבן זוג שלו המעי הDס יהיה חסר (ו-lu7 + li4 תאזן בינהם), או אם יתכן עודף בריאות אפשר לדקור את נקודת החיבור שלה lu7 עם נקודת המקור של הbl) bl64 נקודת שעון).

 

גורמי מחלה אחרים-

 

קונסטיטוציה חלשה- ג'ינג חלש, עודף מאמץ פיזי\ מנטלי, עודף יחסי מין (עודף\ חסר)\ דיאטה לא מתאימה\ טובה\ רעב- תזונה לא טובה. טראומות, פרזיטים, רעלים, טפילים, טיפול לא טוב. ברפואה הסינית אין חיסונים (בצורה המערבית). החיסון הכי נכון ברפואה הסינית הוא לנסות לשמור על הצ'י במצב הרמוני.

קונסטיטוציה- הצ'י שהאב והאם מביאים איתם ברגע ההפריה (גיל, מצב בריאותי, יחסים בינהם), ובמצב ההריון עצמו (כמה האישה בריאה, מזינה את עצמה, נחה מספיק וכ'). איך נדע שהמטופל שלנו עם קונסטיטוציה חלשה? אוזניים קטנות- תנוך קטן- מצביע על נטיה לכליות חלשות- (אוזניים הפתח של הכליות, גם עשויות מאותה רקמה). פילים עם אוזניים גדולות- חיים מאה שנה (ג'ינג דבר מולד, לא ניתן לשינוי). נוכל לאמת עם המטופל אם היו לו מחלות רבות בילדות (לכן חשוב לשאול בתשאול על דלקות בילדות, אנטיביוטיקות וכ'..), נראה אצלו דופק חלש וחסר תנועתיות\ גליות- בדרך כלל המנעד בא והולך וכאן התנועה תהיה של גל קטן (בכל שלושת הדפקים). במידה וחושדים בקונסטיטוציה חלשה אפשר לשאול באיזה גיל ההורים שלו ילדו אותו ואם הוא נולד כפג, עם חור בלב, עם תאומים, יש לו 6\4 אצבעות, אבא שחזר ממלחמה והיה בשוק. לכן יהיה חכם לחזק את הכליות גם אם המטופל לא מציג סימפטומים הקשורים לכך ולשמור לו על זה- להנחות אותו איך לחיות נכון והמטופל יצטרך להקפיד על האורח חיים יותר ממישהו אחר- כי זו הנטייה שלו לכך. דוגמא לרפואה מערבית מונעת לילד שמתפתח לאט הוא פרוייקט הטיפת חלב.

 

עודף עבודה\ מאמץ (מנטלי ופיזי)- גם חוסר מאמץ מייצר פתולוגיה. טוב שיש מטרה לקום בבוקר- צריך איזון בין עבודה לבין מנוחה. כשאנו עובדים פיזית\ מנטלית- אנו משתמשים בצ'י, לעומת מנוחה- שאנו אוספים צ'י, לכן צריך להיות איזון לכל כיוון כי יכול להיווצר פתלוגיה. אדם שאינו מבצע מאמץ פיזי יאגור ויאסוף לתוכו יותר מדי צ'י ולא יפרוק אותו וישמין (סוג של סטגנציה, תקיעות) כמו סתימה בעורקים שמתבטאת בצ'י תקוע- עצבנות, כבדות, עייפות. בדרך כלל אנחנו משתמשים בצ'י הפוסט נטאלי (אוכל, אויר, מנוחה), אוספים אותו ומבזבזים אותו עד שאוספים שוב. ביזבוז יתר של צ'י (יותר ממה שמצליחים לאסוף- או שלא ממלאים את המצברים כראוי כמו אוכל או שינה לא מספקים) גומרים כל יום את הפוסט נטאל צ'י ואז הולכים למחסנים ולוקחים מהפרה נטאל צ'י (הצ'י המולד)- אם זה קורה לתקופה קצרה או לעיתים רחוקות זה בסדר, אם זה קורה לתקופה ארוכה יווצר אוברדראפט, חסר, יש על זה ריבית- יכולה להיווצר חסר יין או פתלוגיה כלייתית. אדם עם הפרעות שינה או שישן לא בשעות יניות (לילה) המאגרים שלו פחות יתמלאו. גם עודף עבודה מנטלית (כשעושים overwork בתעשיית ההייטק כשבונים להם "כלוב של זהב", דואגים להם לכל התנאים והם יושבים 10 שעות במשרד מול מחשב, משתמשים בעיניים ובדם של הכבד כדי לראות (כמו כן סופר סת"ם, שענים, שימוש רב בטכנולוגיה וכ') וכדאי לאמן את הראייה כמו תרגילי כיווץ והרחבה של שדה הראייה ולא להיות ממוקד כל הזמן. ישיבה מרובה- גורם מחלה בפני עצמו, תחת לחץ נפשי שגורם לתקיעות וחום בכבד ובלב). עודף עבודה פיזית מתיש את הצ'י של הטחול (וגם חשיבה מרובה), עודף עבודה יגרום לסטגנציה ותקיעות של צ'י או דם באיבר ספציפי כמו בחזרה על אותה תנועה ספציפית כמו פסנתרנים, טניסאים, קלדנים, ספרים וספורטאים בכלל- מתישים את הצ'י (טחול) ודם (כבד), לספורטאיות מקצועיות לעיתים אין מחזור (מתישות את הדם), עודף התעמלות יכול לפגוע בגידים, ברצועות ובדם הכבד, הרמת דברים כבדים פוגעים בצ'י הכליות, גם מי שעומד הרבה (שומרים, קופאיות, מרימי משקולות כבדים וכ'..) . הליכה זה אחד הדברים הבריאים והטבעיים לגוף, ההבדל בין הליכה לריצה הוא בכך שבהליכה תמיד רגל אחת נשארת על הקרקע. עודף שכיבה פוגע בצ'י של הריאות- המשקל לוחץ על הריאות ומונע מהן להתאוור, ריאות צריכות להתרחב ולהתכווץ כל הזמן ואם הן לא בשימוש יווצרו הצטברויות ופתולוגיות (פילים ששוכבים הרבה זמן יכולים למות כי הם חונקים את הריאות). עודף ישיבה פוגע בצ'י הטחול וכמובן שכל דבר מוגזם יכול לפגוע בכליות.

 

פעילות מינית- (מוגזמת לבן אדם ספציפי לפי המצב שלו בחיים), הסינים התייסו לשפיכת זרע כעל איבוד ג'ינג וכשזה מוגזם לאדם ספציפי זה יכול להיות גורם מחלה (יש טבלאות כמה מומלץ לפי גיל וזה הולך ופוחת עם השנים). אצל נשים מסתכלים על הריונות ולידות בעיקור ריבוי לידות קרובות אחד לשניה. בדרך כלל הצ'י והדם מותשים אחרי אחרי לידה ולכן לוקחים פורמולה לאחר הלידה- Ba Zhen Tang וגם נקודת דיקור Cv6. גם ריבוי הפלות קרובות יכולות לגרום לחולשות כלייתיות. כיצד נדע אם זה מוגזם לאדם- אם הוא יגיד שאחרי קיום יחסי מין הוא עייף, מותש (גם ביום אחרי).

גם אי קיום יחסי מין יכול ליצור פתולוגיה- אם לאדם אין רצון\ תשוקה לקיים יחסים זה לא חייב ליצר פתולוגיה אבל במידה ויש לו רצון לקיים וזה לא נעשה זה עלול ליצור סטגנציה של צ'י. הצ'י שלנו רוצה משהו והוא קיים הרבה זמן ולא ממומש- יכול לייצר תקיעות מקומית\ מערכתית. אם אדם חסר ליבידו- חשק מיני לחלוטין זה מעיד על חולשה של יאנג הכליות והלב, חיי נישואין לא טובים יגרמו לתקיעות צ'י הכבד.

כיום יש התחלה מוקדמת מאוד של קיום יחסי מין (בשלבי הבשלות), וקיום בגיל מאוד צעיר יכול לפגוע בצ'י הכליות או ב-Shen.

 

שינה- דבר חשוב לבריאות, מזין את הגוף באיכויות ייניות שמסתובבות סביבנו בשעות הלילה. אדם צריך לישון סביב ה- 7-8 שעות בלילה (אדם שישן 5 שעות בלילה גם אם הוא מרגיש טוב יש לזה מחיר מצטבר). בצורה הקלאסית "טוב ללכת לישון ב-9 בלילה ולקום ב-4 בבוקר" בגלל היין והיאנג. בשעות השינה אנו נכנסים למצב ייני, התכנסות, כירבול, הזנה של האיברים הפנימיים ומהשקיעה היין הולך ומתעצם.

 

תזונה- אם אין אוכל- אין Gu Qi. או שחסר אוכל, או שאוכלים אוכל חסר צ'י- אוכל מתועש שהוצאו ממנו כל הויטימנים, מוצרי חלב ומייצרי לחות (גודש של מזון במערכת), מביאה לתוצאה לא תקינה של עיכול. נסיון לרזות- אנרוקסיה. גם יותר מדי תזונה מייצר תקיעות- פתלוגיה של עודף- בסין אנשים שמנים נקראים "אנשי חצי ירח".

אכילה לא מסודרת- כמות ומסוג נכון אבל בצורה לא נכונה. לאכול בעמידה, או לא לאכול כל היום ואז בבת אחד למלא את הבטן (גם אם זה באוכל בריא), או לבלוע בלי ללעוס, לאכול בלי נחת ובזמן מתח, לאכול לפני השינה- גורם לחסר יין בקיבה ולחסר בצ'י הטחול, לאכול ולעשות עוד דברים בו זמנית.

ילדים עם נטיה לדלקות, בעיות נשימה, ובעיות עיכול להוציא מהתפריט מטוגנים, מוצרי חלב, בוטנים, מזונות קרים\ טריים, מוצרים מייבשי יין כגון מוצרי מאפה.

טחינה היא תרופת פלא לעצירות- מלחלחת מעיים.

אנשים בעלי חום רב בגוף כדאי שימנעו מלאכול דברים מחממים כמו תבלינים- פלפל, קפה , אלכוהול, חריף, בשר אדום- שלא יחירפו את החוסר איזון.

כשיש תקיעות של צ'י הכבד- מומלץ להימנע מחמוץ. לימון ושמן זית על בית ריקה מנקה. כדאי לאכול עלים ירוקים כמו חסה. אחד הדברים הטובים ביותר לשקם את הכבד או ארטישוק- לאדות אותו עם לימון ושמן זית.

 

טראומות- ברמה פיזית- חבלה, מכה, תאונות- שברים, דימומים, וגם טראומה מנטלית- כולם פוגעים בצ'י. שוק- יכול לפגוע בלב ובכליות.

טראומות פיזיות יכולות ליצר פתלוגיות אחרי שנים- יכולה לייצר חסימה בצ'י המרדיאני. גם אחרי שנים יכולה לצוץ ולעלות בעיה במצב של סטרס כמו חבלת ראש ולאחר כמה שנים במצב של סטרס או כעס ליצר מגרנות. הצ'י נתקע במקומות עם הצטלקויות- במקום שהמעבר בהם פחות טוב.

 

פרזיטים- טפילי מעיים, תולעים (קיים בילדים שנדבקים), מגרד, אי נוחות, זה מפסיק לבד אלא אם כן הם ממשיכים להידבק. טפילים יכולים להגיע מאכילה בלי הגיינה.

עקיצות, נחשים, עקרבים. (הם לא גורמי מחלה חיצוניים- כי התמונה והתסמינים שהם יציגו לא יראו שזה חיצוני).

 

טיפול לא טוב- יכול להיות גם טיפול מערבי וגם טיפול סיני. תופעה של רוח חום (דופק צף, כאבי גרון ומזיע), נותנים לו טיפול מחממם- ג'ינג'ר, קינמון- יכול להעמיק ולהחמיר את הפתלוגיה (בגלל אבחון שגוי) או להפך, פורמולה שמחזקת פנים בזמן פתוגן חיצוני ותמשוך את הצ'י פנימה יחד עם הפתוגן לאיברים.

נוטים להסתכל על יתר לחץ דם בכך שצריך לקרר, לפזר, להוריד את האש, נשמע כסוג של עודף אבל זו בדיקה מערבית שמראה על לחץ בצינור. אולי זה עודף נוזלים על רקע חסר יאנג שלא מניע את הנוזלים מהצינור (חסר לו אש- ולא עודף), קירור יוכל לגרום להחמרת הבעיה.

 

 

8 העקרונות- Ba Gang

 

כלי אבחון המאפשר להסתכל על סיטואציה ולחלק את התופעות שלה ולהבין באופן גדול וכללי את הדיסהרמוניה של המטופל. אם נאבחן נכון לפי 8 העקרונות, הסיכוי שלנו לטעות בטיפול הוא נמוך מאוד כי תהיה לנו תמונה אם המצב הוא יאנגי או ייני ונדע להתאים טיפול לפי מצב זה.

8 העקרונות הן 4 זוגות שאפשר לחלק אותם ליין\ יאנג. קור\ חום, פנימי\ חיצוני, עודף\ חסר.

 

פנימי\חיצוני- מעיד על מיקום הדיסהרמוניה ואיפה היא נמצאת. האם באיברים\ חומרים פנימיים (יין, יאנג, דם) או במצב של פתוגן חיצוני (שהפגיעה היא אקוטית, הדופק צף).

 

הגדרת מצב חיצוני- הסימפטומים מתחילים בבת אחת, מצב אקוטי (חריף, חזק), מצב מפתיע, מלווה בצמרמורות או חשש מקור\חום (רתיעה מרוח כלשהי), מלווה בחום סיסטמי (Fever מעל 37.5), יש כאבים בראש (בעיקר בחלק האחורי), הדופק יהיה צף ומתוח והלשון תהיה ללא שינוי או עם חיפוי לבן.

 

הגדרת מצב פנימי- בדרך כלל המצב הוא כרוני ומתמשך לאורך זמן. יש אי נוחות בפלג גוף המרכזי (לא רק בגפיים), יש כאבי בטן, קשיי נשימה, הקאות (מראה שיש השפעה כבר על הפנים ואין פגיעה רק בפני השטח), יש שינויים בשתן ובצואה. במצב פנימי יהיה שינוי בגוף הלשון (חריצים, צבע חיפוי, צבע גוף וכ'), במצב פנימי הדופק בדרך כלל לא יהיה צף ומתוח אלא יותר עמוק, אך יתכן צף וחלש מצב המראה על חסר יין שלא מעגן.

 

 

עודף\חסר- מעידה על עוצמת הצ'י של בן אדם, היכן יש יותר והיכן יש פחות צ'י.

 

הגדרת מצב חסר- תנועה חלשה, עדינה, חיוורון, נשימה רדודה, כאב המוקל בלחץ, לשון חיוורת\ דקה. הזעה ספונטנית, דופק חלש, דק, ריק (דופק שלא דוחף כל כך חזק, לפעמים יעלם כשלוחצים עליו חזק), בדרך כלל יופיע במצב כרוני. חסר לא נוצר בבת אחת, אלא הוא הולך ומתרוקן ותוצאה של תהליך מצטבר. יוכל להופיע חסר של דם, צ'י, נוזלים, יין, יאנג.

 

הגדרת מצב עודף\ מלאות- תנועה רבה וחזקה, אדם שזז, קול חזק, נשימה חזקה\רועשת, כאבים בגוף שמוחמרים בלחץ, נרתע ממגע, מיעוט שתן, חיפוי הלשון יהיה עבה (יתכן חיפוי דביק- שמראה על לחות). הדופק במצב מלא יהיה חזק, גדול מלא. בדרך כלל מצב עודף הוא מצב אקוטי, כמו של פתוגן חיצוני שצ'י חיצוני מנסה להיכנס לגוף.

 

 

חום\קור- האם המטופל מציג מצב של קור שנדע לחמם או מצב חום שנדע לקרר (אם לשרוף מוקסה או לתת מצחים מקררים).

 

הגדרת מצב קור- תנועתיות איטית ושקולה של המטופל, מצב של התכנסות, הפנים חיוורות\ לבנות בגוון. יש חשש מקור, הקצוות יהיו קרות, האדם יעידף לישון מכורבל, מרגישים יותר טוב בחום, מאופיין בצואה מימית ושתן בהיר ומיעוט צמא. הלשון תהיה חיוורת, חיפוי לבן (עובי החיפו תלוי בעוצמת וחומרת הקור), אולי הלשון תהיה נפוחה או רטובה (מלאה נוזלים כי אין יאנג שייבש אותם), הדופק יהיה איטי.

 

הגדרת מצב חום- תנועתיות מהירה ועצבנית, היפראקטיבית, ילדים שנוגעים בכל דבר, עודף דיבור, אקסטרה ואגנטיות- מוחצנות (ההפך מהתכנסות), נראה גם בצורת ישיבת האדם. עיניים ופנים אדומות, גוף חם למגע, תחושה סובייקטיבית של חום המטופל, עצבנות, צמא, יעדיף לשתות קר. תתכן עצירות (חום מייבש נוזלים), שתן כהה, הפרשות כהות, ליחה צהובה, מחזור חזק ואדום (קרישים מעידים על תקיעות\ סטגנציה), לשון אדומה וחיפוי צהוב או ללא חיפוי (יעיד אם המקרה הוא חום אמיתי או חום על רקע חסר יין), דופק מהיר.

 

יתכן מצב מורכב- יאנג בתוך יין וההפך, אך המצבים הקלאסיים הם חיצוני, עודף, חום, יאנג או פנימי, חסר, קור ,יין. במצבים של צ'י תקוע, או חסר דם- חום קור לא יהיו רלוונטים.

אפשר לראות אם המצב הוא לא חיצוני על דרך השלילה.

 

פתולוגיות\ אבחנת דיסהרמוניה על פי נושאים ועל פי איכויות בגוף.

מספיק 2-3 סימפטומים כדי להצביע על אבחנה מסויימת.

 

 

איכות ראשונה: צ'י- תנועה, כוח החיים, מה שמניע בכל תהליך בעולם, אדם הוא סוג של בועת צ'י, לצורך אבחנתי\ טיפולי, אנו מחלקים את הצ'י שלנו להרבה סוגים, אבל זהו מעגל של צ'י הנוצר בין הדינמיקה שבין היין והיאנג.

 

סימפטומים\ פתלוגיות של חסר צ'י באופן כללי-  מבתבטא בקוצר נשימה, קול חלש, הזעה ספונטנית, חסר תיאבון, צואה רכה, עייפות, דופק ריק\חלש (אפשר להוסיף סימפטומים לכל איבר ואיבר).

 

צ'י חלש\ צונח- מתבטא בעייפות, כבדות, חוסר רצון לזוז, דיפרסיה, צניחת איברים, דברים שיוצאים ממקומם- רחם, טחורים, הרניה (קילה), שלפוחית, ורידים בולטים.

 

צ'י תקוע- תחושת מלאות, ככאב בעל אופי נפוח שמשנה מיקום ולא ממוקד. גושים בחלל הבטן שנעלמים, דיפרסיה, עצבנות, אי שקט. שינויי מצב רוח, אנחות, דופק מיתרי ולשון סגולה או ללא שינוי.

 

צ'י מורד- הצ'י לא זורם בכיוון הרגיל\ המיועד לו לפי האיבר. ריאות ללמטה (אפצ'י, שיעול- צ'י שעולה), טחול שלא מחזיק ומעלה למעלה (שילשולים), קיבה שלא מורידה (גיהוקים, שיהוקים, הקאות, מעי גס לא מוריד (עצירות), כבד שעולה למעלה (מגרנות וכ').

 

 

איכות שנייה: דם סיני (Xue)-

 

חסר דם- יתבטא בחיוורון, שפתיים חיוורות, סחרחורות, ירידה בזיכרון (לימודי בעיקר), נימול בקצוות הגפיים, ירידה בראייה, נקודות שחורות צפות בראיה, הפרעות שינה- אינסומיה, לשון חיוורת ויבשה (חסר דם, נוזלים), דופק דק או מנסר (הפעימה לא מרגישה שלמה- כיאלו היא לא ממלאת את התחושה של הפעימה מתחת ליד, כמו מסור על במבוק), הפרעות מחזור (מחזור קצר, דם דליל, מאחר, לא מגיע), שיער יבש\ שבור, ציפורניים יבשות. לנשים יש נטייה לחסר דם (בגלל המחזור, במיוחד אצל נשים רזות וגבוהות).

כדי לחזק דם- נחזק צ'י. בשביל לחזק צ'י לא תמיד נחזק דם.

 

דם תקוע- גוון פנים כהה (מתחת לצבע העור), ציפורניים ושפתיים סגולות (שחורות במקרים קיצוניים), שטף דם, כאב ממוקד, גושים קטנים שלא זזים (בבטן\ ברחם), דם וסת כהה עם קרישי דם, לשון סגולה עם כתמים סגולים על גוף הלשון, יכולים להיות ורידים סגולים נפוחים מתחת ללשון, דופק מיתרי וקשה או מנסר. דם בקצוות זה אחד הסימנים לדם תקוע.

אם הדם יהיה תקוע בכבד- יהיו סימנים של PMS (קדם וסת), כאבים בצידי הגוף, ציפורניים סגולות. אם הדם תקוע בלב- השפתיים יהיו סגולות, יהיה גודש בחזה. דם תקוע בריאות- שיעול של דם כהה. דם תקוע בקיבה- כאב בהפיגסטריום (בטן עליונה), הקאת דם כהה או דם בצואה.

 

חום בדם- יתבטא בתחושת חום כללית (לא חייב חום במדחום), מחלות עור- פצעים, פריחות, פה יבש, דימומים (הכלים מתרחבים והדם משתולל), לשון אדומה עם פאפילות, דופק מהיר. יתכן אי שקט (ב-Shen), עצבנות.

חסר דם יכול להיווצר על רקע רגשות שעושים חום פנימי או על רקע תזונתי (מזונות מחממים, בשר אדום, קפה , אוכל מטוגן).

 

איבוד דם- יהיו דימומים (מכל הפתחים- שתן, צואה, ואגינה, אף, שיעול), יתכן מ-2 סיבות- מחום בדם, או חסר צ'י הטחול- שלא מחזיק דם בכליו, יתכן מ-ווסת חזקה שמאבדים דם בבת אחת, או וסת של נגמרת (ממשיכה שבועיים. Liv 1 נקודה המוציאה חום מהדם ורחם.

 

 

איכות שלישית: נוזלים-

 

תפקידם העיקרי של הנוזלים הם בעיקר ללחלח ולהזין את רקמות הגוף (מפרקים, עור וכ'), יש סוגים שונים של נוזלים בגוף (דם, יין) שמסככים, מזינים ומשמנים. נוזלים מרטיבים את הצואה של תתייבש ותוכל לצאת החוצה. הנוזלים מלחלחים את העור שיהיה אלסטי ולא יסדר, נותנים ברק לעור, לעיניים.

 

יובש- חסר נוזלים- יובש בעור, שיער, פה, עיניים, אף, שפתיים, לשון, תהיה עייפות (אם היובש לאורך זמן), אי שקט, גרד. חסר נוזלים בריאות יתבטא בשיעול ועור יבש, יהיה רצון להרטיב את הגרון כל הזמן. חסר נוזלים בקיבה יתבטא בצמא, גרון יבש והלשון תהיה יבשה. בחסר נוזלים במעי הגס תהיה עצירות וצואה קשה ויבשה.

 

עודף נוזלים- יהיו בצקות, יותר מדי נוזלים ונוכל לאבחן לפי מחממים ואיזורים. עליון- ריאות, מרכז- טחול, תחתון- כליות. ההבדל בין בצקת אמיתית ללא אמיתית היא כשלוחצים על העצם (לא איזור רך כל כך) אם הבצקת אמיתית תהיה כניסה איטית וישאר בור (העור חוזר לאט לקדמותו). נרצה לגרום למטופל לתת שתן, נניע, נעבד עם מוקסה. הדופק יהיה מתגלגל.

ליחה- לחות היא איכות שאנו צריכים (אקלים של אלמנט האדמה), כולם צריכים לחות כדי ללחלח ולהזין. צריכה להיות במינון הנכון של יהיה בצקות מצד אחד ויובש מצד שני.

 

ליחה- היא תמיד פתולוגית, בסימניה שלה יש סימן של אש וסימן של לחות- דבר ההופך לבצקי וצמיגי. אם יש חסר בצ'י של הטחול יכול להיווצר ליחה- כיח מהריאות, מהאף, קשה להיפטר ממנה. חיפוי הלשון יהיה בדרך כלל דביק\ שומני. הדופק יהיה חלקלק או מתגלגל- יש בה משהו טריקי- יכול להיות חומרי, שרואים אותה, ויכולה להיות לא חומרית- להצטבר במרידיאנים ותהיה תחושת כבדות. אולי יהיו גבשושיות על פני שטח\ מרידיאן- היא מאטה את זרימת הצ'י והדם בגוף (במפרקים\ פתחים, יהיה ציפצוף בנשימה, הצואה תהיה דביקה ותשאיר סימנים על האסלה). ליחה בדרכי הנשימה יכול להצטבר בתוך הלימפות, בלוטות, מערפל את הראש והמחשבה- חוסמת את הפתחים של הלב. איפה שיש טחול חזק אין לחות וליחה, הטחול צריך להטמיר אותם שלא ייצרו תקיעות שיאטו.

 

סינדרומים-

 

סנדרום הוא אוסף של תופעות\ תלונות\ סימנים\ סימפטומים שאדם מציג או מתלונן עליהם.

על מנת לאבחן סינדרום לא צריך שכל התופעות המופיעות בסנדרום יהיו קיימות אצל המטופל. לפעמים מספיק 2-3 סימפטומים כדי לקבוע סינדרום. בדרך כלל בסינדרום מופיעים בין 5-20 סימפטומים (כולל דופק ולשון).

 

הצורה\ הגישה של הסתכלות על אבחון בעיות במסגרת תבנית היא הליבה של ה-TCM.

אוספים הרבה מאוד נתונים (מריחים, שואלים, ממששים, מריחים, מעבדים ורושמים).

לוקחים את החשובים ביותר ומנסים להבין אותם בתוך מסגרת של תבנית הנקראת סינדרום.

 

יכול להיות שיהיו כמה סינדרומים ביחד. כמות הסינדרומים המוצגת יכולה להשתנות לפי אופי המטופל.

 

לב- תיפקודים

 

הלב הוא הקיסר, הבית של ה-Shen, נותן את החותמת על הדם- הצבע האדום (מבחינה מערבית זהו סוג הדם, האיכות האישית של האדם). אחראי על שינה, רגש- שמחה. שייך לאלמנט האש (איבר איני באלמנט יאנגי). שעת שיא- 11-13. נפתח בלשון- קשור לדיבור. ריח- שרוף. טעם- מר. צליל- צחוק. עונה- קיץ. מתבטא בברק\ ניצוץ בעיניים.

שליט על הדם, שולט על כלי הדם, מתבטא בגוון\ מרקם הפנים (סומקים, חיוורים), מאחסן את ה-Shen, שולט בזיעה (בנוזל עצמו, בריח שלו- הריאות שולטות על הנקבוביות- לפתוח לסגור ).

פונקציונלית- מזרים\ דוחף דם.

 

 

 

  • ריקנות\ חסר\ חולשה של Qi  הלב

 

  • פלפטציות (תחושה עצמית של פעימות הלב), קוצר נשימה במאמץ (הלב והריאות עובדים יחד במחמם העליון, כשאחד מהם חלש הוא פוגע גם בשני- כמו שני סוסים שנושאים מרכבה ואחד נחלש. יורגש בטיפוס כמה קומות, תחושת חוסר חמצן), פנים חיוורות (הלב לא מצליח לדחוף מספיק דם לפנים), הזעה ספונטנית (לא שולט בזיעה טוב וגם הקשר עם הריאות), עייפות, מצב רוח ירוד (הבית של הShen).

  • לשון- רגילה או חיוורת.

  • דופק- ריק, חלש (אולי נרגיש טיפה ובלחץ קטן יעלם).

  • אטיולוגיה- אבל, צער, יתר שמחה (נהנתנות, גירויים מנטלים- מסיבות וריגושים שמתישים) לאורך זמן, איבוד דם ומחלה ארוכה.

  • פנימי, חסר, חום\ קור לא רלוונטי, ייני (אין כאן סימנים לפתוגן חיצוני).

  • מזונות בונים צ'י: בטטה, סלק, בשר אדום, אוכל מבושל וחם. (אלכוהול מפזר\ מניע צ'י, במינון קטן יהיה טוב לסטגנציות).

  • נקודות דיקור: HT3, HT7, ST36, BL15, CV14.

 

 

ריקנות של יאנג הלב (התפתחות של חסר צ'י הלב, עם חולשה של אש הלב, תופעות של קור).

 

  • פלפיטציות, קוצר נשימה במאמץ, עייפות, הזעה ספונטנית, תחושת אי נוחות בחזה, קור, ידיים קרות, פנים חיוורות, שפתיים מעט כחלחלות (דם לא עולה למעלה).

  • לשון- חיוורת ורטובה (רטובה כי אין חום\ יאנג\ אש שייבש את הרטיבות והנוזלים).

  • דופק- עמוק, חלש וקשור ( איטי- פחות מ60 פעימות לדקה, מפספס פעימה (כי הוא חלש) בצורה לא סדירה, מתקשה לדחוף ומפספס כל כמה זמן).

  • אטיולוגיה- רגשות שלילים, עצב... מחלה ואיבוד דם וריקנות יאנג הכליות (מקור כל האש בגוף).

  • פנימי, חסר, קור (כאן נשתמש בצמחים מחממים), ייני.

  • מזונות מחממים: ג'ינג'ר, ציפורן, פלפל, ג'ינסינג (מחזק צ'י של לב וכליות). יהיה לא נכון לתת מזון קר כמו סלטים או דברים מהמקרר.

  • נקודות דיקור : HT3, HT7, ST36, BL15, CV14. (כולן כולל מוקסה). BL23, KID7.

 

 

יאנג הלב מתמוטט (החמרה)

 

  • פלפטציות, קוצר נשימה, נשימה רדודה, ריבוי הזעה, גפיים קרות, שפתיים סגולות, פנים חיוורות אפורות או חסרות חיות, איבוד הכרה (לא לתת מים כשאדם מתעלף- שלא יחנק).

  • לשון- חיוורת או כחלחלה, קצרה.

  • דופק- חלש מאד,חבוי,קשור  (hidden,minute’ knotted).

  • אטיולוגיה- כמו שני הקודמים וריקנות Qi כליות.

  • פנימי, חסר (צריך לחזק), קור (צריך לחמם), מצב ייני.

  • לתת מזונות מחממים, מוקסה על מלח גס בטבור

  • נקודות דיקור : HT3, HT7, ST36, BL15, CV14. (כולן כולל מוקסה). BL23, KID7.

 

 

ריקנות\ חסר דם הלב

 

  • פלפטציות, סחרחורות (סוג של רוח, אין מספק דם שעולה למוח), אנסומניה, ריבוי חלומות שמפריעים לשינה (כל מה שקשור לשינה קשור ל-Shen, התודעה מתכנסת פנימה כשעוצמים עיניים ולא מתקשרים יותר עם החוץ וכדי להיכנס למצב ייני צריך שיהיה במה להתכרבל, כמו מגבת שתלויה, אם היא ספוגה במשהו היא לא תתעופף בקלות), זיכרון ירוד, חרדות, בהלה בקלות (כי ה-Shen לא יציב, לא מרגישים נוח במצבים חברתיים כי ל-Shen לא נוח, חסר ביטחון עצמי), פנים ושפתיים חיוורות (חסר דם).

  • לשון- חיוורת, דקה ויבשה.

  • דופק- דק מאד או מנסר( choppy, fine ) אין דם\ אין חומר.

  • אטיולוגיה- תזונה,רגשות,איבוד דם, כל מה שיגרום לחסר דם כללי.

  • פנימי, חסר, קור\ חום לא רלוונטי (אין תופעות של חום או קור), ייני.

  • מזיק: טבעונות, אוכל מתועש או חסר צ'י, אוכל טרי שמתיש את הטחול, יתר פעילות ספורטיבית.

  • טוב: מזון מבושל וחם, מוצרים מן החי- בקר, עוף, דגים, סלק, תרדף קטניות (עדשים, מש, חומוס). נרצה לבנות דם ולהבין ממה זה נגרם.

  • נקודות דיקור: ST36, ST30, SP6, HT7, HT3, BL15, CV14 וכל נקודה שתחזק את הטחול והקיבה יחד עם הכליות.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ריקנות יין הלב

 

  • פלפטציות, אנסומניה, ריבוי חלומות המפריעים לשינה (השינה לא עמוקה כי לא נכנסים למצב ייני), בהלה בקלות, זכרון ירוד, חרדות, תחושת חוסר מנוחה, אי שביעות רצון, פה וגרון יבשים, הזעות לילה (זיעת שודדים, או זיעה גנובה- לא מזיעים כדי להוציא פתוגן אלא מתבזבזים כאן חומרים מזינים וחשובים), תחושת חום בערב (גלי חום בשעות הייניות, אין יין אז נדמה שחם), פנים אדומות, חום  בחמשת הכפות.

  • לשון- ללא חיפוי (חסר יין) עם חריץ מרכזי עד לקצה.

  • דופק- צף (אין עיגון), חלש\ריק (מבטא את מצב הצ'י בגוף, בפתוגן חיצוני זה יהיה צף ומלא).

  • אטיולוגיה-רגשות,עודף עבודה או מאמץ, חום חיצוני רב שתוקף את הגוף, חסר יין בכליות.

  • פנימי, חסר, חום (על רקע חסר), ייני (יאנג בתוך יין).

  • נקודות דיקור: HT6, KID 6 פורמולה: TIAN WANG BU XIN DEN

  • כדאי לאכול קטניות, זרעים, חומוס, עדשים, מש.

 

 

אש שורפת בלב (עברנו לתופעות חום)

  •  

  • פלפיטציות, צמא, פצעים בפה (יותר מחום בקיבה) והלשון (יותר חום בלב), חוסר שקט עד כדי עצבנות, תחושת חום, אנסומניה, חלומות שמפריעים לשינה, פנים אדומים, שתן כהה או דם בשתן (HT-SI-BL), טעם מר בפה.

  • לשון- אדומה, קצה אדום יותר ונפוח עם פאפילות, חיפוי צהוב,יתכן חריץ מרכזי לאורך הלשון עד לקצה.

  • דופק- מלא (מצב עודף), מהיר ומציף בעיקר במיקום הלב . יתכן ממהר.

  • חום מלא בלב מייצר אי שקט, לא כי אין ל- Shen  איפה להתכרבל אלא כי הבית שלו בוער.

  • אטיולוגיה- רגשות (יתר שמחה, התרגשות, סטרס), תזונה (חמה מדי- קפה, אלכוהול, מטוגן, שוקולד, בשר אדום, חריף), אש בכבד.

  • פנימי, עודף, חום, יאנגי

  • תזונה: שלושת הצהובים, דברים משתנים- פטרוזיליה, אוכל תפל ולא מטובל.

  • נקודות דיקור HT8,9 ST44, SI39, PC8,9

 

 

ליחת אש תוקפת את הלב

 

  • פלפיטציות, פנים אדומות, טעם מר, תחושת לחץ\כבדות בחזה, הוצאת ליחה, רעשי ליחה בגרון, חוסר שקט,אנסומניה, חלומות שמפריעים לשינה, עצבנות, בלבול, דיבור לא לעניין, התנהגות נמהרת, אלימות, בכי וצחוק ללא שליטה, מלמול, צעקות, דיכאון וחוסר בניצוץ הלב, מניה.

  • לשון- אדומה, נפוחה, חיפוי צהוב (חום מלא ואמיתי) ,יבש ודביק (לחות), קצה אדום יותר ונפוח עם נקודות אדומות, וחריץ עמוק עד לקצה.

  • דופק- מלא, מהיר,חלקלק (מחליק מתחת ליד, מעיד על לחות) ו\או מציף ומיתרי.

  • אטיולוגיה- רגשות, תזונה, חולשת צ'י הטחול.  

מצב של לחות שהחום הפך אותה לדביקה וצמיגה מדי, הליחה חוסמת את פתחי הלב וה-Shen והתודעה לא נכנסת ויוצאת בצורה חופשית כמו שצריך. האדם נראה לא מאופס, יכול להיות אלים, קשה לו לבטא את עצמו.

עודף, פנימי, חום, יאנג (נקרר, נפזר, ננקז ליחה)

תזונה: שלושת הצהובים, ללא לחות או חום, נקודות דיקור: PC5- לליחה בלב, ST 40 , SP9, כוס רוח ודימום על BL15.

 

 

ליחה מערפלת את הלב (הליחה חוסמת את ה-Shen בתוך הלב וגורמת לה לא לחיות את המציאות בנורמטיביות ומונעת ממנה להתבטא בצורה נורמלית)

 

  • בלבול (תודה ממוסכת), איבוד הכרה, חוסר יכולת\רצון לתפקד מעייפות, דיבור לא לעניין ולא ברור, אפזיה (חוסר יכולת לדבר, חוסר ריכוז, העיניים נעצמות), הקאת ליחה, רעשי ליחה בגרון, דיכאון, מבט חסר חיות.

  • לשון- נפוחה עם חפוי עבה ודביק וחריץ לכל האורך. (חיפוי עבה מראה על פתלוגיוה גדולה).

  • דופק- מתגלגל (slippery).

  • אטיולוגיה- בילדים זהו מצב מולד (ואם התפתח קורה בגיל מוקדם אז מכוון להסתכל על ג'ינג), במבוגרים המצב נגרם מתזונה ובעיות רגשיות, גם מחולשת צ'י הטחול- כי אם הטחול חזק הוא היה מעכל את הליחה, וגם הטחול קשור לריכוז.

  • תזונה מתאימה למצב: ניקוי-2/3 אורז מלא, 1/3 מש במשך שבוע, אפשר לאכול חסה, שמן זית ולימון, תה קמומיל ומים- עדיף באביב ולא בחורף- לאנשים חלשים כדאי לעשות בצורה עדינה. ולהמנע כל תזונה שמונעת לחות (חלב, בוטנים להוציא).

  • פנימי, עודף, חום\קור, ייני

  • צמח שפותח את החושים ומוציא ליחה מהלב –Shi Chang Pu, SP3+ST40, PC5, GB8.

 

 

תקיעות צ'י הלב

 

  • פלפטציות, תחושת נפיחות או לחץ בחזה (הצ'י לא זז בצורה חופשית), דיכאון (מצב רוח ירוד, Shen לא חופשי), תחושת גוש בגרון, קוצר נשימה קל (הקשר עם הריאות), קרחצן (אנחות), תאבון ירוד, גפיים חלשות וקרות (הלב לא דוחף טוב את הדם), שפתיים מעט סגולות, חיוורון.

  • לשון- מעט חיוורת, סגלגלה בצידי הלשון באזור החזה.

  • דופק- ריק (כשלוחצים נעלם) ומעט מציף במיקום הלב (Empty, Overflowing).

  • אטיולוגיה- מתח רגשי על רקע חולשת צ'י הלב או תקיעות צ'י הכבד (סטרס או רגשות שלא מבוטאים לאורך זמן).  

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי, יאנגי.

  • נחזק צ'י טחול ולב ונניע צ'י לב וכבד. נמליץ על פעילות ספורטיבית. נקודות דיקור HT5 מחזקת צ'י הלב, PC6 מניעה צ'י בחזה, CV17 מניעה ומחזקת את ים הצ'י בחזה. ST36 לעומק מחזקת גם לב, קיבה וטחול.

 

 

תקיעות במרידיאן הלב (יתר עודף)

 

  • פלפיטציות, קוצר נשימה עם קושי לשכב, דיכאון, תחושת חוסר שקט פנימי ובלבול, תחושת לחץ בחזה, כאב חד או דוקר בחזה (מזכיר מצב של התקף לב) לא קבוע ומקרין לגב העליון או לכתף, מחמיר בקור ומשתפר בחום, ריבוי ליחה, תחושת כבדות כללית, חוסר רצון לדבר, ידיים קרות, אנחות, שפתיים, פנים וציפורניים סגולות.

  • לשון- סגולה בצדדים באזור החזה, נפוחה עם חיפוי דביק.

  • דופק- מיתרי, מנסר או קשור או מתגלגל (Wiry, Choppy, Knotted, Slippery).

  • אטיולוגיה- רגשי,תזונה, תשישות.  

  • פנימי, עודף (על רקע חסר), קור (שמאט ותוקע את תנועת הלב),  יין.

הנקודות דיקור תלויות באיטיולוגיה, אם הדומננטיות היא ליחה אבל אפשר ST36 עם מוקסה, SP6, HT5.

 

 

דם הלב תקוע (יותר מצב של חסר, מצב ללא ליחה כל כך)

 

  • פלפטציות, כאב חד או דוקר בחזה שיכול להקרין ליד שמאל על מרי' הלב או לכתף (התקף לב), תחושת לחץ או כיווץ בחזה, ציאנוזיס (כחלון) בשפתיים או בציפורניים, ידיים קרות.

  • לשון- סגולה (לעיתים רק בצדדים באזור החזה ).

  • דופק- חלש\ מנסר, מיתרי או קשור ( Choppy, Wiry, Knotted).

  • אטיולוגיה- רגשות, חסר יאנג הלב.

  • פנימי, עודף על רקע חסר, קור, יין

  • צמח שמניע דם Dan Shen (מרווה לא רגילה), נחמם ונחזק את היאנג (נוסיף חום ולא נפזר קור), תנועה וספורט.

 

 

כבד- תפקודים

 

הכבד הוא הבית של ה-Hun הנשמה שפחות קשורה לגוף החומרי, אלא לפן הרוחני יותר, היכולת להתלהב ממשהו, להתחיל, להתפרץ, לחלום, לעשות משהו. "ה-Hun" של אדם הוא הזיכרון שנשאר ממנו אחרי שהוא מת, באופן נורמלי שורד 3 דורות". זה היכולת לראות את התמונה מלמעלה, יצירתיות, רגשות. זה מה שהאדם תופס במרחב מבחינת רוחניות או חושניות.

הכבד אחראי על הגמישות והתנועתיות של הגידים והרצועות- ההזנה שלהם והאלסטיות שלהם. הכבד נפתח לעיניים (ליכולת לראות ולא למבט והניצוץ שקשורים ללב). בא לידי ביטוי בציפורניים (המשך של הגידים). אחראי על זרימה ותנועה חלקה של צ'י. אחראי על אחסון הדם. נפגע מכעס, שולט בנוזלי העין (דמעות מלחלחות ולא דמעות של בכי משמחה\צער- לב), טעם חמוץ, תנועת האלמנט היא לכל הכיוונים, עונה- אביב, אקלים- רוח, שכבה Jue Yin יחד עם ה-Pc, בן זוג באלמנט- כיס מרה. שעון 01-03.

 

 

כבד מדוכא צ'י תקוע

 

  • אי נוחות בהיפוכונדריום ( באיזור מתחת לצלעות, איזור הכנפיים), חזה, אפיגאסטריום או בטן (צ'י כבד תקוע מקרין לבטן), קרחצן (אנחות), מצבי רוח משתנים (בגלל שאין זרימה חלקה של צ'י ודם גם במצב רוח לא זורם ועולה ויורד), דיכאון= אין חשק לעשות כלום, עייפות (אלו אנשים שאם יעשו ספורט ירגישו אנרגטיים), תחושת תקיעות, תחושת גוש בגרון (מחנק\ דמעות בגרון, תחושת גרעין של שזיף שתקוע בגרון), וסת לא סדיר (דם הקשור לכבד), סינדרום קדם ויסתי.

  • לשון- רגילה או צדדים מעט אדומים. (אין ביטוי משמעותי בלשון- לא ניקח לאבחנה).

  • דופק- מיתרי (מעיד על תקיעות\ סטגנציה).

  • אטיולוגיה- רגשות שליליים (תסכול, שנאה, כעס, קנאה), לאורך זמן שאינם מבוטאים- המצב יכול להפוך לחם. צריך ללמד את האנשים האלו לדבר ולא להחזיק דברים בבטן, ללמוד לשחרר. אפשר לתת מעט אלכוהול.

  • צמח להנעת הכבד- Chai Hu, ללכת לפסכולוג, פעילות גופנית, עלים ירוקים. Liv3

  • פנימי, עודף (תקיעות), חום\קור לא רלוונטי, יאנג.

 

 

תקיעות דם הכבד (החמרה ממצב צ'י כי גם הדם נתקע)- הצ'י מניע את הדם והדם מניע את הצ'י.

 

  • כאב בהיפוכונדריום, כאב בטן (צ'י ודם תקועים), הקאה דמית, דימום מהאף (דם תקוע באף), כאב בזמן הוסת, וסת לא סדיר, דימום כהה (עומד הרבה זמן) וקרישי דם (ככל שהקרישים\ גושים יותר גדולים יש יותר תקיעות), בעיות פוריות, גושים בבטן, ציפורניים ושפתיים סגולות, מראה כללי כהה (מתכת לעור יש גוון כהה). יתכנו פטכיות (נימי דם) סגולות.

  • לשון- סגולה, בעיקר בצדדים ומתחת ללשון.

  • דופק- מיתרי ,קשה (כמו אבן- לא זורם בצורה חלקה ומתקדם כמו מכות) (Wiry, Firm)

  • אטיולוגיה- כמו תקיעות של צ'י או קור (מאט תנועה ותוקע), חום (מייבש נוזלים), חסר צ'י ויאנג, דם או ליחה (מאטה תנועה).

  • פנימי, עודף, חום\קור (צריך סימנים נוספים), יאנג.

  • נקודות דיקור: LIV3, GB34, LIV14, SP6 , צמח מרכזי הוא שרף, פאוניה אדומה, לאונרוס- טובים לתקיעות וכאב.

 

 

התפרצות אש בכבד (אדם הרמוני צריך לדעת לכעוס ולשחרר)- "מי שאף פעם לא כועס או שהוא שקרן או שיש לו פתלוגיה"

 

  • עצבנות, התפרציות כעס, טיניטוס (צליל גבוה- עודף), חרשות, כאב ראש טמפוראלי (עולה דרך הכיס מרה כמו מגרנה), סחרחורות (רוח פנימית), פנים ועיניים אדומות (צ'י חם עולה למעלה, לפתח), צמא, טעם מר (אש), חלומות המפריעים לשינה (ה-Hun לא שקט ומפריע ל-Shen), עצירות עם צואה יבשה (חום שמייבש נוזלים), שתן צהוב כהה, דימום מהאף, הפה ובצואה- דם חם פוצע את כלי הדם ויכול לגרום ללחץ דם.

  • לשון- אדומה, יותר בצדדים, חיפוי צהוב יבש (מראה על חום אמיתי, פתלוגיה בעודף).

  • דופק- מלא, מיתרי ומהיר- מורגש בכל הרמות. (full, wiry, rapid )

  • אטיולוגיה- צ'י כבד תקוע (לאורך זמן יכול להפוך לחום- כמו סיר לחץ), תזונה (חמה- קפה, שום, בצל, בשר אדום, מטוגן, תבלינים, אלכוהול), קונסטיטוציה (מולד).

     צמח טוב- שן הארי שמקררת מאוד. LIV3, LIV14, LIV1

 

 

לחות חמה בכבד

 

  • תחושת מלאות בהיפוכונדריום ובבטן, טעם מר ודביק (בפה), תאבון ירוד, בחילה, כבדות, הפרשות צהובות, גרד וגינאלי לעיתים עם אקזמה, דימום וסתי באמצע המחזור עם כאב (חום מוציא תנועתיות), כאב ונפיחות באשכים, גרד ופריחות עוריות, קושי בנתינת שתן, צריבה, שתן כהה (לחות במחמם התחתון).

  • לשון- אדומה,יותר בצדדים, חיפוי צהוב דביק.

  • דופק- מהיר, מיתרי, חלקלק (Slippery, Wiry, Rapid)

  • אטיולוגיה- תזונה (מטוגן, שומני, ארוחות גדולות וליליות), לחות חיצונית, חום פנימי.

  • עודף, פנימי, חום, יאנג – נפזר, נעכל, נווסת ליחה ונוציא חום

  • נקודות דיקור: LIV1, LIV8, GB34 צון מתחת ל-GB34 יש נקודת אקסטרה Dannag Xue מוציאה מחום ולחות מהמחמם האמצעי. צמח טוב- Huang Liang.

 

 

תקיעות קור במרידיאן הכבד

 

  • מלאות ונפיחות בהיפוגאסטריום (בטן תחתונה) עם כאב מקרין לגניטליה ולהיפוכונדריום. משתפר בחום, תחושת כיווץ באשכים, כאב ראש בורטקס, תחושת קור, ידיים ורגליים קרות, הקאה של נוזל שקוף.

  • לשון- חיוורת,רטובה עם חיפוי לבן.

  • דופק- עמוק,מיתרי ואיטי (העמוק משקף חולה של יאנג, מראה על מצב כרוני- דבר שלא נוצר מהיום, והמצב הזה מאפשר לקור לחדור פנימה) (Deep ,Wiry, Slow)

  • פלישת קור חיצוני למרי' הכבד- הקור גורם לכיווץ וקור בערוץ מה שמקרין לגניטליה.

  • פנימי, קור, עודף על רקע חסר, יין.

  • נקודות דיקור: LIV1, LIV3, SP6.

     

 

חסר דם הכבד (כשאדם קם בבוקר הוא מתחיל לראות- משתמש בדם הכבד, יתכן והאדם יהיה אנמי), אופייני לאנשים רזים וגבוהים.

 

  • סחרחורות (לא מגיע דם, לא מספיק דם- מצב רוח), נימול בגפיים (אין דם שיגיע לשם), אנסומניה (אי שקט ב-Hun- Shen), טשטוש וכתמים בראיה (זבובים שחורים), ראיה ירודה באור חלש, אמנוריאה או וסת דליל (כשיש מעט דם בכבד יהיה מעט דם בווסת- בעיות פריון), פנים חיוורות חסרות חיות, עייפות, שפתיים חיוורות, חולשת גפיים, כיווצי שרירים, ציפורנים שבירות ודקות, עור ושיער יבשים (אין הזנה), דיכאון (Hun חסר עוגן), תחושת חוסר יעוד או כיוון בחיים (אין בית ל-Hun), "נפילה" תוך כדי שינה).

  • לשון- חיוורת, בעיקר בצדדים, או "כתומים", דקה ויבשה (אין דם, אם הייתה חיוורת ורטובה- חסר יאנג שלא מעכל אותם).

  • דופק- דק או מנסר (Choppy,Fine) .

  • אטיולוגיה- תזונה,רגשות,יתר פעילות פיזית (מתיש את הדם), איבוד דם (מחזור, פציעות, צואה), חסר בצ'י הטחול- (יצרן הדם).

  • פורמולת צמחים: Ba Zhen Tang, מרק עוף עם עצמות, מרקים כתומים, רגל, קטניות, שורשים, ביצים, אוכל מבושל, כבד, סלק, חומוס, טופו, אדממה, שסק.

  • נקודות דיקור- ST36, SP6, LIV3

  • פנימי, חסר, חום\קור (לא רלוונטי), יין.

  • הדם הוא כמו שמן, וכשחסר שמן יש נטייה לחסר צ'י.

 

 

חסר ביין הכבד

 

  • כמו בחסר דם בכבד עם השינויים:

  • עיניים יבשות, פנים חיוורים עם לחיים אדומות .

  • לשון- צבע תקין ללא חפוי או חפוי ללא שורש.

  • דופק- צף וריק  (Empty, Floating).

  • עם חום ריק- לחיים אדומות, חרדה, תחושת חום בערב, הזעות לילה, חום 5 הכפות, דימום וסתי חזק.

  • אטיולוגיה- תזונה, רגשות, איבוד דם, יתר פעילות גופנית.

 

 

חסר ביין הכבד (ב)

 

  • אותם סימפטומים כמו בחסר דם בכבד עם השינויים:

  • עיניים יבשות (אין נוזלים מלחלחים), פנים חיוורים עם לחיים אדומות .

  • לשון- צבע תקין ללא חפוי או חפוי (כיאלו שייפו אותו) ללא שורש (כיאלו מרחו אותו ולא צומח משם).

  • דופק- צף וריק (Empty, Floating). היין של הכבד ריק ואין מה שיעגן אותו (לא צף וחזק).

  • עם חום ריק- לחיים אדומות, חרדה, תחושת חום בערב, הזעות לילה (זיעת שודדים), חום 5 הכפות, דימום וסתי חזק.

  • אטיולוגיה- תזונה, רגשות, איבוד דם, יתר פעילות גופנית.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • אספרגוס, ליצ'י, שעועית שחורה, בטטה, דגים. LIV3, SP6, KID3, KID6, ST36.

 

 

יאנג עולה של הכבד

 

  • כאב ראש על הרקות (בעיקר חד צידי- מגרנות), עיניים, טמפוראלי, סחרחורות, טיניטוס, חירשות, הפרעות ראיה, פה וגרון יבשים, אינסומניה, עצבנות, אי שקט, נטייה לכעסים, צוואר נוקשה\ כואב.

*   חום עולה בצורה טבעית, הכבד איבר ייני עם פעילות יאנגית- תנועה חלקה. האיכות היינית של הדם חסרה, אין מה שיעגן את        

     היאנגיות והיא עולה למעלה בטבעיות וצריך לעגן את זה- אין רקע של הרבה יאנג פשוט חסר יין.​

  • לשון- חיוורת (חסר), אדומה בצדדים (חום באיזור הכבד), ללא או מיעוט חיפוי

  • דופק- מיתרי,חלש, דק (Wiry, Thin,Fine).

  • אטיולוגיה- מתח רגשי או מנטלי, הרגלי תזונה.

  • פנימי, חום, עודף (על רקע חסר), יאנג (בתוך יין).

  • נקודות דיקור: LIV3, GB34, GB40, GB41, LI4, GB21.

 

 

רוח (פנימית) הכבד מתרגשת בגוף

 

  • רעד, "טיקים", נימול, סחרחורות, ורטיגו (העולם מסתובב), כאבי ראש, פרכוסים (התכווציות ללא שליטה) או שיתוק.

  • מחום רב- חום גבוה, פרכוסים, נוקשות בעורף, רעד בגפיים, אופיסטוטונוס (אפילפסיה) ואיבוד הכרה.       

  • לשון- אדומה מאד ונוקשה עם חיפוי צהוב יבש. 

  • דופק- מיתרי, מהיר (Wiry, Rapid).

  • אטיולוגיה:

  • אופציה 1- פלישת רוח חמה חיצונית שחודרת לרמת הדם ופוגעת ביין.

  • אופציה 2- מעליית יאנג הכבד- יתר לחץ דם, גרון יבש, עיניים יבשות, הפרעות ראיה, זכרון ירוד- לשון ודופק תלויים בחומרת המצב : חסר דם, חסר יין, חסר יין הכליות.

  • אופציה 3- חום ואש אמיתית- אש הכבד- כעס, טיניטוס, חרשות פתאומית- לא נותן לצליל להכנס, כמו כוס מלאה, עיניים ופנים אדומות, צמא, טעם מר, ריבוי חלומות המפריעים לשינה, עצירות וצואה יבשה, שתן צהוב וכהה, דימום מהאף, פה, צואה. לשון אדומה עם צדדים אדומים יותר וחיפוי צהוב והדופק יהיה מיתרי ומהיר

  • אופציה 4- חסר דם- רעד עדין, ירידה בזיכרון- חסר דם, אינסומיה, דימום וסתי ומועט. הלשון תהיה דקה וחיוורת והופק יהיה מיתרי וחלש.

 

 

הריאות- תפקודים

 

הריאות שולטות בצ'י ובנשימה (קצב הנשימה, עוצמה, כל פתולוגיה שקשורה לנשימה קשורה גם לצ'י הריאות). הן אחראיות על המרידיאנים וכלי הדם (נובע מתוך השליטה בצ'י ושהצ'י מניע את הדם ואחראי על פעולה בגוף- במרידיאן זורם גם צ'י וגם דם- באחריות הריאות והלב- מחמם עליון). דרך נתונים אלו, הריאות מווסתות את פעילות הגוף- הקצב של כל מה שקורה בגוף. כשמגבירים את פעילות הנשימה הקצב משתנה, אם נתחיל לנשום מהר בכוונה אז דברים ישתנו (חילוף חומרים, מחשבות וכ'). אם השאיפה ארוכה מהנשיפה זה פעולה מחדדת, כשהנשיפה ארוכה מהשאיפה זו פעולה מרגיעה. אם לוקחים שאיפה וסוגרים (קומבקה) זה גורם לרגישות, דבר שצריך לדעת איך לעשות אותו כי אם לא זה מסוכן. הריאות מפזרות ומורידות את הצ'י (Kong Qi) ומסייעת לצ'י ולדם להגיע לכל הפריפריה ולקצוות הגוף.

הריאות הן האיבר הכי גבוה בגוף (אחד הכינויים שלהן הוא המכסה- סוגרות את האיברים מלמעלה) ולכן הצ'י בעיקר יורד כמו תנועת הסתיו\מתכת- נותנות תחום שלא יתפזרו וגם פיזית מתרחבות ואז מתכווצות. הרבה פעמים צ'י מורד של הקיבה\ כבד יכול להביא לצרידות ויכול להביא לפגיעה גם בריאות.

הריאות דוחסות ומורידות את הצ'י והכליות תופסות אותו, לכן בעיות נשימה יכולות לנבוע מכך שאין הורדה כמו שצריך או שאין תפיסה כמו שצריך- יכול להתבטא בפתלוגיות במעברי מים.

עם ההורדה של צ'י למטה יש הורדה גם של הערפל (הנוזלים העכורים) והורדתם לכליות וגם הנעת הנוזלים בגוף דרך השליטה בצ'י ובמרידיאנים.

הריאות בתור המכסה (האיבר העליון) שולטות על ההחזקה של הנוזלים בתוך הגוף- בסוג של וואקום. כשהריאות חלשות ואין סגירה מלמעלה אפשר לראות חולשת נוזלים כמו בריחת שתן (יתכן גם מחולשה כלייתית, באפצ'י ובצחוק, הרמת משא כבד, בילדים יגרם יותר מחולשת כליות או דיסהרמוניה לבבית).

הריאות משפיעות על העור ושיער הגוף (העור מכונה הריאה השלישית- עוד רקמה המקושרת לחוץ), האיבר הייני היחיד עם קשר ישיר עם החוץ. מקושר לעור יבש, בעיות עור (מקושר גם לדם). הריאות מאפשרות לשלוט בזיעה (עוד קשר לעור ולמשק המים), שולטות על פתיחה וסגירה של הנקבוביות בגוף. אם צ'י הריאות חלש תתכן הזעה קלה בלי מאמץ ולכן יש קשר הדוק בין הריאות ל-Wei Qi. אנשים שמתקררים בקלות וה-Wei Qi שלהם לא מצליח להתנגד לפתוגנים חיצוניים.

הריאות נפתחות לאף- כך נושמים ומריחים, שייכות לאלמנט המתכת עם בן זוג בקשרי פנים חוץ- המעי הגס, שעות 03-05, בשכבת המרדיאן ה-Tai Yin יחד עם הטחול (אחראים על הפוסט צ'י), האקלים- יובש (יובש יכול פגוע ביין הריאות).

הפן הנפשי של הריאות הוא ה-Po- הנפש שקשורה לגוף. עם המוות נקברת וחוזרת לאדמה, קשורה להיבט הפיזי, הנפש מתרגמת לגוף תחושות פיזיות לתודעה- כשמישהו נוגע במשהו חם ביד הוא מרגיש חם, כשאדם מסתכל על עצמו במראה- איך הוא תופס את עצמו (אנורקסים), יתכן שאלו אנשים שלא יאהבו שנוגעים בהם. הרגש המיוחס לריאות הוא הצער\אבלות- כשאדם במצב זה הוא מתכנס

בתוך עצמו (כנפיים, ריאות מכונסות) וחונקים את הריאות. (בסין אנשים באבל קופצים כדי לשחרר צ'י).

 

 

חולשת צ'י הריאות

 

  • קוצר נשימה קל, שיעול קל (צ'י לא יורד למטה), קול חלש ( הקול הוא תוצר של הריאות- הפעמון), הזעה ספונטאנית ביום, חוסר רצון לדבר, פנים חיוורות בוהקות, נטייה לריבוי התקררויות, עייפות, רתיעה מקור ומרוח (מפריע ל-Weu Qi לווסת את פני השטח).

  • לשון- חיוורת או אולי נפוחה באיזור הריאות.

  • דופק- ריק בעיקר במיקום הריאות (Empty).

  • אטיולוגיה- קונסטיטוציה (אולי נולד כפג, הריאות מתפתחות לקראת הסוף), אבל וצער, אורח חיים (עישון, מעט תנועה, שכיבה מרובה- חונק את הריאות), ריבוי היתקררויות.

*  אנשים עם שני חריצים בלשון באיזור החזה מראה על מטופל עם קונסטיטוציה לבעיות ריאות.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • נחזק את צ'י הריאות, נחזק את האמא- האדמה וצ'י כללי+ תזונה מובשלת, חמה וארומטית (מעט חריפה).

  • נקודות דיקור- LU9 (מקור),ST36, LU1 (MO), BL13 (SHU). פורמולה- Ba Fei Tang.

 

 

חסר יין בראות

 

  • שיעול יבש או עם ליחה מועטה שבקושי יוצאת, קול חלש וצרוד, פה וגרון יבשים, גרד בגרון, עייפות, אי רצון לדבר, רזון (לאנשים רזים יש נטיה לסבול מחסר יין), חזה צר או שקוע, הזעות לילה.

  • לשון- צבע תקין, יבשה ללא חיפוי או חיפוי ללא שורש בחלק הריאות.

  • דופק- צף וריק (Floating, Empty).

  • אטיולוגיה- רגשות (צער, אבל), שימוש מרובה בקול, עישון, שהיה בחדר עם מיזוג יבש\ חם.

  • פנימי, חסר, חום על רקע חסר, יין.

  • נחזיר ההרמוניה דרך מילוי היין של הריאות וגם של הכליות, אפשר לאכול אספרגוס.

  • נקודות דיקור: LU9 (מקור, וגם מסלקת לחות ושיעול לח), KID6, BL43 (מחזקת יין של ריאות וכליות), LU7 (לצער ואבל), LU1 (MO), BL13 (SHU).

ריאות יבשות (מצב המושפע מאוד מהחיצון)

  • שיעול,עור, גרון יבשים, צמא, צרידות.

  • לשון- יבשה.

  • דופק- ריק במיקום הריאות.

  • אטיולוגיה- חשיפה לאוויר יבש לאורך זמן, אכילת מזונות מייבשים, בצורה לא מסודרת או מאוחר בלילה.

  • פנימי (יש גם אספקט חיצוני של אקלים ויובש), חסר (לחלוח), חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • נחזק ליחלוח למערכת ולריאות, אורז עם טיפה חלב\דבש, אגסים, שסק, לשים את הראש מעל סיר אדים קרים.

  • נקודות דיקור- LU9, KID6,  LU1 (MO), BL13 (SHU).

 

פלישת רוח קרה לריאות

 

  • רתיעה מקור, חום (מעל 37 מעלות Fever), שיעול, גרד בגרון, קוצר נשימה קל, אף מנוזל, נזלת מימית, עיטוש, כאב ראש אחורי (לפי המרידיאנים), כאבי גוף\שרירים.

  • לשון- ללא שינוי.

  • דופק- צף ,מתוח (Floating, Tight).

  • אטיולוגיה- פלישת פתוגן חיצוני רוח קרה.

  • רוח חמה - כנ"ל עם גרון כואב, נזלת צהובה, הזעה קלה, צמא, שקדים נפוחים.

  • לשון- אדומה בשוליים או באזור הריאות.

  • דופק- צף, מהיר (Floating , Rapid).

  • חיצוני, עודף (צ'י אלים שנכנס לגוף), חום\קור לפי המקרה, יאנג.

  • יש סיכון לחזק צ'י כללי- ימשוך את הצ'י כלפי פנים הגוף ולאיברים ויתכן ויעזור לפתוגן לחדור פנימה, אז מטפלים בסילוק הפתוגן.

  • נקודות דיקור: LI4, GV14, LU7, BL13, BL14

 

 

פלישת רוח ונוזלים לריאות (פגיעה בהורדה התקינה של הצ'י למטה)

 

  • נפיחות פתאומית של העיניים והפנים (מעין בצקת בחלק העליון) המתפשטת בהדרגה לכל הגוף, גוון עור בוהק, מיעוט שתן, שתן בהיר, רתיעה מרוח, חום, שיעול (הצ'י נשאר למעלה),קוצר נשימה קל.

  • לשון- חיפוי לבן דביק.

  • דופק- צף חלקלק (Floating, Slippery)

  • אטיולוגיה- חשיפה לרוח קרה ולחות (שפוגעים בסירקולציה).

  • חיצוני (על גבול הפנימי), עודף, מעט קור (אך לא כל כך רלוונטי), מצב יאנגי.

  • האסטרטגיה הטיפולית נובעת מ- 8 העקרונות- נפזר חיצון, ואם צריך נחזק פנים, לפזר חום או קור אם יש סימנים נוספים.

  • נקודות דיקור LI6 (ספציפית להצטברויות נוזלים על פני השטח ופלישת פתוגן חיצוני), LU7 (מחזיקה לתפקוד את משק הנוזלים בין הריאות לכליות (טובה גם לאבל) טובה לפיזור חיצון ומחזירה את הריאות להרמוניה). LU1.

 

 

חום בריאות

 

  • שיעול, קוצר נשימה קל, תחושת חום, כאב בחזה, נחיריים אדומים, צמא (חום מייבש את הנוזלים), פנים אדומים.

  • לשון- אדומה עם חיפוי צהוב (חום מלא).

  • דופק- מציף ומהיר (חום) (Overflowing , Rapid)

  • אטיולוגיה- אקוטי-עקב פלישה חיצונית (כמו שפעת, התקררות, פתוגן חיצוני שחודר)

                     כרוני- שאריות חום, עישון, מזון מחמם.

  • פנימי, חום, עודף, יאנג (נפזר חום מהפנים).

  • LU10 (נקודת מעיין, תמיד מקררת- טובה גם לדימום). BL13 (לדמם ולשים כוס רוח), אפשר להשתמש בצמח מנטה.

 

 

ליחה קרה בריאות

 

  • שיעול עם קצף לבן מימי, מוחמר בחשיפה לקור, תחושת קור, ידיים קרות, ליחה בגרון, סחרחורת, תחושת לחץ\גודש,קור בחזה, כבדות ,סחרחורת בראש .

  • לשון- נפוחה (הצטברות נוזלים) ורטובה (חסר יאנג) עם חיפוי לבן (קור) דביק (לחות).

  • דופק- חלקלק (לחות), איטי (קור) (Slippery , Slow).

  • אטיולוגיה- חדירות חוזרות של רוח קרה (הריאות קרות מלכתחילה ומאפשרות חדירת קור), חסר יאנג.

  • פנימי, קור, עודף על רקע חסר, ייני.

  • נחזק טחול, נחזק ונהרמן ריאות ונסלק לחות קרה מהריאות LU9, KID 7 (MOXA), SP3, ST40, BL13 (MOXA)+BL20

  • אגסים, אורז, חרדל, מרווה.

לחות וליחה בריאות  (לחות בלי קור- תת קטוגוריה)

 

  • התקפי שיעול עם הרבה ליחה בהירה שיוצאת בקלות, פנים בהירות נפוחות, ליחה בגרון, תחושת גודש\לחץ בחזה, קוצר נשימה, קושי לנשום בשכיבה, צפצופים בנשימה, בחילה (לחות ממלאה את הקיבה), תחושת כבדות כללית, סחרחורות וכבדות בראש.

  • לשון- נפוחה עם חיפוי לבן (עבה) דביק.

  • דופק- חלקלק, ספוגי (Slippery, Soggy).

  • אטיולוגיה- ריבוי התקררויות חוזרות, צ'י טחול חלש.

  • פנימי, עודף על רקע חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • נשים צמחים מוצאי ליחה ומכייחים LU5, LU9, SP9+ST40.

  • תמיד שיהיו ציפצופים בנשימה יש ליחה שמעורבת בפתלוגיה.

 

 

ליחה חמה בראות (כשלחות נשארת הרבה זמן היא הופכת לחמה- לליחה)

  • שיעול נבחני עם ליחה צהובה או ירוקה (שיעול חזק יותר), קוצר נשימה, צפצופים בנשימה, לחץ או גודש בחזה, ליחה בגרון, תחושת חום, צמא, אנסומניה, עצבנות, תחושת כבדות בראש, סחרחרות (חום במחמם העליון), אי שקט ב-Shen.

  • לשן- אדומה, נפוחה עם חיפוי צהוב דביק.

  • דופק- חלקלק, מהיר (Slippery, Rapid).

  • אטיולוגיה- תזונה, עישון,פתוגן חיצוני רוח חום, מתח. (סוג של דלקת ריאות).

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • נפזר לחות חמה מהריאות (לפעמים הליחה הופכת לצמיגה ודביקה כמו בוץ ונרצה טיפה לשפוך מים כדי שנוכל להוציא אותה יותר מקלות), נהרמן את צ'י הריאות ללמטה.

  • LU5, ST40, SP9, BL13,LU1

ליחה יבשה בראות

 

  • שיעול יבש עם ליחה דביקה וקשה להוצאה מדי פעם, קוצר נשימה, לחץ\גודש בחזה, מעט ליחה בגרון, כבדות בראש ואיטיות מחשבתית, סחרחורת (היאנג הטהור שאמור לעלות למעלה הופך ללא טהור, כבדות בראש), גרון יבש, צפצופים (ליחה בריאות), גוון פנים יבש בצקי.

  • לשון- נפוחה עם חיפוי דביק ויבש.

  • דופק- חלש וחלקלק (Fine, Slippery).

  • אטיולוגיה- תזונה וחסר יין. (תזונה מייצרת ליחה ומייבשת- בוטנים ואלכוהול, תזונה כבדה ועשירה, טחול חלש).

  • פנימי, עודף (או עודף על רקע חסר), חום\קור (לא רלוונטי צריך עוד סימנים), יין.

  • SP9, SP5, LU9, LU1

 

 

ליחה ונוזלים חונקים את הריאות (תת קטוגריה לחום וליחה בריאות)

 

  • שיעול עם ריבוי ליחה נוזלית בהירה, קוצר נשימה, רעשי נוזלים בחזה, הקאה של ליחה מימית לבנה, לחץ\ גודש בחזה, כבדות בראש ואיטיות מחשבתית, סחרחרות, קור, שיעול שמתחיל בעקבות בהלה.

  • לשון- חיוורת עם חיפוי לבן , דביק ועבה.

  • דופק- חלש, חלקלק, או צף חלש או מיתרי.

  • אטיולוגיה- תזונה, עייפות פיזית מעודף עבודה, חסר ראשוני של יאנג הטחול והכליות.

  • צמחים יותר מחממים מאשר מסלקי ליחה- יש כאן נוזלים ולא ליחה צמיגית. SP6, KID7, SP3, LU9, LU1.  אפשר להשתמש במוקסה על הנקודות.

  • פנימי, עודף על רקע חסר, קור, יין.

טחול- תפקודים

שייך לאלמנט האדמה, בן זוג לאלמנט- קיבה, בן זוג לשכבת מרידיאן- ריאות (Tai Yin), צבע: צהוב כתום, משוייך לתקופה בין העונות (עונת מעבר) וקיץ אינדיאני (אנשים עם חולשת טחול ירגישו חולשה גם באביב וגם בסתיו, אקלים- לחות- צריכים לחות אך במינון, שעון 09-11 (השעות הטובות לעיכול).

אחראית על העיכול והנעה (שינוי ושינוע) של המזון- מסייע למעיים כחלק ממערכת העיכול הלאה, מעניק צ'י לדחוף את המזון, מסייע לריאות להוריד למטה ומסייע למעי הגס להיפטר מהצואה. הטחול לוקח מזון, מעכל ומפרק אותו והופך אותו לצ'י (Gu Qi)- סוג של אש לסיר (הקיבה). הצ'י עולה לחזה, מצטרף ל-Kong Qi (צ'י מהאוויר שמיוצר על ידי הריאות) וביחד מייצרים את הצ'י הפוסט נטאלי כדי שלא נבזבז ג'ינג.

ככל שהמזון יותר קרוב לאדים (למשל מרקים חמים) הטחול צריך פחות אנרגיה להשקיע כדי לפרק את המזון ודברים קרים וטריים מצריכים השקעה גדולה יותר של צ'י כדי לפרק אותם. נכון יהיה לתת לאדם חולה וחלש מרק עוף חם ולא גלידה או יוגורט. הטחול לוקח את החום שלו (האש, היאנג) מהכליות ואם יאנג הכליות יהיה חלש יותר מסביר שגם יאנג הטחול יהיה חלש ויופיעו בעיות עיכול או שילשולים- זה הבסיס שלו. החום הזה עוזר להניע את ה-Gu Qi לכל השרירים.

הטחול אחראי על ה-Yi- האספקט הנפשי של האדמה. הטחול לוקח גם מידע\ ידע ומעכל אותו, לכן לא טוב לאכול וללמוד בו זמנית- משתמשים פעמיים בצ'י ויכולים להתיש אותו, הוא אחראי על יכולת הריכוז.  כשהאדמה פתולוגית יהיו מחשבות חוזרות (אובססיביות) ולא מצליחים להיפטר מהם, כמו מסטיק- תוקע את הטחול והמחשבה. הרגש המשוייך לטחול הוא הרגשות של הדאגה והמחשבות המרובות שחוזרות במעגל ושקשה להיפטר מהם, מחשבות מוגזמות על העבר ויתר הסתגרות.

הטחול שולט בעליית הצ'י, מחזיק איברים במקומם (מתנגד לכח המשיכה), פתולוגיות של צניחת איברים כמו הרניה- קילה, טחורים, רחם, ורידים בולטים- משוייכים לחולשת טחול שמחזיק את הדם בכליו. הצ'י של הטחול  מעלה יאנג טהור לראש שעולה מהעיכול כדי שתהיה מחשבה בהירה וצלולה, שלא תהיה תחושת ערפל, צמר גפן, ליחה בראש.

הטחול שולח הזנה של צ'י לכל רקמות השרירים בגוף (בעיקר לארבעת הגפיים), קשור לטונוס של השרירים ופחות לתנועתיות ולגמישות שלהם (אלמנט העץ). שרירים רפויים יכולים להיות קשורים לטחול כולל שרירים דקים וחלשים וחסרי הזנה.

הטחול שולט על הדם- יצרן הדם המרכזי בגוף, צ'י של טחול חלש הוא גורם מרכזי לחסר דם ברפואה הסינית ובאספקט שהוא שומר על הדם בכליו כמו על האיברים במקום שלהם, אנשים עם שטפי דם בקלות, נקודות כחולות וכ'.

הטחול נפתח לפה, מתבטא בשפתיים (שצריכות להיות עד לרוחב העיניים), פה רחב יותר ממרכז העיניים מראה על חולשה של צ'י הטחול, ואם השפתיים יהיו סדוקות, פגיעות, יבשות וחלשות יתכן והאדם יסבול מחסר יין לפי אבחנת פנים. שפתיים אדומות יראו על חום האדמה (חום בקיבה או בטחול).

הטחול שולט ברוק- בכמות שיש והוא ההתחלה של תהליך העיכול- מתחיל לפרק את המזון.

 

 

חסר צ'י הטחול

 

  • תיאבון ירוד, נפיחות בבטן אחרי אכילה (אנשים שפותחים כפתור אחרי האוכל, או מבקשים מתוק), עייפות (בעיקר אחרי אוכל), חוסר כוח לעשות דברים, רצון לשכב, חיוורון, חולשת גפיים, צואה רכה, נטיה להשמנה.

  • לשון- חיוורת (לפעמים יהיו סימני שיניים) הלשון כשריר מתרחב, מאבד טונוס, לוחץ על השיניים, יתכן ותהיה רופסת.

  • דופק- ריק (Empty).

  • אטיולוגיה- תזונה (קרה, לחה, טריה, מטוגנת), מתח ודאגה,יתר לימוד (יתר עבודה מנטלית), לחות, מחלות.

  • תמיד כשיש לחות בגוף מחזקים צ'י טחול.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • נמליץ על ארוחות קטנות ותכופות, ניתן צמחים מעט חמימים. SP3, SP6, ST36, BL20

 

 

ריקנות\חולשת יאנג הטחול

 

  • כמו חסר צ'י הטחול בתוספת קור- גפיים קרות, בצקת.

  • לשון- חיוורת ורטובה  (חסר יאנג שלא מעכל את הנוזלים).

  • דופק- עמוק, חלש, יכול להיות גם איטי (Deep, Weak).

  • אטיולוגיה- כמו בחסר צ'י הטחול.

  • פנימי, חסר, קור, יין.

  • דברים מחממים ומוקסה CV8, ST36,SP6 SP3 BL20 (לא דוקרים אלא ממלאים במלח גס או ג'ינג'ר ושורפים מוקסה).

 

 

צניחת צ'י הטחול

 

  • כמו בחסר צ' י הטחול בתוספת תחושת ירידה של הבטן\ קרקעית האגן, הרניה של הקיבה, רחם (הפלות טבעיות), אנוס והשלפוחית, תכיפות ודחיפות במתן שתן, דימום בין ווסתי או ארוך מאד, ITP- דימום תחת העור- בדרך כלל שכיח אצל נשים רזות וצעירות).

  • לשון- חיוורת.

  • דופק- חלש.

  • אטיולוגיה- כמו בחסר צ'י הטחול ,עמידה ממושכת במקום.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • נחזק את המרכז. SP3, DU20. פורמולה BU ZHONG YI QI TANG.

 

 

צ'י הטחול אינו שולט בדם 

 

  • כמו בחסר צ'י הטחול בתוספת: פורפורה או נקודות דם אדומות מתחת לעור, דם בשתן או בצואה,דימום ויסתי חזק או בלתי פוסק (איבוד הרבה דם בוסת).

  • לשון- חיוורת (נראה כמו מצב חום שמשתולל אבל אם היה חום הלשון הייתה אדומה).

  • דופק- חלש או דק וחלש מאד (אם היה חום היה מהיר) (Weak, Fine).

  • אטיולוגיה- כמו בחסר צ'י.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • מוסקה ישירה על SP1, SP3, SP6. פורמולת 4 הג'נטלמנים (SI JUN ZI TANG).

 

 

לחות קרה פולשת לטחול

 

  • תאבון ירוד, תחושת מלאות בבטן (כיאלו אכלנו הרבה מבלי לאכול, תחושת כבדות), תחושת קור באפיגאסטרום המוטבת בחימום, תחושת כבדות בראש ובגוף, טעם מתקתק (צמר גפן מתוק) או ירידה בחוש הטעם, אין צמא (יש נוזלים), צואה רכה, עייפות, בחילה, בצקות (נוזלים), פנים חיוורות חסרות חיות, ריבוי הפרשה  ואגינאלית לבנה.

  • לשון- חיוורת עם חיפוי לבן דביק.

  • דופק- חלקלק, איטי (Slippery,Slow)

  • אטיולוגיה- חשיפה ללחות חיצונית- אוכל קר וחלבי.

  • פנימי, קור, עודף (עודף על רקע חסר), יין.

  • הרבה מוקסה- SP9, SP6 ,CV12, LIV13. ST28 לחות בשלפוחית שתן.

 

 

לחות חמה פולשת לטחול

 

  • תחושת מלאות באפיגאסטריום או בבטן התחתונה,או בשניהם, לעיתים עם כאב, ירידה בתיאבון, תחושת כבדות, צמא ללא רצון לשתות, בחילות, הקאות, צואה רכה עם ריח רע חזק, תחושת בעירה בפי הטבעת, תחושת חום, שתן צהוב כהה ומועט, חום נמוך, כאב ראש עמום וכבד, צבע פנים צהוב , סקלרה צהובה (החלק הלבן בעין), זיעה שומנית, טעם מר, גרד בעור או נפיחיות בעור, הזעה שאינה מקלה על החום (מקל רק בפתוגן חיצוני של רוח חום\קור).

  • לשון- אדומה עם חיפוי צהוב דביק. (חום מלא עם לחות חמה).

  • דופק- חלקלק, מהיר (Slippery, Rapid).

  • אטיולוגיה- חשיפה לחום ולחות חיצוניים או מזון מזוהם (אוכל מקולקל, דיזינטריה).

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • GB34, LIV8, SP9, LI11 ST26

 

 

כבד פולש לטחול  (סנדרום משולב- נמצאים באותו מחמם- בקרת יתר)

 

  • נובע מכך שהצ'י של הכבד נתקע ולא מבצע את תפקידו לסייע לטחול ולמעיים להניע את המזון והצ'י בכיוון שלהם.

  • מתבטא בעצירות ושילשול לסירוגין (במקטעים, חוסר זרימה רציפה), גזים בבטן, אי נוחות, כל תופעות צ'י הכבד (מצבי רוח, PMS וכ'

  • לשון- אדומה בשוליים או סימני שיניים או ללא שינוי.

  • דופק- מיתרי או חלש בפוזיצית הטחול (Wiry, Weak).

  • הכבד בעודף, סוג של ביריון, שמזהה טחול חלש, מבקר אותו יותר, ופוגע בו. אבל אם הטחול יהיה חזק הוא לא יפגע דווקא בו- לא יאפשר חדירה אליו.

  • פנימי (יחס בין איברים), עודף (כבד), חסר (טחול), חום\קור לא רלוונטי, יין\ יאנג לפי הדומיננטיות.

  • אטיולוגיה- קשר הדוק למצבים נפשיים ומצבי סטרס.

  • LIV3 בפיזור עם ST25 בחיזוק, LIV13, LIV14, BL18, BL17 פורמולה- XIAO YAO SAN.

 

 

כליות- תיפקודים

 

משוייכות לאלמנט המים, בן זוג באלמנט- BL, בן זוג בשכבת מרידיאן HT -SHAO YIN, צבע- שחור\ כחול, רגש- פחד, שעה- 17-19.

הכליות מאחסנות את הג'ינג (התמצית, שולטות בלידה ובגדילה, התפתחות ופוריות, בשלות עצמית, בשלות רגישת, מינית ומוחית).

הכליות הן המקור של היין והיאנג בגוף. ממלאות את המוח, מח העצם וממלאות את העצמות. שולטות במים ובמעברי המים, מעבדים את הנוזלים והפיכתן לאדים והפרשתם לשלפוחית השתן והחוצה שבשליטת היאנג וצ'י של הכליות. הכליות אחראיות על תפיסת הצ'י שהריאות מורידות כלפי מטה (יכול להתבטא בתופעות נשימה). הן נפתחות לאוזניים- הכליות והאוזניים עשויות מאותה רקמה ומתפתחות באותו זמן ברחם של האם בזמן ההריון, יכולת השמיעה קשורה לחוזק הכליות (אם יש ירידה בהדרגה, אם יש ירידה פתאומית כנראה מפתוגן). לפילים יש אוזניים גדולות (חיים מאה שנה), בודהא עם אוזניים גדולות וכ'. קשורות לרחשים בשמיעה (אם גבוה- כבד, אם כמו גלים בקונכייה- כליות). מתבטאות בשיער הראש- ביטוי לג'ינג וליין וליאנג וגם לאיכות הדם.

הכליות שולטות ברוק סמיך- שמלחלח את הפה (רוק פבלוב), רוק קבוע שמלחלח, אדם שהפה שלו כל הזמן יבש יתכן וחסר לו יין בכליות (לא קשור לרוק של עיכול) כמו טיפות עיניים (שקשורות ליין של הכבד שגם מגיע מהאמא שלו-המים- הכליות).

הכליות שולטות בפתחים התחתונים- שלפוחית, ואגינה, בריחת זרע, שתן.

מאחסנות את ה-Zhi- כוח הרצון, היכולת להתמיד בדברים לאורך זמן (סיזפוס), אנשים עם HUN יתחילו כל רגע משהו חדש ולא יסיימו אותו.

שולטות במינג מן, אש המקורת המשוייכת לבסיס וליאנג של הכליות, לצ'י של הכליות, GV4.

קשורות לזיכרון לטווח קצר, שוכחים מפתחות ולמה באו לחדר. לב- זיכרון לטווח ארוך, טחול קשור לזיכרון לימודי.                                        

 

חולשת יאנג הכליות

 

  • כאב גב תחתון, סחרחורות (יאנג לא ממלא), טיניטוס, ברכיים חלשות וקרות, תחושת קור בגב התחתון, קור כללי, רגליים חלשות, פנים חיוורות לבנות, עייפות, חוסר רצון לעשות דברים, שתן רב בהיר, השתנת לילה- קושי להתאפק, אפטיה, בצקות ברגליים, בעיות פוריות- קושי להכנס להריון, ספירת זרע נמוכה ,שלשול, דיכאון, בעיות בתפקוד מיני, ליבידו ירוד.

  • לשון- חיוורת ורטובה (מלאת נוזלים).

  • דופק- עמוק (פנימי, בכליות) וחלש (אין כוח).

  • אטיולוגיה- מחלה כרונית,יתר פעילות מינית, פעילות גופנית מוגזמת (עבודה פיזית),תזונה קרה מדי לאורך זמן. (אנשים ששונאים מים קרים).

  • חסר יין ויאנג בכליות ישפיע על כל הגוף.

  • פנימי, חסר, קור, יין.

  • הרבה מוקסה, KID3, KID7 GV4,CV8.

 

 

חולשת יין הכליות

 

  • סחרחורת, טיניטוס, ורטיגו, זכרון ירוד, ירידה בשמיעה, הזעות לילה (יאנג גובר ואין איכות יינית שתאזן- יין\מים שמתבזבזים), פה וגרון יבשים בלילה, כאב גב תחתון, כאב עצמות, קרי לילה, עצירות (אין נוזלים), שתן מועט וכהה, בעיות פריון ותפקוד מיני, עייפות, דיכאון, חרדה קלה.

  • לשון- צבע תקין ללא חיפוי,יבשה, מחורצת.

  • צף, ריק, (Floating, Empty)

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין- טיפול ללחלח יין.

  • חסר יין עם חום ריק- חום בחמשת הכפות, גלי חום בערב, צמא למעט נוזל, חרדות בשעות הערב, ריבוי חלומות עם שפיכה.

  • לשון- אדומה, ללא חיפוי.

  • דופק- דק, יתכן מהיר, פנימי, חלש.

  • פנימי, עודף על רקע חסר, חום, יין\ יאנג (תלוי בדומיננטיות אבל נחזק בעיקר יין).

  • אטיולוגיה- עודף עבודה, עודף פעילות מינית, התייבשות, איבוד דם, מחלה כרונית, יתר צמחים או תרופות מייבשות או מחממות.

  • נקודות דיקור KID6, KID9, KID10, BL23, BL52 KID1, KID3

  • שומשום שחור, זרעים, זרעי פשתן, שעועית אדומה\ שחורה\ אזוקי, טחינה, זעתר.

 

 

צ'י הכליות לא מעוגן (כל תופעות חסר היין והיאנג אך אין תופעות חום\ קור)

 

  • כאב וחולשה בגב התחתון, חולשת ברכיים, שתן תכוף ובהיר, זרם שתן חלש, ריבוי שתן, טפטוף בסיום השתנה, קושי להתאפק או בריכת שתן, אנורזיס (בריחת שתן בלילה), שפיכת לילה ללא חלומות, שפיכה מוקדמת, עייפות, תחושות קור, גפיים קרות, צניחת רחם, הפרשות ואגינאליות לבנות כרוניות, תחושת צניחה ברצפת האגן, הפלות חוזרות.

  • לשון- חיוורת.

  • דופק- עמוק וחלש (Deep, Weak) אבל לא איטי.

  • אטיולוגיה- יתר פעילות מינית, לידות מרובות וצפופות, עודף מאמץ פיזי.

  • פנימי, חסר, חום\ קור לא רלוונטי, יין.

  • אולי נחממם מעט עם צמחים או דיקור אבל לא כמו בחסר יאנג. נקודות: , BL23, BL52 KID3, GV4, CV4, CV6

 

הכליות לא מקבלות\ תופסות את הצ'י

 

  • קוצר נשימה במאמץ, נשימה מהירה וחלשה, קושי בשאיפה, שיעול כרוני או אסטמה, הזעה ספונטאנית, גפיים קרות (גם אחרי הזעה), פנים נפוחות, מבנה גוף רזה (מראה על חולשה), עייפות מנטאלית, שתן בהיר בזמן קוצר נשימה, כאב גב תחתון, סחרחורות, טיניטוס.

  • לשון- חיוורת.

  • דופק- עמוק, חלש, מתוח (Deep, Weak, Tight).

  • אטיולוגיה- חולשת ג'ינג, מחלה כרונית, יתר עבודה פיזית.

  • פנימי, חסר, חום\קור (אולי קצת נחמם) לא רלוונטי, יין.

  • KID7, KID3, KID11, KID12, KID13, KID14, CV6, LU7, KID26, KID27, BL23+BL13

 

 

ג'ינג כליות חלש\ ריק

 

  • בילדים- עצמות המתפתחות לאט, סגירה מאוחרת של המרפס, חירשות, פיגור וכל בעיה מולדת.

  • בוגרים- חולשת עצמות, ברכיים ורגליים, זיכרון ירוד, שיניים רופפות, נשירת שיער או שיער מאפיר בגיל צעיר, תפקוד מיני ירוד (ליבידו ירוד, בעיות זקפה, שפיכה), כאב גב תחתון, בעיות פוריות (ספירת זרע נמוכה, קליטת הריון), טיניטוס, חרשות, ראיה ירודה, בעיות ריכוז וחדות המחשבה .

  • לשון- ללא חיפוי-חסר יין. או חיוורת- חסר יאנג.

  • דופק- צף, ריק (Floating, Empty).

  • אטיולוגיה- תורשה,יתר פעילות מינית, איבוד דם לאורך שנים,לידות. 

  • כדי לחזק ג'ינג אפשר לאכול שילייה או מרק עצמות.

  • פנימי, חסר, חום\קור- תלוי, יין.

 

 

חולשת יאנג הכליות, מים מציפים (תת קטגוריה של חסר יאנג)

 

  • בצקות בעיקר בקרסוליים ורגליים, תחושת קור בגב ורגליים, נפיחות ומלאות בבטן, כאב גב תחתון, שתן מועט ובהיר.

  • מים מציפים את הלב- פלפיטציות, קוצר נשימה, ידיים קרות.

  • ריאות מוצפות- ליחה מימית שקופה, שיעול, קוצר נשימה.

  • לשון- חיוורת, נפוחה, רטובה, חיפוי לבן.

  • דופק- עמוק, חלש, איטי (Deep, Weak ,Slow).

  • אטיולוגיה- תזונה, פעילות גופנית מוגזמת, יתר פעילות מינית, תורשה, מחלה כרונית.

  • יחד עם מים מציפים את הלב- פלפיטציות, קוצר נשימה, ידיים קרות.

  • יחד עם מים מציפים את הלב- ליחה מימית שקופה, שיעול, קוצר נשימה.

  • ננקז נוזלים, נחזק ג'ינג (זרעים, עצמות וכ'.)

 

 

ריקנות יין הכליות עם חום ריק

 

  • לחיים אדומות, אי שקט, אינסומניה, הזעות לילה, חום נמוך, בעיקר בשעות הערב, חום חמשת הכפות, שתן מועט צהוב, דם בשתן, גרון יבש, צמא עם רצון לשתות מעט, סחרחורות, טיניטוס, ירידה בשמיעה, כאב גב תחתון, קרי לילה עם חלומות, תשוקה מינית מוגברת, צואה יבשה.

  • לשון- אדומה, מחורצת עם קצה אדום, ללא חיפוי.

  • דופק- צף, ריק ומהיר (Floating, Empty, Rapid).

  • אטיולוגיה- כמו חסר יין (עודף עבודה, עודף פעילות מינית, התייבשות, איבוד דם, מחלה כרונית, יתר צמחים או תרופות מייבשות או מחממות) בתוספת רקע רגשי.

  • פנימי, חסר (על רקע חסר יין), חום (על רקע חסר), יין.

  • נחזק יין וצ'י כליות. KID3, KID6, KID9. נמנע מתזונה חמה ויבשה (מאפים, קפה וכ').

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

פריקרדיום- תפקידים

 

מעטפת הלב מגנה על הלב מפני התקפות חיצוניות. קשורה לתקיפה מול חום הלב (לפי 4 הרמות שאליהם הפתוגן יכול לפלוש). הוא הוסת בין הפנים לחוץ כדי שפתגונים לא יחדרו לשכבות הפנים של הלב. מעטפת הלב נחשב כמרידיאן למרות שאין לו איבר פיזי אבל הוא מיוחס להיבט הפיזי של הלב, כמשאבה, כלי הדם הכליליים, כאבי לב ולחץ פיזי ופחות כדבר המשוייך לאספקט של הנפש\ נשמה- Shen שזה משוייך ללב. קשור למרכז החזה ולריאות- תקיעות של צ'י בחזה וכל דבר של צ'י שלא זז כראוי באיזור החזה. אחראי על קשר תקין עם אנשים- קשר עם העולם החיצון, מעביר מסרים, סופג את האש במקום הקיסר, רגע לפני שמגיע ללב. קשור למינג מן וקשור אליו באספקט האש לפי האלמנט. קשור עם הרחם (BAO MAI), אפשר להבין איך בעיות רגשיות או דיסהרמוניות של פוריות מגיעות מהלב ומהרגש. אלמנט האש, בן זוג בקשרי פנים חוץ- מחמם משולש, בן זוג לשכבת ה-JUE YIN- כבד, שעה-19-21.

 

חום בפריקרד

 

  • חום בלילה, בלבול מנטאלי, אפאזיה או דיבור לא מובן, הזיות, גוף חם, ידיים ורגליים קרות, מקולות (דימום על פני העור).

  • לשון- אדומה ויבשה ללא חיפוי. (חסר יין עם חום ריק).

  • דופק- דק, חלש ומהיר.

  • אטיולוגיה- רוח חמה חיצונית שפולשת לרמת היינג צ'י.

  • פנימי, חום (על רקע חסר), עודף על רקע חסר, יאנג (בתוך יין).

  • BL43, BL13, PC8, KID6, KID8, KID9 נתמוך ביין.

ריקנות הדם בפריקרד  (מזכיר את חסר דם הלב)

  • תחושת אי נוחות וגודש בחזה (יש אי שקט), קוצר נשימה קל, פלפיטציות, חרדה, אינסומניה, סחרחורת, חלומות המפריעים לשינה, זיכרון ירוד, נטיה לבהלה, פנים חיוורות חסרות חיות, שפתיים חיוורות, ידיים קרות, דימום ווסתי מועט, אמנוריאה (הבדל דרך ה-BAO MAI).

  • לשון- חיוורת,דקה, יבשה מעט.

  • דופק- מנסר או דק מאד ומעט קשה במיקום הלב. (Fine, Choppy) 

  • אטיולוגיה- צער או אבל, פרידה מבן זוג על רקע חסר דם כללי. 

  • נקודה טובה לפרידה מבן זוג הן PC7, LU7, LU3. וחיזוק דם כמו בחסר דם הלב.

  • פנימי, חסר, חום\ קור לא רלוונטי.         

אש בפריקרד (מזכיר את אש שורפת בלב)

  • פלפיטציות, מתח בחזה, כאב קל בחזה, נשימה מהירה, צמא, פצעים על הלשון וחלל הפה, אי שקט, עצבנות, תחושת חום, אינסומניה, חלומות המפריעים לשינה, פנים אדומות, טעם מר אחרי שנת לילה לא טובה, דימום רב במחזור.

  • לשון- אדומה, קצה אדום יותר ,נפוח עם פפילות, חיפוי צהוב , יתכן חריץ מרכזי עד לקצה.

  • דופק- מלא, מהיר, מציף או מהסס (Full, Overflowing ,Rapid or Hasty).

  • אטיולוגיה- מתח רגשי, תזונה.

  • פנימי, חום, עודף, יאנג.

  • עקרון טיפול כמו באש שורפת בלב.

ליחת אש מטרידה את הפריקד (מזכיר ליחה מערפלת את הלב)

  • פלפיציות, לחץ וחום בחזה, כאב בחזה, נשימה מהירה, צמא, פנים אדומות, טעם מר, הוצאת ליחה, רעשי ליחה בגרון, אי שקט, אינסומניה, חלומות המפריעים לשינה, עצבנות, דיבור ללא פשר, בלבול, התנהגות נמהרת, נטיה לאלימות, בכי וצחוק ללא שליטה, צעקות, מלמול עצמי, דיכאון, מניה.

  • לשון- אדומה ,נפוחה, חיפוי צהוב יבש, דביק, חריץ עד לקצה, קצה אדום יותר עם פפילות.

  • דופק- מלא, מהיר וחלקלק או מהיר, מציף או מהיר, מלא, ומיתרי.

  • אטיולוגיה- מתח נפשי,תזונה. 

  • פנימי, חום, עודף, יאנג.

  • עקרון טיפול כמו ליחה מערפלת את הלב.

צ'י תקוע בפריקרד (מזכיר תקיעות צ' הלב)

  • נפיחות, מתח וכאב קל בחזה, קוצר נשימה קל, אנחות, תחושת גוש בגרון, פלפיטציות, דיכאון, עצבנות, תיאבון ירוד, גפיים קרות וחלשות, שפתיים מעט סגולות, חיוורון.

  • לשון- מעט סגולה חיוורת בצדדים באזור החזה.

  • דופק- ריק, מציף מעט במקום הלב (Emty, Overflowing).

  • אטיולוגיה- מתח רגשי, עצב, אבל ודאגנות .

תקיעות דם בפריקרד (דם הלב תקוע)

  • פלפטציות, כאב דוקר בחזה המקרין לעיתים ליד שמאל על הלב\פריקרד, לחץ בחזה, קוצר נשימה, שפתיים וציפורניים סגולות, ידיים קרות, מחזורים כואבים עם קרישי דם כהים.

  • לשון- סגולה.

  • דופק- מנסר, מיתרי או קשור ( Choppy, Wiry, Knotted)

  • אטיולוגיה- מצבים רגשיים מודחקים.

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי, יאנג.

  • נקודות דיקור: סטימולציה חזה ל-PC6, PC4, DU26 למצב של החייאה.

קיבה- תיפקודים

משוייכת לאלמנט האדמה, בן זוג באלמנט- SP, בן זוג בשכבת מרידיאן -YANG MING עם המעי הגס, צבע- צהוב\כתום\ חום, רגש- דאגה, שעה- 07-09, טעם מתוק.

שולטת בקבלת המזון ואחראית על ההבשלה וההרקבה שלו, מניעה את תמציות התזונה, מורידה צ'י כלפי מטה בעזרת הטחול והריאות- אם הצ'י לא יהיה בכיוון תקין אז יופיעו צרבות, הקאות. הקיבה היא ים והמקור של הנוזלים\ ים התזונה\ דגנים. קשורה למצבי מאניה רגשיים- אפשר לטפל דרכה במאניה וחום בלב- קשר מרידיאני בין הקיבה ללב וגם קשר של מיקום (חום מהקיבה עולה ישר לאיבר שמעליו- הלב).

האוכל נכנס לסיר (הקיבה) ויש תהליך של פירוק ראשוני- ההרקבה וההבשלה לקראת הפיכה לצ'י בעזרת אש הטחול. אחרי שצ'י הטחול מצליח למצות GU QI הוא מעלה יאנג טהור ללמעלה. לכן המחמם האמצעי הוא מסובך ומועד לפקקי תנועה- 2 איברים מאותו אלמנט עם כיווני צ'י מנוגדים- מצב אחד אחד גזים, בחילות מצב שני שילשולים, או איכות של ים הנוזלים (הקיבה) מול אי סבילות של לחות (שתוקעת את הטחול), הכבד והתלת מחמם אחראיים שיהיו בהרמוניה.

 

ריקנות צ'י הקיבה (דומה לחולשת צ'י הטחול)

 

  • אי נוחות באפיגסטריום, תיאבון ירוד, חוש טעם ירוד, צואה רכה, עייפות בעיקר בבוקר (07-09), חולשת גפיים.

  • לשון- חיוורת.

  • דופק- ריק בקיבה (Empty).

  • אטיולוגיה- תזונה, מחלה כרונית.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין

  • מאכלים חמים, אורז, כתומים, ארוחות קטנות ותכופות. ST36, SP3, CV12

 

 

צ'י הקיבה ריק וקר (החולשה של היאנג נמצאת באיזור העליון)

 

  • אי נוחות או כאב קל באפיגסטריום, משתפר אחרי אכילה, לחיצה ומסאג', חוסר תיאבון, העדפה לשתיה ומזונות חמים, הקאת נוזלים שקופים, חוסר צמא, גפיים קרות וחלשות (אין הספקת GU QI), עייפות, חיוורון.

  • לשון- חיוורת ורטובה. (יכול להיות חיפוי לבן).

  • דופק- עמוק, איטי, חלש (Deep, Weak, Slow).

  • אטיולוגיה- תזונה (קרה לאורך זמן), פתוגן חיצוני כרוני (חולה המון זמן בלי לטפל בעצמו).

  • פנימי, חסר, קור (על רקע חסר יאנג), יין.

  • נחמם, נחזק צ'י קיבה, אוכל מבושל וחם, ST36, CV12, CV13, KID3, KID7, SP3 (כולם עם מוקסה).

 

 

ריקנות יין הקיבה

 

  • תיאבון ירוד או רעב ללא רצון לאכול, עצירות (אין נוזלים אבל אבל לא יהיה הרבה חום), כאב קל או שריפה באפיגסטריום, פה וגרון יבשים בעיקר בשעות הערב עם רצון לשתות מעט, מלאות קלה אחרי אוכל.

  • לשון- ללא חיפוי במרכז או ללא שורש, צבע גוף תקין, יתכן חריץ במרכז הלשון.

  • דופק- צף, ריק בקיבה (Floating, Empty).

  • אטיולוגיה- תזונה (מייבשת- לחם, מלוח, אוכל חם מדי, מאוחר בלילה, מטוגן, פעם ביום, כמות גדולה), קונסטיטוציה, מחלת חום, תרופות (צמחים מייבשים).

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • נלחלח יין, KID6, ST36 ,CV12, SP6, KID3

 

 

תקיעות צ'י בקיבה (באותו מחמם נמצא הכבד שאחראי על זרימה חלקה של צ'י ואם יש תקיעות ישפיע על הקיבה)

 

  • כאב ונפיחות (לא נקודתיים) אפיגאסטריים, בחילה, הקאה, שיהוקים (צ'י מורד), עצבנות.

  • לשון- ללא שינוי או מעט אדומה בשוליים במחמם האמצעי.

  • דופק- מיתרי (תקיעות) במיקום הקיבה (Wiry).

  • אטיולוגיה - תזונה (לא מסודרת, בבת אחת, מאוחר בלילה), מתח.

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי, יאנג.

  • נמליץ על ספורט!, PC6, CV12, CV13, LIV3, ST40, נמליץ על מנות קטנות.

 

 

קור פולש לקיבה

 

  • כאב חזק ופתאומי באפיגסטריום, תחושת קור, גפיים קרות, משיכה לחום, הקאה של נוזלים שקופים, בחילה, החמרה אחרי אכילת דברים קרים (שגורמים להקאה).

  • חיפוי לבן עבה. (עוצמת פתוגן גדולה, עודף- הרבה קור).

  • דופק- עמוק, מתוח, איטי.

  • אטיולוגיה- פלישת קור חיצוני מחשיפה לקור או מאכלים קפואים.

  • פנימי, קור, חסר, יין.

  • נחמם, נחזק צ'י קיבה, אוכל מבושל וחם, ST36, CV12, CV13, KID3, KID7, SP3, CV4, CV6 (כולם עם מוקסה).

 

 

צ'י הקיבה מורד למעלה

 

  • בחילה, קושי לבלוע, גיהוקים, שיהוקים, הקאה.

  • לשון- ללא שינוי.

  • דופק- מיתרי או מתוח בקיבה.

  • אטיולוגיה- תזונה, מתח.

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי.

  • נמליץ על ספורט!, PC6, CV12, CV13, LIV3, ST40, נמליץ על מנות קטנות.

 

 

לחות חמה בקיבה (קשה להיפטר ממנה, כמו מסטיק, מציק לאורך זמן)

 

  • מלאות וכאב באפיגסטריום, תחושת כבדות, כאב פנים (קדמי) עם נזלת דביקה או אף סתום, צמא ללא רצון לשתות, בחילה, תחושת חום, צבע פנים מעט צהבהב (לחות דומיננטית), דביקות בפה.

  • לשון- אדומה עם חיפוי צהוב דביק (חום מלא וליחה).

  • דופק- מהיר, חלקלק (Slippery, Rapid)

  • אטיולוגיה- תזונה- מטוגן, חלבי, קור, מתח (סטרס מייצר חום), טחול חלש.

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • נמליץ על אורז- משתן, מרק ירקות צח, צמחים ארומטיים מפזרי לחות. ST40, SP9

 

 

אש (ליחה ) בקיבה  ST FIRE

 

  • כאב שורף באפיגאסטריום, צמא רב עם רצון לשתות משקאות קרים, אי שקט, חמיכיים מדממות ומודלקות, צואה יבשה, פצעים בחלל הפה, עליית חומציות קיבה, בחילה, הקאה מיד אחרי אוכל, רעב מוגבר, ריח רע מהפה (מתבשל יותר מדי), תחושת חום, אנסומיה.

  • לשון- אדומה במרכז עם חיפוי צהוב יבש או אפילו שחור.

  • דופק- מהיר ומעט מציף במיקום הקיבה.

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • אתיולוגיה- כל דבר שיכול לייצר חום- קפה, אלכוהול, חריף, סטרס, תזונה.

  • מאכלים עם אנרגטיקה מעט מקררת (נענע, מנטה, לואיזה), צמחים ומאכלים ירוקים, ארוחות קטנות ותכופות. ST41, ST43. ST40+SP3 (אורח מארח), CV12 (בלי מוקסה).

 

 

ליחת אש בקיבה

 

  • בנוסף לאש בקיבה, תחושת לחץ בחזה ואפיגסטריום, ליחה בצואה, שיעול עם ליחה, בלבול או חוסר בהירות מנטלית (החום עולה ומערפל).

  • לשון- אדומה עם חיפוי צהוב דביק.

  • דופק- מהיר, מציף, חלקלק, (Rapid, Overflowing, Slippery).

  • אטיולוגיה- תזונה, מתח.

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • נפזר חום, נייבש ליחה, נהרמן את התנועה כלפי מטה CV12, ST43, קמומיל, מליסה, עשה לימון, לואיזה, מנטה.

 

 

תקיעות מזון בקיבה (נראה כמו ריפלוקס)

 

  • מלאות, כאב ונפיחות באפיגסטריום המוקלים ע'י הקאה, בחילה,הקאת נוזל חמוץ, ריח פה רע (הרקבה והבשלה), עליית חומציות, שיהוקים, אינסומניה, שילשול או עצירות, תיאבון ירוד.

  • לשון- חיפוי עבה (תהליך עיכול לא טוב, עכור, מלא אדים).

  • דופק- מלא וחלקלק (Full, Slippery).

  • אטיולוגיה- תזונה (בכמויות גדולות, מזון עשיר, קיבה וטחול חלשים)

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי, יאנג.

  • PC6, GB21,CV10, CV12, CV13

  • תמיד כשיש בעיות עיכול כדאי למשש את הבטן לראות אם יש החמרה\ הקלה ולראות את המיקום.

 

תקיעות דם בקיבה

 

  • כאב חזק ודוקר באפיגסטריום (נקודתי, תמיד באותו מקום), מחמיר בלילה (יש פחות תנועה), לחיצה מחמירה את הכאב, בחילה, הקאה (צ'י מורד מהתקיעות), יתכן של דם, הקאת דם חצי מגורען וכהה.

  • מטופל שמגיע עם הקאה דמית או מלווה קיב קיבתי או גידול- לשלוח למיון.

  • לשון- סגולה.

  • דופק- מיתרי.

  • אטיולוגיה- נגרם מתקיעות צ'י או חום או קור, יובש יכול לייצר פצעים. מצבים של סטרס מדעית משנים את מצב החלבון בדם.

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי, יאנג.

  • LIV3, CV12, LIV13, ארוחות קטנות ותכופות, לשלוח למיון.

 

המעי הדק- תפקידים

שייך לאלמנט האש יחד עם הלב, בן זוג בשכבה TAI YANG עם השלפוחית שתן, צבע אדום, עונה קיץ, אקלים של חום ואש.

שעה 13--15.

קשור במשק המים, מקבל מזון ומפריד בין עכור לטהור ומפריד בין נוזלים טהורים לעכורים. יש קשר מרדיאני בין SI18 ל-BL1 סוגרים מעגל- לכן לפעמים דלקות או דימום בשתן נגרמים מרגשות חמים בלב. HT-SI-BL.  אחראי על הפרדת העכור והטהור גם ברמה המנטלית ועוזרת לקיסר להתייחס בחיים למה שחשוב ולא לתפל. בעל תפקיד חשוב לספיגה של דברים מזינים חזרה לגוף והעברת הפסולת הלאה.

 

 

חום מלא במעי הדק (דומה לאש שורפת בלב + עינייני בטן)

  • אי שקט, אינסומניה, פצעים בפה והלשון, כאב גרון, חרשות (המרדיאן מגיע לאוזן ויש עודף), אי נוחות וחום בחזה, כאב בטן, צמא ורצון לשתות קר, שתן מועט וכהה (יובש), צריבה במתן שתן, דם בשתן.

  • לשון- אדומה עם קצה אדום יותר ונפוח,חיפוי צהוב.

  • דופק- מציף ומהיר (Overflowing, Rapid) בעיקר במיקום הלב.

  • אטיולוגיה- תזונה (בשר אדום, תבלינים, קפה), מתח.

  • נקודות דיקור: ST36, CV4, SI4, SI5, ST44, BL27, HT8, PC8.

כאב צ'י במעי הדק (כאב בטן תחתונה)

  • כאב בטן תחתונה מפתל, מקרין לגב לעיתים, לחיצה מחמירה את הכאב, המיית מעיים, גאזים, הוצאת גאזים מורידה את הכאב (עודף ושיחרור), כאב באשכים (הצ'י לא זורם ויש גודש).

  • לשון- חיפוי לבן

  • דופק- עמוק ומיתרי ( deep , wiry  )

  • אטיולוגיה- תזונה, מתח.

  • פנימי, עודף, חום\קור לא רלוונטי, יאנג (נרצה להניע ולפזר)

  • נקודות דיקור: ST25, LIV3, LIV5, LIV8,  CV4+GB34- QI SI BIAN 4 נקודות מסביב לטבור מחזק את הטחול.

 

 

צ'י המעי הדק קשור (החמרה)

 

  • כאב בטן חזק פתאומי, רתיעה ממגע, נפיחות בטנית, עצירות (לא יוצא מלמטה אלא מלמטה), הקאה, המיית מעיים, גאזים.

  • לשון- חיפוי לבן עבה.

  • דופק- עמוק ומיתרי (Deep, Wiry).

  • אטיולוגיה- תזונה קרה (הרבה פירות וירקות בטמפרטורה ואנרגטיקה קרה- אבטיח, אפרסמון).

  • פנימי, עודף, קור, יין- נניע ונחמם. נפזר קור

  • תה אורגנו, אותן נקודות של כאב צ'י במעי הדק פלוס מוקסה על ג'ינג'ר.

 

 

צ'י המעי הדק חלש וקר (דומה לחסר יאנג הטחול, הבדל בהמעיית המעיים)

 

  • כאב בטן חלש המוקל בלחץ, רצון לשתות חם, המיית מעיים, שלשול, שתן רב ובהיר, גפיים קרות.

  • לשון- חיוורת,חיפוי לבן.

  • דופק- חלש, איטי, עמוק.

  • אטיולוגיה- תזונה- אכילה של מזונות קרים וטריים לאורך זמן- יוגורט וסלט.

  • פנימי, קור, חסר, יין

  • הרבה מוקסה. ST36, SP6, CV12, BL20,CV4, CV6

 

 

המעי הגס- תפקודים

 

שייך לאלמנט המתכת, בן זוג באלמנט- ריאות (עוזרות לדחוף את הצואה החוצה), באותה שכבה יחד עם הקיבה (YANG MING), שעה 05-07, צבע אפור\ לבן, אקלים- יובש.

שולט על הפיכת המזון המעוכל לצואה ואחראי על ספיגת הנוזלים שהגיעו אליו והולכת הנוזלים העכורים והצואה כלפי חוץ (העכורים ביותר). מכונה כ"טבעת הלבנה" עגול- נותן סוג של גבול וצבע לבן של המתכת. כדי להוציא החוצה משתמש בצ'י הטחול והריאות.

 

 

חום ולחות במעי הגס (דומה למחלת כרוהן)

 

  • כאב בטן שאינו משתפר לאחר יציאה, מלאות בבטן, שלשול, יציאות עם ליחה ודם, תחושת צריבה בפי הטבעת, שתן מועט וכהה, חום, הזעה שאינה מורידה את החום, תחושת חום, צמא ללא רצון לשתות, תחושת כבדות כללית.

  • לשון- אדומה עם חיפוי צהוב שמנוני.

  • דופק- מהיר, חלקלק (Slippery, Rapid).

  • אטיולוגיה- תזונה (שומנית, מטוגן, אלכוהול), רגשות (סטרס הופך לחום).

  • פנימי, חום, עודף, יאנג.

  • נשתמש בתזונה מייבשת ומשלשלת, נייבש לחות ונקרר חום, אורז, סרפד, פטרוזיליה, אפשר גם לחזק טחול. נקודות דיקור:  LIV8, SP9, ST25 (MO), ST37, ST39.

 

חום במעי הגס

 

  • עצירות עם צואה יבשה (החום מכלה את הנוזלים, תהיה יבשה), תחושת בעירה בחלל הפה (חום שעולה דרך הקיבה עם הקשר של שכבת היאנג מינג), לשון יבשה, נפיחות וצריבה בפי הטבעת, שתן מועט וכהה.

  • לשון- חיפוי צהוב\ חום\ שחור, יבש.

  • דופק- מלא ומהיר ( Full, Rapid).

  • אטיולוגיה-  תזונה (חמה- יותר מדי בשר אדום, אלכוהול).

  • פנימי, חום, עודף, יאנג.

  • ST37, ST25,ST44, LI5, BL25

 

חום חוסם את המעי הגס (דומה לאמפנדיציט- לשלוח למיון)

 

  • עצירות, צריבה בפי הטבעת, כאב ונפיחות בטניים המוחמרים עם מגע חזק, חום גבוה או חום הבא בגלים, הזעה בעיקר בגפיים, הקאה (מהחסימה של החום שלא נותן לצ'י ולמזון לרדת למטה), צמא, הזיות (מהחום הגבוה שעולה ל-Shen מהמעי הגס דרך הקיבה).

  • לשון- חיפוי צהוב\ חום\ שחור יבש, לשון אדומה.

  • דופק- עמוק, מלא (Deep, full).

  • אטיולוגיה- התפתחות של מצב אקוטי על רקע רוח קור או חום.

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • לשלוח למיון, ST43, ST25, LI5.

קור פולש למעי הגס

  • כאב בטן פתאומי מכווץ, שלשול עם כאב,תחושת קור, קור בבטן.

  • לשון- חיפוי לבן עבה.

  • דופק- עמוק ומתוח (Deep, Tight).

  • אטיולוגיה- פלישת קור חיצוני.

  • הקור יכול לחדור פנימה לתוך האיבר, הגורם יכול להיות חיצוני אבל זה כבר פנימי- יזוע לא יעזור במקרה זה, נרצה לפזר קור ולחמם את הפנים.

  • פנימי, קור, עודף, יין

  • הרבה מוקסה, CV4, CV8, GV4, ST25, קינמון, ג'ינג'ר.

תקיעות צ'י במעי הגס

  • נפיחות וכאב בבטן, עצירות עם צואה בחלקים קטנים, עצבנות, המצב מושפע ממצב הרוח.

  • לשון- רגילה לאדם או מעט אדומה בשוליים.

  • דופק- מיתרי בשתי המיקומים האחוריים (Chi).

  • כדאי לשאול את המטופל אם העצירות קשורה לסטרס או לחצים- קשור לסינדרום זה.

  • אטיולוגיה- תזונה ורגשות- בעיקר נובע מהרגלי תזונה לא מסודרים, אכילה בזמן משהו אחר, אכילה בכמויות גדולות מדי בבת אחת

  • נמליץ על חסה, כורכורם, לטפל ברגשות. נקודות דיקור- LIV3, SP3, SP6, SI5, LI4, ST25, BL25.

  • תקיעות צ'י תמיד קשורה לכבד, ולתקיעות לאורך זמן יש נטייה להפוך לחום.

מעי גס יבש

  • צואה יבשה עם קושי ביציאה, פה וגרון יבשים, מבנה גוף רזה (סימן לחסר דם ונוזלים), ריח פה רע, סחרחורות.

  • לשון- יבשה, חיוורת או אדומה עם חיפוי ללא שורש.

  • דופק- חלש מאד (Fine).

  • אטיולוגיה- יובש חיצוני, תזונה (מייבשת ומשתנת כמו מאפים).

  • פנימי, חסר, חום\ קור לא רלוונטי, יין

  • ניתן תזונה מזינה דם, יין ומלחלחת (טחינה) KID6, ST25, SP6,ST36

 

 

מעי גס קר

 

  • צואה רכה כמו של ברווזים, כאב בטן קל, המיית מעיים, שתן בהיר (יותר מדי נוזלים על רקע קור וחסר יאנג, אין עיבוד שלהם), גפיים קרות (אין מספיק דם וחום לגפיים).

  • לשון- חיוורת.

  • דופק- עמוק,חלש (Deep, Weak).

  • אטיולוגיה- תזונה קרה (גלידות, יוגורוטים, חלבי, אוכל מהמקרר) וחשיפה למזג אויר קר, חסר יאנג הכליות, חולשת צ'י טחול, חולשת צ'י לב.

  • מזכיר חולשה\ ריקנות\ חסר יאנג הטחול אבל מתבטא במעיים- אדם כזה יאהב חום ומגע באיזור הבטן, כאן לא תהיה חולשת כליות ובעיות מין ופריון.

  • פנימי, קור, חסר, יין.

  • נחזק את היאנג והאש, נשתמש במוקסה CV8, ST25, KID3, KID7, ST36, ST37, CV4, .SP6.

 

 

התמוטטות המעי הגס

 

  • שלשול כרוני, צניחת פי טבעת, טחורים, עיפות אחרי יציאה,גפיים קרות, תאבון ירוד, תשישות מנטלית, רצון לשתות חם, שיפור עם מגע על הבטן.

  • לשון- חיוורת.

  • דופק- עמוק וחלש מאד (Deep, Fine, Weak)

  • הדופק והלשון משקפים חולשה של יאנג.

  • אטיולוגיה- חולשת צ'י ויאנג הטחול\קיבה.

  • פנימי, חסר, קור, יין

  • נחמם את יאנג הכליות והטחול כדי להרים את צ'י המעי הגס למעלה (למרות שהתנועה שלו היא כלפי מטה). ST36, ST37, SP3, BL25, BL23, GV20, BL20.

 

 

תפקודי כיס המרה

 

שייך לאלמנט העץ יחד עם הכבד, בשכבת ה-SHAO YANG  עם התלת מחמם. שעה 23-01. צבע ירוק, טעם חמוץ, עונה אביב.

מאחסן ומפריש מיצי מרה שמגיעים מהכבד. שולט על החלטיות ואומץ לב, ואחראי על הגידים והרצועות (האלסטיות והגמישות שלהן וכן גם בפן המנטאלי).

 

 

לחות בכיס המרה

 

  • צהבת, עיניים ועור בצבע צהוב חסר ברק, כאב,  מלאות ונפיחות בהיפוכונדריום, בחילה, הקאה, קושי לעכל שומנים, שתן עכור, חוסר צמא, דביקות בפה, יתכן ולועס רק בצד אחד, כאב ראש עמום, תחושת כבדות כללית.

  • לשון- חיפוי לבן ,דביק ועבה בצד אחד (מכוון לשכבת השאו יאנג) או בשני פסים בצידי הלשון.

  • דופק- חלקלק, מיתרי ( slippery, wiry ).

  • אטיולוגיה- תזונה (מייצרת ליחה וקשה לפירוק, הרבה שומנים) ופטוגן חיצוני לחות.

  • פנימי, עודף (על רקע חסר), חום\ קור לא רלוונטי, יין.

  • SP9, SP6, GB34, GB24 (MO), DANANG XUE.

 

 

חום ולחות בכיס המרה (דומה מאוד לחום ולחות בכבד)

 

  • כמו בלחות בכיס המרה עם חום- שתן מועט וכהה, חום, צמא ללא רצון לשתות, טעם מר, סחרחורות, טיניטוס, עצבנות, כבדות כללית, נימול בגפיים, נפיחות ברגליים, שלשול או עצירות, חום וקור לסרוגין (שאו יאנג).

  • לשון- חיפוי צהוב עבה  ודביק בצידי הלשון.

  • דופק- חלקלק, מיתרי ומהיר (Slippery, Wiry, Rapid).

  • אטיולוגיה- פטוגן חיצוני לחות, תזונה, רגשות.

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • GB34, BL34, DANANG XUE

 

 

ריקנות \ חולשת כיס המרה (הסנדרום היחיד שהוא בעיקר רגשי)

 

  • סחרחורת, ראיה מעורפלת, כתמים בראיה, עצבנות, בישנות, בהלה בקלות, קושי ליזום ולקבל החלטות, פחדנות, אנחות, התעוררות מוקדמת בבוקר, חלומות המפריעים לשינה.

  • לשון- חיוורת או רגילה.

  • דופק- חלש (Weak).

  • אטיולוגיה- מולד (מאוד נפוץ אצל ילדים), או נירכש בילדות (אצל בוגרים הם אנשים מכונסים, פחדנים, וותרנים, מפחדים מעימותים, כאלו שמבקשים סליחה כל הזמן). כמעט רק מנטלי ורגשי.

  • משפיע מאוד על הכבד וה-HUN, יכול להטעות ולגרום לנו לחשוב על סנדרום של כבד או חולשת YUAN QI.

  • פנימי, חסר, חום\קור לא רלוונטי, יין.

  • GB40, LI5 - אורח מארח. נחזק, נמלא.

 

 

שלפוחית השתן- תפקידים

 

שייכים לאלמנט המים יחד עם הכליות, בשכבת ה-TAI YANG יחד עם המעי הדק, שעה 15-17, רגש פחד, טעם מלוח, עונה חורף, אקלים קור.

שק שאוסף נוזלים אחרים שמגיעים אליו מהמעי הדק והמעי הגס, עושה טיהור, מפריש החוצה את העכור ובמה שטהור מלחלח את העור והשרירים. השלפוחית צריכה אש מהמינג מן- מהכליות כדי לעבד ולטהר את הנוזלים. שלפוחית השתן היא ביטוי יאנגי של הכליות. היא חשופה לחדירת פתוגנים חיצוניים.

 

 

חום ולחות בשלפוחית

 

  • שתן תכוף ודחוף, צריבה במתן שתן, קושי במתן שתן, שתן כהה, עכור וצהוב, דם בשתן, חום, צמא ללא רצון לשתות, כאב ונפיחות בהיפוגסטריום, תחושת חום.

  • לשון- חיפוי צהוב ,עבה ודביק בשורש הלשון עם נקודות אדומות.

  • דופק- מהיר, חלקלק ומיתרי במיקום השלפוחית.

  • אטיולוגיה- חדירה של קור ולחות חיצוניים שהופכים לחום. רגשות- מייצרים חום פנימי ותקיעות.

  • יותר שכיח אצל נשים, יכול להיות מצב כרוני שיחזור על עצמו, יכול לנבוע מהגיינה לא טובה (ניגוב בכיוון ההפוך)- אפשר לשאול בקליניקה.

  • יכול להעיד כל חולשה כלייתית, יכול להיווצר בתחילת קיום יחסי מין.  צמרמורת בסיום השתנה מעידה על דלקת שמחריפה ועולה יותר למעלה.

  • פנימי, עודף, חום, יאנג.

  • נפזר לחות חמה ונחזק טחול. CV3, ST28, SP3,KID10, LIV8, SP6, ST36

  • תרופה ביתית- מים חמים עם פטרוזליה או להשרות שום במים חמים ולשתות את המים.

 

 

לחות קרה בשלפוחית

 

  • שתן תכוף ודחוף, קושי במתן שתן, תחושת כבדות בהיפוגסטריום ובשופכה, שתן בהיר ועכור (חלבי).

  • לשון- חפוי לבן דביק בשורש.

  • דופק- חלקלק, איטי ומעט מיתרי במיקום השלפוחית.

  • אטיולוגיה- יכולה להיות לחות חיצונית שמגיעה מהפתח התחתון, אם נשארים במים קרים, בגדים רטובים, יושבים על דברים קרים, אנשים עם חולשת יאנג, מזונות קרים ולחים.

  • פנימי, קור, עודף, ייני

  • ננקז לחות קרה מהשלפוחית SP9+SP3, BL20, CV3, BL22, BL28, BL39, ST28,

 

 

צ'י השלפוחית ריק וקר ׁ(דומה לחולשת יאנג הכליות אך אין סימפטומי חולשת מין)

 

  • שתן בהיר, תכוף ורב, קושי להתאפק, שתן בלילה, כאב גב תחתון, סחרחורות, הפרשה לבנה מהאורטרה, תחושת קור.

  • לשון- חיוורת ורטובה.

  • דופק- עמוק וחלש (Deep, Weak).

  • אטיולוגיה- פעילות מינית, פטוגן חיצוני, פעילות פיזית.

  • פנימי, קור, חסר, ייני.

  • נחמם יאנג הכליות ושלפוחית שתן KID7, BL23, CV6, CV3, GV4 (כולם עם מוקסה).

ההבדלים בין אבחנת דופק ללשון.

 

אבחנת הלשון פשוטה יותר ללימוד, הדופק דורש מיומנות שנרכשת עם הזמן.

מיקום האיברים באבחנת הלשון מקובל על כל הזרמים ברפואה הסינית ובדופק יש דעות שונות.

הלשון מראה שינויים ארוכי טווח, הדופק משתנה במהירות (לשניהן יתרונות וחסרונות).

אבחנת הלשון אובייקטיבית לעומת הדופק.

 

אבחון לשון-

 

הלשון כמעט תמיד מראה את המצב האמיתי של המטופל.

לשון תקינה היא ורדודה, מתאימה לגודל הפה ולמבנה גוף האדם, חיונית, בלי חריצים\ גבהות, רכה וגמישה, יוצאת, נכנסת ונעה בקלות (לא רועדת), חיפוי דק ולבן- דק שיראה נוכחות ולבן שיהיה אפשר לראות דרכו את צבע גוף הלשון, מעט רטובה, לחה.

בבדיקת הלשון חשוב:

 

  • תאורה- חשוב מאוד שיהיה אור טוב וחזק (עדיף אור יום, שהמטופל יהיה עם הפנים לחלון).

  • לתת למטופל להוציא את הלשון בצורה הטבעית לו.

  • להוציא את הלשון לפרקי זמן של 15 שניות ואז להכניסה למנוחה קצרה.

  • לברר אילו מזונות האדם אכל לפני הבדיקה (תרופות, מאכלים, משאפים, עישון וסטרואידים יכולים לשנות את צורת וצבע הלשון).

 

 

סדר בדיקת הלשון:

 

  • ויטאליות גוף הלשון- האם הבשר\ השריר עם חיות- צבע בעל גוון חי\ טריות\ אדום בוהק או דהוי חסר חיים.

  • צבע גוף הלשון- האם צבע הגוף הלשון הוא ורוד, חיוור, אדום, סגול, כחלחל, צהוב (אם החיפו מסתיר אפשר להסתכל מתחת ללשון או לראות את צבע השפתיים, צבע הגוף מראה את מצב איברי ה- Zang (האיברים המלאים- היינים), את הדם, ומצב ה-Ying Qi (הצ'י המזין). במצב שיש מצב של התלבטות לפי תשאול אם יש עודף\חסר, חום\קור- הלשון תהיה שובר שוויון.

  • צורת גוף הלשון- פני השטח של הלשון- חריצים, פצעים, עמקים\ גבהות, טונוס הלשון- אם היא רופסת, נוקשה, תנועתית, רועדת, זזה ממקום מצד לצד, מגולגלת, נפוחה, דקה.

  • חיפוי הלשון- צבע חיפוי, ועובי חיפוי- צהוב\ לבן\ (צבע אחר). עובי חיפוי לעומת חיפוי חסר לחלוטין או איזור ללא חיפוי, טקסטורה של חיפוי- יבש, לח, רטוב, חיפוי ללא שורש.

 

 

צבע גוף הלשון-

 

גוף לשון חיוור:

 

  • חסר דם- לשון חיוורת ויבשה, לשון דקה, אדם רזה, דופק חלש ודק או ריק, פנים חיוורות, קושי להרדם, יכולה להיות עצירות קשה, עור יבש, סחרחורות, ציפורניים חלשות, שיער נשבר- חסר חיוניות וברק.

 

  • חסר יאנג- לשון חיוורת ורטובה (אין חום שמייבש), נפוחה, תחושת קור, עייפות, שתן תכוף ובהיר- יתכן קושי להתאפק, חולשת ברכיים, כאבי פרקים, בצקות, בעיות תפקוד מיני. ( חסר יאנג של כליות נראה דומה לחסר יאנג של הטחול כשההבדל יהיה עיכול מול פוריות).

 

*   יכול להיות מצב קיצוני של חסר יאנג עם לשון חיוורת ויבשה- אין יאנג להעלות נוזלים ואז יהיו הרבה בצקות ברגליים ולמעלה יבש-        היאנג חלש ולא יכול לעשות סירקולציה של נוזלים.

 

  • לשון חיוורת מבריקה ובהירה- (נראית כמו שניצל בלי חיפוי), חולשת טחול וקיבה- שיצרו חסר צ'י ודם. מלווה בתופעות חולשה- כאבי בטן, רזון, עייפות- נראה אצל הרבה אנורקטים.

 

 

גוף לשון אדום:

 

מעיד על חום פנימי- מעיד על מצב האיברים הפנימיים, ה-Zang, דם ו- Ying. כשלפי המיקום של החום\ אודם בלשון נשייך לאיבר הרלוונטי. אם הקצה אדם- חום\אש בלב. אם כל הלשון אדומה והקצה עוד יותר אדום (חום בשכבת ה-Ying עם אש בלב), במידה והצדדים אדומים- חום בכבד ובכיס המרה (יכול להיות חום בשכבה החיצונית). אם המרכז אדום- חום בקיבה (בעיקר אם שאר הלשון נראית רגילה). לעומת אדום במרכז ואין חיפוי- חסר יין בקיבה. אם השורש אדום יתכן גם חיפוי צהוב שיעיד על חום במחמם התחתון- שלפוחית שתן (יתכנו דלקות שתן), במעי הגס (עצירות), אם אין חיפוי- חסר יין בכליות.

כמה שהלשון יותר כהה, אדומה\ בורדו, החום יותר פנימי ועוצמתי. נקודות אדומות על הלשון מצביעות על חום במיקום שהן נמצאות.

 

 

גוף לשון סגול:

 

מעיד על תקיעות של דם (פתולוגיה לאורך זמן). אם הלשון אדומה וסגולה יש חום שתוקע, כשהקצה אדום וסגול- דם תקוע עם הרבה חום בלב- מסוכן!. כנ"ל לגבי הצדדים- יופיע אצל שתיינים ובעלי מחלות כרוניות בכבד.

סגול כחלחל- יותר בהיר\חיוור- מעיד על תקיעות דם על רקע קור לאורך זמן. תקיעות על רקע חולשת יאנג. צנתור יפתור את הבעיה נקודתית אבל התופעה תחזור. אם הלשון כחלחלה בהריון יש סכנה להפלה ולשון כחולה ללא חיפוי- סכנת חיים- יאנג מתמוטט (Moxa על Cv8).

 

 

סוגי לשונות:

 

  • דקה- מראה על חסר יין, דם או נוזלי גוף, סוג של תקיעות (בדרך כלל קשור ללב או מראה על אנשי אש).

  • נפוחה- יותר מדי נוזלים, חסר יאנג או צ'י הטחול, או פלישת לחות חיצונית לריאות- שלא מורידה צ'י למטה או רוח חום שפלשה (כי חום מרחיב, קור מכווץ).

  • נפוח עם אדום בוהק (מקרה טרי שקרה תוך יום)- חום שפולש מהחוץ פנימה ונכנס לרמות העמוקות.

  • נפוחה וסגולה- אלכהוליזים שפוגע בכבד ומייצר תקיעות.

  • נפוחה בצורה חלקית (סימני שיניים)- חולשת צ'י הטחול או מראה על המרדיאנים באותו צד.

  • הטיפ (קצה הלשון) נפוח- בעיה בלב (אם אדום- אש, אם חיוור- חסר צ'י בלב שגורם להצטברות).

  • חריץ מרכזי בלשון עם נפיחות מ-2 צדדים- אם החריץ מגיע עד הקצה- דיסהרמוניה לבבית.

  • חריץ לא עד הקצה- חסר יין בקיבה.

  • נפוחה רק מצד אחד- יש חולשה של צ'י ודם באותו צד (צד חלש, כמו אחרי אירוע מוחי).

  • לשון בצורת פטיש- ג'ובאני אומר חולשה כרונית בצ'י של הטחול והקיבה. רן אומר- תקיעות צ'י הכבד.

  • לשון נוקשה- כשהאדם מוציא אותה והיא קשה, וקשה להניע אותה בצורה חופשית בדרך כלל נגרם מרוח פנימית או מחום שייבש את נוזלי הגוף. נוקשה ללא חיפוי- על רקע חסר יין, חיפוי צהוב מראה על חום.

  • לשון רופסת- לאדם קשה להניע אותה, איטית בתנועה שלה או נשפכת- מעד על חסר צ'י בלב ובטחול, אין מספיק Ying Qi, אין הזנה מספיק טובה ללשון והיא חסרת כוח. יתכן והדיבור יהיה בעייתי.

  • לשון ארוכה- רואים את השורש שלה בבירור, בדרך כלל מראה על חום במערכת וטיפוס לבבי עם נטיות לבעיות לב אדם שעובד הרבה עם הרגשות שלו).

  • לשון קצרה- כשהאדם מוציא ולא רואים את השורש או מתקשה להוציא- מראה על קור פנימי שתוקע או חום שייבש את הלשון.

  • לשון שנוטה לצד אחד- רוח בפנימית (בדרך כלל קשורה לכבד), חסר דם, יין או אש.

  • אובדן תחושה בלשון- רדומה- חסר הזנה ללשון (דם, Ying Qi) שלא מגיעים ללשון, יתכן על רקע חסר דם בלב או על רקע רוח פנימית של הכבד- סמן לאירוע מוחי שמתקרב.

  • לשון שנעה מצד לצד- רוח פנימית מהכבד.

  • לשון רוטטת- חסר של צ'י ודם.

  • לשון מגולגלת אם הקצה מגולגל למעלה- חום מלא או מגולגל למטה- בעיה לבבית.

 

 

חריצים:

 

  • בדרך כלל מעידים על חולשה כרונית או חסר יין עם קשר לאיבר לפי מיקום החריץ על הלשון.

  • חריצים על הלשון בדרך כלל מעידים על חסר יין בקיבה ואם החריץ הוא עד הקצה- מכוון ללב.

  • חריצים בצדדים מעידים על חולשה כרונית על הצ'י של הטחול (אם הלשון נורמלית), אם הצדדים אדומים ויבשים- חום בכבד.

  • שני חריצים במיקום הריאות מראים על נטייה לחולשת ריאות.

  • פצעים על הלשון- בדרך כלל מעידה על חום\ אש בלב (לא כל כך משנה מיקום בפצע). אם לפצעים יש שוליים לבנים זה חום ריק (חסר יין). אם הפצעים אדומים- חום מלא- יתכן על רקע חום מהקיבה.

 

 

חיפוי:

 

חיפוי נורמלי צריך להיות דק ולבן, שגוף הלשון נראה דרכו, שהחיפוי מעט לח והוא יותר דק בקצה והצדדים של הלשון וכן נורמלי שהחיפוי העבה הוא בשורש- כל תעלת הניקוז של הגוף מגיעה לשם.

 

  • חיפוי שמתקלף או חיפוי ללא שורש (כיאלו מרחו את החיפוי והוא לא צומח ממקום מסויים)- מעיד על פגיעה ביין.

  • חיפוי יבש- יכול להעיד על חום שפוגע בנוזלים ויהיה בדרך כלל צהוב. יכול להיות חום גם בלי חיפוי- חסר יין.

  • חיפוי רטוב (מדי)- כשיש טיפות של נוזלים או שנראית מאוד רטובה- חסר יאנג או הצטברות של לחות\ נוזל במצב של פלישת רוח קור ויתכן חיפוי רטוב יותר. (במצב פלישת רוח חום החיפוי יהיה יבש יותר.

  • חיפוי שמנוני- מעיד על לחות.

  • צבע חיפוי- צבע לבן מראה על קור. צהוב- חום, צהוב דביק\ חלקלק- לחות חמה, לבן ועבה- הרבה קור. אפור- מצב פנימי ומראה על בעיה לאורך זמן שהמתפתח מחיפוי לבן\ צהוב לאורך זמן, אם התפתח מלבן (קור), יהיה אפור ורטוב, אם התפתח מחיפוי צהוב (חום) יהיה אפור ויבש ויכול להגיע לחיפוי שחור.

 

 

אבחנת דופק:

 

  • דופק נורמלי הוא בקצב של 60 ל-80 פעימות בדקה. אפשר לקחת 15 שניות ולהכפיל ב-4 או חצי דקה ולכפול. מרגישים את הדופק בעורק הרדיאלי. בתוך המרידיאן זורם צ'י ודם- הפעימה של הדופק מורכבת משניהם. דם- החומר שמורגש, וצ'י מה שמניע אותו. 

  • לדופק קשר הדוק לנשימה ולכן קשור לריאות ולצ'י (הריאות שולטות על הצ'י), הדרך להאט את הדופק היא להאט את הנשימה- הריאות והלב עובדים ביחד, נוצר בעיקר על ידי ה- Mai Qi - של של כלי דם.

  • עדיף לאבחן דופק לאחר תשאול, שנדע כבר מה אנחנו מחפשים.

  • יש גישות ברפואה הסינית שהדופק הוא האבחון החשוב שבהן. האזכור הראשון היה ב-Nei Jing- לאיכות כללית של דופק הוא במיקום מסויים. מוזכר שם שלוקחים דופק מ-9 מקומות שונים בגוף לפי מחממים.

  • מצב המרדיאנים פחות משתקף בדופק, מראה את מצב האיברים הפנימיים, צ'י, יאנג, יין ודם.

  • אחד היתרונות\חסרונות של הדופק- הוא מגיב למצבים מהר. מטופל מגיע עייף, אחרי כמה דקות רואים אם הוא מתעצם ואם אנחנו בכיוון הנכון. מצב שני בגלל השינוי הוא לא תמיד משקף מצב כרוני לאורך זמן.

  • הדופק הוא אמצעי אוניברסלי- מתאים לכל סוגי המטופלים, לא משנה גיל, מין, עור- מלבד ילדים קטנים עד גילאי 5-6, שמערכת המרידיאנים שלהם עדיין בהתפתחות. בדרך כלל יש להם דופק מאוד מהיר וזה תקין- הם יאנגים מאוד.

  • הדופק מושפע מפעילות פיזית, עם הזמן לאנשים שפעילים פיזית (ספורטאים) הדופק הופך לאיטי יותר, משפיע על הלב וכלי הדם. לאנשים שעובדים פיזית לאורך זמן יש דופק גדול וחזק לעומת עובדי משרד- דופק יותר עדין. הדופק, המשקף את מצב הצ'י בגוף.

  • אלכוהול, קפה, מאיץ את קצב הדופק, אכילה מחזקת את הדופק (לבדוק אם יש עודף בקיבה והמטופל לא אכל- מחשיד), רעב מחליש את הדופק.

  • הדופק מושפע ממזג אויר- בחורף מעמיק יותר ומאט יותר, לעומת הקיץ או במזג אויר חם, שהדופק יהיה שטחי יותר וחיצוני יותר, מלא יותר- כלי הדם מתרחבים ודוחפים/ בועטים בדלי.

    לפי Li Zhi Shen יש דופק לפי עונות, אביב- מיתרי, בקיץ- גדול מאוד, בסתיו- אמור להיות ריק, צף ורך, בחורף- עמוק וחזק.

 

 

 איך לוקחים דופק:

 

  • דופק הוא דבר בסיסי ופשוט, לא מסובך, לא רוחני, מרגישים. דופק נורמלי אמור להיות מורגש ברמה בסיסית בכל הרמות. אפשר לקחת דופק למשך 15 שניות ולהכפיל את הפעימות ב-4, או שיהיה בין 4-5 פעימות לאורך נשימה אחת של המטפל המאוזן (מעל מהיר, מתחת איטי).

  • לוקחים את הדופק באופן כללי, מניחים שלוש אצבעות ולא אחת אחת, מרגישים באופן כללי- משקף מה שקורה כרגע בגוף.

  • המטפל חייב להיות רגוע, מרוכז (כדאי שגם המטופל- שיקח כוס מים, ירגע, אפשר לקחת אחרי כמה דק' של תשאול).

  • עדיף לקחת את הדופק בבוקר, המטופל יהיה עייף בסוף יום עבודה או חלש, וזה משפיע על הדופק.

  • כדאי לקחת דופק במנח שהזרוע של המטופל תהיה בגובה הלב או מתחת לב. אדם שוכב שירים את היד למעלה יגרום לדופק שלו להחלש. עדיף בשכיבה אחרי שהאדם נרגע, ואם הדופק לא מורגש שישבו ליד שולחן.

  • מיקום האצבעות הוא כשהאצבע האמצעית נמצאת על ה-Syloid Proces) Guan), ו2 האצבעות פרוקסימלית (Chi) ודיסטלית (Cun).

  • צריך להיות גמיש באבחנה. היא לא מקובעת, יכולה לנבוע מהרבה מקרים שונים ומצרפים אותה לאבחנה נוספת.

  • נצפה להבדל בין נשים לגברים (נהוג לחשוב שגברים יאנגים יותר ולכן הדופק בצד שמאל צריך להיות יותר חזק משל נשים), אצל נשים נצפה שהדופק ביד ימין שלהן תהיה חזקה מצד שמאל.

  • אפשר להסתכל על דופק לפי מחממים.

  • Li Shi Zen אומר שתאוריית הדופק מסובכת ועל מנת לשלוט בה צריך שנים של ניסיון. אבל היא מבוססת על 6 דפקים בסיסים.     צף\עמוק, מהיר(6)\איטי(3), חזק\חלש.

  • אין צורך להיבהל מדופק.

סוגי דפקים:

 

  • דופק צף- מרגיש בעיקר בשכבה החיצונית\ העליונה או בלחץ קל של האצבע- אומר שרוב הצ'י של הגוף על פני השטח. משקף בדרך כלל מצב של פתוגן חיצוני (אם הוא חזק ומתוח) או חסר יין (אם הוא חלש וחסר מה שיעגן את היאנג).

  • דופק שוקע\ עמוק- מורגש בעיקר בלחיצה חזקה (שם הוא הכי דומיננטי) ובלחץ קל בקושי יורגש. – משקף שהצ'י של הגוף בתוך הגוף ויש בעיה פנימית או תקיעות שתוקעת את הצ'י הפנים. אם הדופק הוא עמוק ואיטי יש קור פנימי, אם עמוק מתגלגל- לחות פנימית, מהיר ואיטי- חום פנימי וכ'.

  • דופק איטי- בדרך כלל מאפיין מצב של קור או לעיתים של חסר צ'י (בעיקר בלב או בריאות).

  • דופק מהיר- מעיד על חום שמאיץ את התנועה של הצ'י והדם בגוף (דופק יאנגי לעומת איטי- ייני).

  • דופק דק- מורגש כמו שערה כששמים את האצבע, יכולה להרגיש פעימה שממלאה את רוחב האצבע והעובי שלו צר, אך עדיין מורגש- מעיד שאין מספיק חומר למלא אותו- מעיד על חסר דם.

  • דופק גדול\ עבה- הפעימה שלו מאוד רחבה וברורה מתחת לאצבע, משקף בעיקר עודף (בעיקר ברמה האמצעית). כביכול מעידה על עודף דם, יאנג, תקיעות. אם הדופק הוא עבה וצף- פתוגן חיצוני (עודף), אם עבה ועמוק (חום בעומק, הדופק יהיה גם מהיר), עבה ומיתרי- תקיעות ומחלה חיצונית המנסה לחדור פנימה.

  • דופק ריק\ חסר- (תת קטגוריה של דופק חלש), יכול להיות דופק עבה (ברוחב) אבל הוא בלי כוח, כמו גל בים שנראה מבטיח אבל כשהוא מגיע הוא יורד ואין כוח מאחוריו, כשנכנסים פנימה ולוחצים חזק יותר הדופק נמרח\ מתפזר מתחת ליד- בדרך כלל מעיד על חסר צ'י ודם, יכול להיות איטי\ מהיר לפי קור\ חום.

  • דופק מלא- דופק עבה, חזק, שמורגש בכל הרמות. רחב על האצבע- מכה חזק בכל העומקים. מעיד על מצב עודף (אם מהיר- עודף חום).

  • דופק חלקלק\ מתגלגל- מרגישים כמו דג שמחליק, סבון חלקלק, פנינים בקערת חרסינה, חמקמק. מעיד על מצב עודף של לחות\ ליחה, נוזלים- שכיח בהריון (מצב של הרבה יין בגוף).

  • דופק מנסר- תחושה שהפעימה היא לא אחידה ולא חלקה, כמו שיניים של מסור. משתנה בעוצמה ובמלאות שלו (פעם יותר מלא\ יותר חלש), כמו סכין או מסור על במבוק או תולעים שאוכלים את עלי עץ התות- משקף חסר- בדרך כלל של דם\ג'ינג, תמצית, נוזלים- לא ממלאים את כלי הדם לגמרי. לשיניים יש גבהים שונים.

  • דופק מיתרי- מורגש כיאלו יש מתיחות, כשמים את האצבע על כלי מיתר, יכול להרגיש חד מתחת לאצבע והמכה משאירה תחושה של הצלפת שוט. בדרך כלל הוא חזק, מורגש, ברור, מעידף על מצב של עודף, עושה את אותה תנועה בכל הרמות- מעיד בדרך כלל על תקיעות צ'י ומקשרים אותו לדיסהרמוניה של הכבד או על כאב בכלל הגוף (הרגשת כאב של חסימה). דופק יאנגי, יכול להיות מהיר, עמוקף צף, איטי אך מעיד על תקיעות של כל מצב. שכיח בעיקר במיקומי ה-Guan- בולט בעיקר באביב.

  • דופק מתוח- דומה מאוד למיתרי, ההבדל העיקרי שמיתרי תמיד גדוש ובעודף ומתוח הוא מלא\ גדול, בדרך כלל יעיד על מצב של קור שמייצר סטגנציה\ תקיעות (כמו בקור פולש לקיבה).

  • דופק קצר- מורגש בעירא במיקום האמצעי (Guan), לא ממלא את שלושת עומקי הדופק. מעיד בדרך כלל על חסר צ'י.

  • דופק ארוך- מוגש גם לפני וגם אחרי המיקומים- פרוקסמלי ודיסטלי ל- Cun, Guan, Chi. משקף מצב של עודף, אם הוא תקין וסדיר. שכיח אצל צעירים. אם הוא מיתרי, מתוח או חזק מאוד מעיד על מצב עודף בגוף (כל מצב עודף). חיצוני, אש, ליחה וכ'. אם נרגיש דופק על הכרית ב Lu10 (נקודת מעיין, מקררת)- יעיד על חולשת ריאות.

  • דופק קשור- דופק איטי ולא סדיר (ושהאי סדירות שלו, או הפיספוס פעימה שלו היא גם בצורה לא סדירה), יש קור, מאט, שתוקע את תנועת הצ'י והדם, יתכן על רקע חולשת ג'ינג. דופק ייני ומייחסים אותו בדרך כלל לדיסהרמוניה של הלב.- זהו מצב פחות חמור כאשר האי סדירות היא סדירה.

  • דופק ממהר- דופק יאנג, דופק מהיר (מעל 80 פעימות לדקה), והוא מפספס פעימה (בצורה לא סדירה). מעיד על חום שגורם לתנועת יתר של צ'י ודם. יכול להגרם מחום ולחות (שעושה תקיעות). קשור בדרך כלל לדיסהרמוניה ללבית. מצב עודף.

  • דופק קטוע\ לא סדיר\ מהסס- דופק שמפספס פעימה בצורה סדירה ובשכיחות גבוהה יותר מהדפקים הקודמים. מעיד על בעיה משמעותית בלב- תקיעות\ דיסהרמוניה, או תקיעות של צ'י\ דם בשאר האיברים היינים. דופק בעל איכות יינית- יתכן ויהיה נוטה יותר לאיטי. יהיה דק ועמוק. יתכן חולשה על רקע שילשולים.

  • כל הדפקים הלא סדירים קשורים ללב

  • דופק מציף- מורגש גדול, עבה כשהוא מגיע (לפחות ב2 רמות) וכשהוא יורד הוא כמעט נעלם. אין לו הרבה כוח לסחוב- נחלש בפתאומיות ובבת אחת. מעיד על חום או יובש שפגע בנוזלים. יהיה בדרך כלל מהיר

  • דופק קטן\ פיצי- דופק מאוד מאוד דק, ממש חלש ובקושי מורגש. מעיד על חולשה גדולה. בדרך כלל של דם.

  • דופק שברירי- דופק חלש, רך ומורגש בדרך כלל ברמה התחתונה\ עמוקה. דופק עדין. מראה חולשה גדולה של צ'י דם או חולשה כללית.

  • דופק ספוגי\ דייסיתי- שילב של דופק דק, ריק וצף. מרגיש רך ולא כל כך ברור. מורגש בעיקר על פני השטח ואפילו בלחץ קל הוא נעלם. מעיד על חסר דם, ג'ינג ולחות.

  • דופק עור מתוח- שילוב של דופק מיתר, צף וריק. כמו עור שמתוח על תוף, אבל מתחת זה ריק. מיתרי בלי מלאות מאחוריו. הפעימה ריקה אבל משאירה הד. מעידה על חסר יין, דם, ג'ינג. הריקנות מאחורי הדופק הצף הזה תורגש כמו תנועה לא חלקה בגלל שאין חומר מסכך כי זה על משהו חלול וללא תקיעות.

  • דופק מסתתר\ חבוי- דופק עמוק בצורתו הקיצונית יותר- צריך ללחוץ מאוד חזק כדי להרגיש אותו. אם בלחץ חזק הוא מורגש- יש קור בעומק שתוקע אותו (כמו אבן ששקעה)- פתלוגיה של צ'י תקוע. אם בלחץ חזק הוא בקושי מורגש- מעיד על חסר גדול שלא מצליח לעלות למעלה.

  • דופק חלול- מרגיש כמו בצל ירוק. מרגישים את הקליפה וכשלוחצים לא מרגישים אותו. מורגש חזק וכשלוחצים עליו הוא נעלם- דופק ברור, עם נוכחות אבל בלחיצה נעלם. מעיד על חסר דם, או איבוד דם גדול- אישה עם מחזור, אחרי לידה, בדרך כלל לא בא לבד.

ששת השכבות

 

מהספר Shang Han Lun- ספר שהגיע מהשמיים, מהארון המוזהב. זהו כתב (200 לספירה) ובו רשימת מחלות שנגרמות מקור. הוא ספר חשוב לרפואה הסינית, ומתאים פורמולות של צמחים למקרים מסויימים, והתובנות שלו יחודיות עד היום.

זהו הספר הראשון שעוסק בצורה שיטתית בחדירה של פתוגן- בעיקר קור יחד עם רוח לתוך האדם. ה-Su Wen תפס את כל המחלות שמתחילות כמצבים של קור.

מה שמיוחד בספר זה הוא שהמחבר (Zang Zong Jing) יצר שיטה- סדר מסויים לטיפול בצמחים ופורמולות בדרך של לתת אותם למטופל בצורה מסודרת לפי התפתחות המחלה או העומק של חדירת הפתוגן, עד אז ההוראות היו פשוטות- לקחת מנטה מול קינמון למרק (היה מאוד בסיסי). ספר זה מכניס שילובים של צמחים למקרים מסויימים ומפורטים.

השיטה של ששת השכבות היא מודל לטיפול ברוח קור (זהו סוג אחד של פתולוגיה) ומודל זה נחשב לבסיס הפורמולת והצמחים של היום.

 

סדר השכבות לפי מודל ששת השכבות:

Tai Yang

Yang Ming

Shao Yang

Tai Yin

Shao Yin

Jue Yin

 

בששת השכבות הפתוגן לא חודר לעומק- מחלה שחדרה ל-Jue Yin לא מחוייבת לעבור את כל השכבות הקודמות לה. לכל שכבה יש פורמולה מותאמת.

מטופל מגיע\ לא משנה מה הוא עבר. קובע מה שהוא מציג כרגע יחד עם דופק ולשון והוא מקבל פורמולה לדיסהרמוניה בשכבה. זוהי דיאגנוזה לפי סימפטומים שמראה הדיסהרמוניה בשכבה- מפתח ומנעול. אבחון שכבה לפי חדירת הקור החיצוני.

 

 

שכבת ה-Tai Yang-

 

השכבה החיצונית ביותר והראשונה להיפגע בדרך כלל מקור, ולפי מודל זה יש חלוקה ל-4 סוגי פתלוגיה- ברמת פלישת רוח קור: כשהרוח דומיננטית, כשהקור דומיננטי, ופגיעה איברית או בהצטברות מים או בהצטברות דם. זוהי השכבה היחידה שהאבחנה בה היא לפי 8 העקרונות שנאבחן כפלישת פתוגן חיצוני.

יש 3 סימפטומים עיקריים המגדירים פגיעה ב-Tai Yang: רתיעה מקור, נוקשות בעורף וכאב באוקסיפוט ודופק צף.

  • פלישת רוח קור כשהרוח דומיננטית- רתיעה קלה מקור ורוח, חום נמוך (Fever, מעל 37 אבל מתחת ל 39 מעלות), מעט הזעה, העורף והאוקסיפוט נוקשים\כואבים\ דופק איטי וצף ועיטוש. במגע, העור של המטופל מרגיש חם, הצ'י של הגוף עולה לפני השטח כדי להלחם, הנקבוביות פתוחות ויוצאת זיעה. ה-Ying Qi לא משמר את הזיעה- פעולה שבאה להדוף את הפתוגן וזהו תהליך בריא.

  • פלישה של רוח קור כשהקור דומיננטי- רתיעה מקור, חום נמוך, אין הזעה, כאב ראש ועורף, עיטושים, נוזלת מימית לבנה, מעט קוצר נשימה ודופק צף ומתוח (מיתרי+גדוש = עודף אמיתי).- פגיעה קלה בתפקוד הריאות.

  • הצטברות של מים- התבנית האיברית (הראשונה) ב-Tai Yang: רתיעה מקור, חום (Fever), עצירת שתן, צמא קל, הקאה של נוזלים אחרי שתייה, דופק צף ומהיר.- התחלה של חדירת פתוגן קור לאיברים, עדיין קצת בחוץ אבל מתחיל לחדור ל-Bladder וזהו מצב חצי חצי (סימפטומים פנימיים וחיצוניים), הפגיעה באיבר ה- Bladder היא ביכולת העיבוד נוזלים והיא פוגעת באש- הנוזלים נשארים בפנים ולא מופרש שתן או שיוצא קצת שתן והאדם יקיא את הנוזלים שהוא שותה כי יש לו עודף נוזלים (לא משתין). אין אש ולא עולים אדים מלחלחים למעלה ויהיה יובש. נרצה לסלק קור ונפזר קור מהשלפוחית- שיתון ופיזור להחזרת פעילות השלפוחית.

  • הצטברות של דם- התבנית האיברית (השנייה) ב-Tai Yang: נפיחות בהיפוגסטריום, דחיפות ותכיפות במתן שתן, יכול להיות דם בשתן, חוסר שקט, עצבנות, לשון אדומה\ סגולה ללא חיפוי, דופק עמוק, מהיר, דק מאוד, או עמוק ומנסר. זהו החמרה והתפתחות של הפתולוגיה הקודמת, מקור לחום ותקיעות של דם שנגרם לאורך זמן.

 

 

שכבת ה-Yang Ming-

 

השכבה השניה לפי התבנית של ה-Shang Han Lun, יש בה תבנית מרידיאנית ותבנית איברית.

  • התבנית המרידיאנית- חום גבוה (מעל 39 מעלות), הזעה מרובה, צמא רב והמטופל יעדיף לשתות קר, פנים אדומות, תחושת חום כללית של המטופל, עצבנות, הזיות, לשון אדומה עם חיפוי צהוב\ דופף מציף או גדול ומהיר- מצב של חום אמיתי. מצב של פלישת פתוגן יאנגי, מצב עודף שמראה את כל "ארבעת הגדולים" (הזעה, דופק, צמא, חום).

  • התבנית האיברים- חום גבוה ואמיתי שמחמיר אחר הצהריים\ הזעה מרובה, הזעה על הגפיים\ כאב ומלאות בחלל הבטן, עצירות, צואה יבשה, צמא, שתן כהה, לשון אדומה עם חיפוי צהוב ועבה יבש\ דופק עמוק, מלא, מהיר (לעיתים חלקלק).

  • התבנית האיברית מראה על החמרה מהתבנית המרידיאנית- יש פגיעה בנוזלים ולכן יש יובש. מצב יותר עמוק מהקודם וצאיך להוציא את החום החוצה. נשתמש בצמחים מרים וקרים- שיגרמו לשילשול. במצב הקודם עוד לא נשתמש במשלשלים אלא רק במקררים

 

 

שכבת ה- Shao Yang-

 

הסנדרום השלישי, שכבת הציר בו הדברים עוברים מהפנים לחוץ או מהחוץ לפנים וזה האופי של השכבה. אופי הפתולוגיה יהיה כשיש חצי סימנים פנימיים וחצי חיצוניים. צמרמורות, קור\ חום לסירוגין, טעם מר, גרון יבש, ראיה עכורה, נפיחות ומלאות בהיפוכונדיריום, ירידה בתיאבון ובצמא, בחילות, עצבנות, הקאה, חיפוי דביק ולבן רק בצד אחד של הלשון, דופק מיתרי, עדין ודק.

במצב הזה פלישת הקור נעה בין השכבה הפנימית לחיצונית- כשלא ברור איפה נמצא הפתוגן. זה נגרם משהו שהפתוגן בעל עוצמה מסויימת והצ'י המגן חלש מעט ונוצר שיוויון כוחות בין הצ'י הפולש לצ'י של הגוף- כך שהפתוגן החיצוני לא לא מצליח לחדור פנימי והצ'י המגן לא מספיק חזק להדוף אותו. פעם חם, פעם קר- יש הרבה סימנים לסירוגין.

 

  • עד עכשיו היו שלושת השכבות היאנגיות- ומעתה עוברים לשכבות הייניות.

 

שכבת ה-Tai Yin-

 

השכבה הראשונה של השכבות הייניות- העמוקות. סינדרומים מגיע עם נפיחות בטנית, תחושת קור, הקאה, תיאבון ירוד, שלשול, חוסר צמא, עייפות, לשון חיוורת עם חיפוי לבן (קור) ודביק (לחות), דופק איטי (קור), חלש (חסר) ויכול להיות מתגלגל\ חלקלק (לחות). זהו קור שחודר לטחול ופוגע ביאנג שלו. נראה יותר כמו מצב איברי- ללא רוח חיצונית (אין דופק צף וכ'). פנימי, קור, חסר, יין.

 

שכבת ה- Shao Yin-

 

בעלת 2 תבניות, טרנספורמציית קור (חסר ב-Kid Yang וזה אומר קור ריק) וטרנספורמציית חום (חסר ב-Kid Yin) וזה אומר חום ריק:

  • טרנספורמציית קור: תופעות קור מזה שחסר יאנג- נראה צמרמורות, תחושת קור, רצון להתכרבל, עייפות, חוסר כוח, רצון לישון, גפיים קרות, שלשול, חוסר צמא, שתן בהיר ותכוף\ לשון חיוורת ורטובה עם חיפוי לבן, דופק עמוק איטי וחלש. תהיה צמרמורת בסוף הטלת שתן (הוצאת נוזל חום מהגוף שמאבד מעט יאנג). פנימי, קור, חסר, ייני.

  • טרנספורמציית חום: תופעות חום בגלל שחסר יין- תחושת חום, אי שקט, אינסומיה, מעט דיכאון (Shen כבוי), פה וגרון יבשים בעיקר בלילה, שתן כהה (יכול להיות מועט), הזעות לילה, לשון אדומה ללא חיפוי, דופק עדין או דק ומהיר. פנימי, חום, חסר, יין- לא נקרר פה, כי היאנג הוא בסדר, נצטרך לאזן את היין.

 

שכבת ה- Jue Yin-

 

יהיו תופעות של חום למעלה וקור למטה (היפרדות של היין והיאנג) ויש תקיעות באמצע- אין סירקולציה באחריות הכבד באספקט של היין והיאנג, והגודש והתקיעות בחזה משוייך למעטפת הלב . יהיה צמא רב, תחושת צ'י שעולה לחזה\ גודש בחזה (החזרזיר הרץ), כאב ותחושת חום באיזור הלב, רעב ללא רצון לאכול, גפיים קרות, שילשול, הקאה\ הקאה של "תולעים עגולות", דופק מיתרי. פנימי, עודף, קור (תופעות על רקע חסר חום)\ מצב יין.

נחמם במוקסה את האיזורים התחתונים של הגוף ולהחזיר את היאנג לאיזור התחתון- קורא לאש לבוא לשם.- עושה סירקולציה בחזה עם הצ'י של הטחול והקיבה. מוקסה ישירה על Kid6 מעלה יין למעלה ותומכת ביאנג שירד למטה- מנסים להכניס ולמזג בין היין ליאנג. פורמולה טובה יכולה להיות ER XIANG TANG או WU MEI WAN.

 

הרעיון של כל השכבות לפי ה-Shang Han Lun שאומר שהגורם המרכזי למחלה הוא קור, קור יכול לייצר חום או תקיעות. אולי בגלל שהיכן שהיה גר היה קר כל הזמן.

נזכיר שהמחלה לא עוברת לפי סדר השכבות (זה לא קליפה של בצל)- אדם בא לקליניקה עם מצב מסויים, סימפטומים לפי שכבה אז מטפלים בשכבה הזו- צמחים, נקודות ולא משנה מה היה לפני.

 

 

4 הרמות Wen Bing \ פותח 1000 שנה אחרי ה-Shang Han Lun

 

הגישה התפתחה לאחר שראו שה- Shang Han Lun לא מכסה את כל מה שאנחנו רואים בקליניקה ולא נותן לנו תשובות לכל המקרים. טענו שיש עוד סוגי בעיות הנובעות מפלישת רוח חום פנימה וכך פותחה שיטת 4 הרמות.

בגישה הקודמת של 6 השכבות אמרו שקור יכול לחדור פנימה והיא יוצאת מחלה- קורה לאנשים חלשים. שמו לב שיש אנשים עם צ'י חזק אבל בכל זאת הם חולים ושיש פתוגנים שחודרים אליהם והמנגנון חדירה הוא שונה אפילו לא בהכרח דרך פתוגן רוח חום\קור. ראו שיש כפרים שלמים שנפגעו- יש משהו חדשני שלא דיברו עליו. אם עד עכשיו חשבו שכל המחלות התפתחו מחולשת הצ'י המגן (Wei Qi) שפתוגן חדר את הפתחים של העור שמו לב שיש משהו חדשני- משהו מדבק. דבר שמאוד מחדש את התפיסה שדבר יכול לחדור לא רק דרך העור אלא דרך הפתחים של הפנים למשל ואם הייתה מחלה בכפר מסויים אם כיסו את הפנים אז זה מנע תחלואה, הבינו שישנה חשיבות להיגיינה- רופא היה מטפל במישהו וישר אוכל ונפגע. הבינו שיש תפיסה חדשה.

הבינו שעל מנת שתגרם מחלה לא חייב צ'י חלש אלא יכול להיות פתוגן מאוד חזק ואלים שחודר את כל ההגנות של הגוף. זהו פתוגן חום שמדבק כמו מגפה- שפעת לדוגמא.

אחרי כמה מאות שנים נוצר מודל חדש שבא להשלים חסרים מה-Shang Han Lun והתפתח מודל חדש (4 הרמות) שמדבר על פלישת חום חיצונית ומשלים את הספר מהיבט החום.

 

מאפיינים עיקריים של מחלות חום:

 

מופיעים בהתחלה סימנים של פלישת רוח חמה, חום קיץ, חום לחות. דופק מהיר, לשון אדומה, חיפוי צהוב, רגישות לקור ויש הזעה. תמיד במחלות האלו יש חום סיסטמי (fever). אנשים שלא מעלים חום במחלות מראה שהגוף שלהם חלש מכדי להלחם ומעיד על צ'י מגן חלש. המחלה חודרת דרך האף והפה והפתוגן (הגורם למחלה) חזק ואלים מאוד- נראה לפי התגובה של הגוף. אם זה נמשך לאורך הרבה זמן זה יכול לגרום לתמותה. מחלות חום אמיתיות ניתן להקל על הסימפטומים אך לא יכולים לפתור את זה לגמרי או לעצור אותה (כי הפתוגן חזק) וחשוב לטפל כדי למנוע סיבוכים כמו ששפעת לא תתפתח לדלקת ריאות.

4 הרמות הן רמת ה-Wei, רמת ה- Qi, רמת ה-Ying ורמת ה-Xue. לכל אחד מהם יש כמה תתי סימפטומים.

ישנה קרבה מסויימת בין 4 הרמות ל-6 השכבות. רמת ה-Wei דומה לשכבת ה- Tai Yang, רמת ה-Qi דומה לשכבת ה-Yang Ming, רמת ה-Yingדומה לשכבת ה-Shao Yin ורמת ה-Xue דומה לשכבת ה-Jue Yin.

 

רמת ה-Wei: יהיה סימפטומים של חום, חשש מרוח או מקור, כאב ראש, לשון אדומה בצדדים ובקצה, חיפוי לבן דק (לישה לרמה החיצונית), דופק מהיר וצף. חיצוני, עודף, חום, יאנג.

 

רמת ה-Qi: יהיו סימפטומים של חום, רתיעה מחום ולא מקור, צמא, טעם מר בפה, שתן צהוב וכהה, לשון אדומה עם חיפוי צהוב ודופק מהיר (דומה מאוד לשכבת ה-Yang Ming)- יש כאן את 4 הגדולים (חום, זיעה, דופק, צמא). פנימי, חום, עודף, יאנג. נפזר חום ונתמוך בנוזלי הגוף. יש כאן פלישה מה-Wei לרמה יותר פנימית- יש סימנים של איבר ואין רציעה מקור- זה כבר לא על פני השטח (בנתיים זה באיברי Fu חלולים).

 

רמת ה-Ying: חום שמוחמר בלילה, יובש בפה ללא צמא, פריחות חיוורות על העור, אינסומיה, חוסר מנוחה, לעיתים הזיות\ במצב הזה אין דימומים. גוף הלשון אדום מאוד וללא חיפוי והדופק מהיר. ברמת ה-Ying יש חום שחודר לאיברים הפנימיים (מזכיר את ה-Shao Yin לב, כליות), מגיע לדם עצמו אבל לא חודר לרמה הבאה (כאן רמת הפגיעה בנוזלים לא מאוד בולטת- לא בשיאה). העיקרון הטיפולי יהיה לפזר חום מרמת ה-Ying, לקרר אש, לחזק ולתמוך בנוזלים. פנימי, חום, חסר (על רקע עודף), יאנג (יין בחסר).

 

רמת הדם- Xue: יש חום גבוה שמחומר בלילה, עור חם למגע, הפריחות על העור בולטות ומאוד אדומות, יהיה דימום מפתחי הפנים (אף, פה), יכולות להיות הזיות, מאניה, הפרעות נפשיות, לשון אדומה כהה ללא חיפי (תתכן מאוד מחורצת), דופק מהיר וחלש\דק. מצב פנימי, חום, חסר (על רקע עודף), מצב יאנגי. נקרר דם, נפסיק דימום, נזין ותמוך ביין ונחזק צ'י (לפי הסדר- קודם מקררים, מפיסיקים דימום וכשנרגע משקמים את יין אבל צריך להפסיק את המצב האקוטי). אפשר לתת את צמח שן הארי שמקרר מאוד.

 

 

אבחנת מרידיאנים:

 

הרעיון של תיאוריית הדיקור היא כזו שהתעלות בהם זורם צ'י ודם- יש להם מסלולים חיצוניים ופנימיים והם נכנסים לתוך האיברים הפנימיים בגוף, כל תעלה כזו נושאת בתוכה את האיכות האישית של האיבר ואפשר לאבחן לפי הגישה בעיות פנימיות. נניח אם יש פריחה אדומה לאורך קו\ איזור מסויים, או אצבע שתמיד יש בה דלקת- אפשר לחשוד אם יש פתולוגיה איברית. אם יש איזורים או קווים המרגישים, חמים, קרירים, לחים, כואבים יותר מאיזורים אחרים – יכול לכוון לבעיה במערכת הקשורה לאיבר. אופציה נוספת היא למשש את המרידיאן שנראים רלוונטים ולבדוק רמת כאב, רגישות לנקודות דיקור, גבשושיות או חורים לאורך המרידיאן שאנו מרגישים ביד שלנו- יכול להעיד על דיסהרמוניה. מתוך מישוש אם אנחנו יכולים לראות אם דברים ישתחרר.

 

 

אבחנת בטן:

 

הבטן היא איזור גדול לאבחנה שאפשר ללמוד ממנה על המצב הפיזי ועל מצב הצ'י של המטופל. נשתמש באבחון זה בעיקר למטופלים המתלוננים על כאבי בטן- הפרעות עיכול. יש איזור מאוד חשוב בו הצ'י זז בין הכליות (הג'ינג והמינג מן)\ מבטא את ה-Yuan Qi בגוף ולכן על בסיס זה יש גישות שונות ברפואה המזרחית על חשיבות אבחון זה- יש גם טיפול בבטן עצמה.

כשה-Yuan Qi- הצ'י בין הכליות נחלש נוצרת פגיעה ב-Shen והוא נעשה עני, חסר חיוניות ונוצרת דיסהרמוניה על רקע Yuan חלש (יכול להגרם גם בפתוגן חיצוני או פנימי, יכול להתבטא ולגרום לדיסהרמוניות וסינדרומים).

ברפואה הסינית הבטן היא כלי אבחון אבל היא לא יחודית. עושים אותה כחלק מאבחנה כוללת של דופק, לשון, ו-4 עמודי אבחנה. בתוך חלל הבטן נמצאים כמעט כל האיברים בגוף- החלולים והמלאים. בנוסף לכל המרידיאנים יש שלוחות פנימיות שעוברות בבטן. יש בה ריכוז גדול של צ'י ולכן היא יכולה לשמש כלי לאבחון טוב וכולל. (כדאי גם תמיד לבדוק את נקודות ה-Mo, למשש אותם ואפשר לטפל דרכם).

 

ישנם כמה דגשים לגבי הבדיקה עצמה:

 

  • רצוי שהמטופל יתרוקן לפני הבדיקה (שתן וצואה)- לשאול או להציע לו כי הולכים ללחוץ שם.

  • רצוי לשים כרית מתחת לבירכיים כדי שהבטן תהיה יותר רכה

  • כשהרגליים מתוחות אפשר לבדוק את אלסטיות שרירי הבטן בעיקר באיזור מתחת ל-CV6.

  • להתבונן על הבטן, להסתכל על הצורה שלה, האם היא נפוחה, נוקשה, שקועה, איזורים בולטים, סגולים, איזורי שיעור (תוצאה של זרימת דם).

  • לחץ קל\ לחץ שטחי- מעבר על כל הבטן במגע עדין- להרגיש אם יש איזורים חמים, לחים, קרים. (לרחף עם גב כף היד). הבטן צריכה להרגיש חמימה, נוגעים ב4 באמצעות ביחד, יד אחת תומכת ומרגיעה ויד שנייה ממששת.

  • לחץ עמוק, הלחיצה היא לא פתאומית (כמו מכה- יהיה כיווץ), נוגעים ולאט לאט נכנסים, מנסים לתאם אותה עם השאיפה ויוצאים עם הנשיפה. עוברים על כל הקווים. ללחץ יש ערך טיפולי בפני עצמו גם בלי טיפול ממוקד- רק המסאג' עצמו- כמו שעוברים על כל המרידיאנים ואם יש איזורים בעייתים מסמנים אותם. אפשר להתחיל לדקור ואז לחזור לבטן לקבל אינדיקציה. מחפשים רגישות או כאבים (נק' MO).

  • בטן בריאה היא בטן קפיצית\ אלסטית ובעיקר סביב CV6, הרבה פעמים ניתן להרגיש דופק סביב הטבור. לרוב לנשים הבטן תהיה רכה יותר. כשהבטן רופסת היא מעידה על חסר ואם היא נוקשה יש עודף.

  • כשאנשים לא מגיבים ללחץ זה מעיד בדרך כלל על מצב חסר מול תגובתיות בבטן- רגישות, קפיצות, עודף.

  • אפשר לחוות תגובות על הפנים של המטופל בלחץ על הבטן.

  • עור נורמלי הוא מעט אלסטי ומעט לח (כמו קלף), אם יש יובש אז כנראה שחסר דם. מאידך בטן יותר מדי לחה מעידה על לחות בגוף.

  • דרך נוספת היא למשוך את העור בבטן אם אפשר למשוך הרבה- מראה על מצב חסר, אם היא אפשר למשוך אז הבטן במצב עודף.

  • במידה ומרגישים גוש או נפיחות בבטן לא לוחצים עליו באופן ישיר- נמשש סביבו ונגדיר גודל. רוב הגושים בבטן לא ממאירים אבל כדאי להפנות לאולטראסאונד. אם הגוש נוקשה- יהיה קשה לפזר אותו. אם הטקסטורה רכה יותר סביר שנצליח לגרום לו להעלם.

  • באופן עקרוני גוש מעיד על הצטברות\ סטגנציה שמראה כביכול על מצב עודף אבל הרבה פעמים מתחת לכך מסתתרת חולשה\חסר, בדרך כלל של הטחול.

 

אפשר לאבחן לפי רגישות לפי אלמנטים או לפי רגישות לפי מחממים

 

 

 

bottom of page