בס"ד
מרידיאן ה-YANG MING של היד- המעי הגס LARGE INTESTINE
מסלולים
מסלול חיצוני-
הערוץ מתחיל באצבע המורה (האצבע השניה) ב- LI1 והולך בין עצמות אצבע השנייה לאבצע השלישית עד פרק כף היד. משם הערוץ הולך לזרוע ולאספקט הלטרלי של המרפק, לכתף ולגב העליון. מהגב העליון הוא ממשיך הוא ל-SCF שם הוא מתפצל. סעיף אחד נכנס לחזה ומתחיל את המסלול הפנימי. וסעיף שני הולך לצידי הצוואר, דרך הלחי ולחניכיים התחתונות, הוא מקיף את השפתיים ועובר מצד לצד אל צידי הנחיר לנקודה LI20.
מסלול פנימי-
מה- SCF, הערוץ נכנס לתוך הגוף, מתחבר עם הריאות. הוא יורד מטה דרך הסרעפת לאיזור ST25 שם הוא מתחבר עם המעי הגס.
בספר הקיסר הצהוב יש אזכור כי יש סעיף מאיבר המעי הגס לנקודה ST37 שהיא נקודת הים התחתונה של המעי הגס.
פיזיולוגיה-
לערוץ של המעי הגס יש את הפונקציות הבאות:
1. מפיץ צ'י לפנים ולראש ומסדיר את תפקוד איברי החישה והגרון- יוכל לטפל בסימפטומים כמו חסימה של האף, אך מנוזל, אלרגיות, כאבי ראש פרונטלים, כאבי שיניים, כאב גרון והפרעות של התירואיד.
2. מסדיר את נוזלי הגוף- באזכור מספר הקיסר הצהוב, ערוץ המעי הגס שולט בהפרעות נוזלי הגוף הנקראים JIN YE. חוסר או עודף שלהם כמו זיעה, יובש בעיניים ובפה, שלשולים ובצקות.
3. מפיץ צ'י לזרוע, לכתף ולצוואר- נקודות על הערוץ יכולים לטפל בדלקות מפרקים, דלקות פרקים, כאבי שרירים ואטרופיה של היד, פרק כף היד, מרפק, כתף וצוואר.
4. שומר על תפקוד תקין של המעי הגס- כולל אחראיות על פריסטלטיקה תקינה, לחלוח של המעי של המעיים ויכול לטפל בעצירות או שילשולים וכאבי בטן.
5. מנקה חום מהדם ומהערוצים- ערוץ היאנג מינג (גם של הרגל) הוא הערוץ היחיד שמלא ביותר צ'י וביותר דם. חום יכול להיגרם מסטגנציית צ'י או דם בערוץ. הסטגנציה הזו יכולה להפוך לחום ולעלות ולגרום לסימנים כמו פה יבש, זיעה מוגברת, שתן צהוב, עצירות והפרעות עור כמו בעיות אקנה, פרונקלים וקרבונקלים.
6. מחזק צ'י ודם- הערוץ מחזק ומקדם את הסירקולציה של הצ'י והדם בגוף.
פתולוגיה-
הערוץ שולט בהפרעות של נוזלי גוף. אם הערוץ פגוע ויהיו כאבי שיניים, נפיחות של הצוואר, סקלרה צהובה, פה יבש, מעברי האף יכולים להיות סתומים או נוזלים. יתכן וגם יופיע דימום מהאף או חסימה של הגרון, כאבים בכתף ובזרוע עד האצבע השנייה. כשיש סטגנציה של צ'י בערוץ, יתכן ויהיה חום ונפיחות לאורך הערוץ. מתי שיש חוסר צ'י בערוץ יתכן ויהיה רעד מקור וקושי להתחמם.
*קלינקה
הערוץ המתפצל
לאחר שנפרד מהערוץ הראשי בדי, הערוץ המתפצל עוקב אחרי הערוץ הראשי עד הכתף (איזור LI15). מאיזור זה הערוץ מתפצל לשלושה סעיפים.
סעיף ראשון הולך פוסטריורית לעמוד השדרה ולאיזור חוליה C7.
סעיף שני הולך אנטריורית ומופץ בחזה ובשדיים.
סעיף שלישי נכנס לתוך הגוף ומתחבר עם הריאות והמעי הגס. משם עולה למעלה, עובר דרך הגרון ומתחבר עם הערוץ הראשי של המעי הגס באיזור LI18.
פונקציית הערוץ המתפצל
הערוץ המתפצל של המעי הגס מחזק את הקשר בין המעי הגס לריאות כך שמבחינה קלינית, נקודות על ערוץ המעי הגס יכולות לטפל בריאות וההפך.
הערוץ המתפצל מופץ בחזה ובשדיים ומרחיב את פונקציית הערוץ באיזורים אלו. למשל דלקת שדיים, כאבי חזה והפרעות באיזור יכולות להיות מטופלות על ידי נקודות כמו LI10, LI11 יחד עם ST18,CV17,ST40,LIV3.
האיזור שבו הערוץ מתפצל לשלושה הוא LI15, לכן הנקודה תוכל לטפל בהפרעות גב עליון, חזה, ריאות, גרון ומעי גס. הנקודה לעיתים תשולב עם LI10, LI11, LI4, LU7, ST40, GV14.
LI18 היא נקודת מפגש בין ערוצי המעי הגס והריאות ולכן היא תוכל לטפל בכאבים של הזרוע, הפרעות גרון, כאבי מפרקים, דלקות גידים וסנדרום התעלה הקרפלית וכן גם בהפרעות של "ששייכות לערוץ הריאות".
ערוץ החיבור
נקודת החיבור- LI6
ערוץ החיבור עוקב אחרי הערוץ הראשי עד הכתף LI15, משם לזוית המנדיבולה שם הוא מתפצל.
סעיף אחד נכנס לשניים והסעיף השני נכנס לאוזן ומתחבר עם כל הערוצים שמגיעים לאוזן.
* יש דעה ש- LI6 מתחבר לאוזן אבל ערוץ ה-YANG MING HAND מתחבר עם כל חמשת איברי החישה.
פתולוגיות
בעודף- כאבי שיניים, מחלות חניכיים, חרשות והפרעות אוזן.
בחוסר- תחושת קור או רגישות בשיניים, תחושת נוקשות בחזה ובסרעפת.
קלינית
מבחינת ערוץ-
א. הפרעות שיניים- נקודת החיבור יכולה לשמש גם בעודף וגם בחסר לכאבי שיניים, תחושת חום וקור עם דלקת חניכיים. נקודות שמושלבות ה-LI6 יהיו ST44, LI4, LKI7, KID6, ST6, ST7, GB2.
ב. הפרעות אוזניים- נקודת החיבור יעילה לבעיות אוזניים שכוללות חרשות, כאבי אוזניים, דלקות אוזניים וטיניטון. אפשר לשלב את LI6 עם TW2, TW3, GB42, GB44, TW17, GB2.
ג. נקודת החיבור יכולה לטפל בהפרעות של איברי החישה כמו אודם בעיניים, גרון כואב ודימום מהאף.
מבחינת איבר-
א. הפרעות של נוזלי הגוף- נקודת החיבור מקושרת עם מרידיאן הריאות שהוא המקור העליון של הנוזלים וערוץ המעי הגס שולט על הפרעות נוזלי הגוף (JIN YE). לכן נקודת החיבור LI6, יכולה להיות אפקטיבית לבעיות כמו בצקות (בעיקר החלק עליון של הגוף), קושי בהחזקה ובהטלת שתן יחד עם נקודות LU9, LU7, CV3, CV9 ,ST40.
ב. הפרעות של החזה והסרעפת- נקודה זו יעילה לבעיות שונות של מערכת הנשימה ואיזור האפיגסטרי כמו תחושת מלאות ונוקשות באיזור, שיעול וליחה, סטגנציית מזון, ברונכיטיס, גסטריטיס וריפלוקס- החזר ושטי. נשלב את LI6 עם LU5, CV10, CV17, ST44, ST40.