בס"ד
מרידיאן ה-TAI YIN של הרגל- הטחול SPLEEN
מסלולים
מסלול חיצוני-
הערוץ הראשי מתחיל בבוהן הגדולה בנקודה SP1, הולך לאספקט המדיאלי של הרגל מקדמת המלאולוס המדיאלי ומשם לאספקט המדיאלי של הרגל.
יש סוג של חוקיות שערוץ ה-JUE YIN FOOT (הכבד) צריך לעבור בין הערוצים של הטחול והכליות אבל עד 8 צון מהמלאלוס המדיאלי ברגליים התחתונות הכלל משתנה והערוץ של הכבד קדמי יותר לערוץ הטחול. מעל 8 צון, הערוצים חוזרים להרגלם.
מהרגל התחתונה, הערוץ ממשיך לאספקט המדיאלי של הירך, שם הוא הוא עובר דרך המפשעה וממשיך לבטן, הוא עולה 4 צון לקו המרכז (קו הCV) וכשהערוץ מגיע לחזה הוא מתחרב ל-6 צון לקו המרכז. הערוץ מסתיים בנקודה SP21 בצידי החזה.
מסלול פנימי-
הערוץ נכנס לתוך הגוף במפשעה (איזור SP12), שם הוא מתחבר עם איברי הטחול והקיבה. מהקיבה הוא ממשיך דרך הסרעפת לצידי הושט ומתחבר עם קצה הלשון.
יש סעיף שהקיבה שעובר דרך הסרעפת ונכנס ללב וזה מחזק את הקשר בין הטחול ללב.
פיזיולוגיה
הטחול אחראי על פונקציית העיכול ויש לו אחראיות על תפקודי איברי המערכת כמו על הקיבה, מעי דק, לבלב וחלק מתפקודי הכבד והכיס מרה והפרשת אנזימי עיכול.
לערוץ הטחול יש את הפונקציות הבאות:
1. מקדם ומסדיר את תפקוד העיכול וספיגת האוכל והשתייה- סימנים כמו תאבון נמוך, אי נוחות בטנית, כאבי בטן ושילשולים.
2. הערוץ מסדיר את טרנספורמציית הנוזלים בגוף ומונע הצטברות לחות- סימנים כמו תחושת כבדות בראש ובגוף, בצקות, הפרשת רוק מוגברת ושילשולים.
3. מחזק צ'י ודם- הטחול אחראי על יצור ה-YING QI, הצ'י המזין ויכול לטפל במצבי עייפות, אינסומניה, וסת שופעת ותשישות.
4. מעלה ומייצב את הצ'י- הטחול מעלה צ'י טהור מעלה כדי להזין את הראש והפנים, מחזק את השרירים החלקים והאיברים הפנימיים ודואג שיהיו במקומם ולא יצנחו. יכול לטפל בסנדרומים כמו סחרחורות, כאבי ראש קלים, קושי להתרכז וצניחת איברים.
5. הזנת השרירים והגפיים- הטחול והקיבה הם המקור ליצור צ'י ודם, הם שולטים בטונוס השרירים והזנת 4 הגפיים ולכן הערוץ יכול לטפל בשיתוקים וברפיון שרירים.
פתולוגיה
הערוץ שולט בהפרעות של הטחול. אם הטחול פגוע יופיעו כאבים אפיגסטריים, הפרעות עיכול, נפיחות בטנית שמוטיבים על ידי שחרור גזים, הקאות אחרי אוכל, גיהוקים תכופים, תאבון נמוך, שלשולים, קושי בהחזקת שתן, צהבת, ספאזם וכאב מתחת ללב, חרדות, חסר שקט, קושי להירדם, נוקשות וכאב בלשון, תחושת כבדות בגוף וקושי לעמוד. יתכן גם כאב, נפיחות וקור בצד המדיאלי של הירך והברך וקושי בהוזזת הבוהן הגדולה.
*הבדלים בין פתלוגיות הקיבה לטחול
הקיבה לעיתים מראה סימנים של עודף כמו רעב מוגבר ורעב לעיתים קרובות כשנפוץ שהטחול מראה סימנים של חוסר כמו בעיות כרוניות של עיכול כמו תאבון נמוך, שלשולים וכאבי בטן. הקאות, בחילות וגיהוקים יכולים להיות קשורים לכל אחד מהאיברים. בדרך כלל אם הקיבה מעורבת הסימנים יהיו מיד אחרי אוכל ואם הטחול מעורב הסימפטומים יהיו יותר כרוניים ויופיעו לאחר זמן מהארוחה.
קלינית
הערוץ המתפצל
אחרי שנפרד מהערוץ הראשי בירך, המסלול המתפצל של הטחול מתחבר עם עם הערוץ המתפצל של הקיבה במפשעה (איזור ST30\SP12) ומשם עולים יחד ומתחברים עם הגרון והלשון.
פונקציית הערוץ המתפצל
א. הערוץ המתפצל מבליט את הקשר בין הטחול לקיבה ותומך בפונקציה של נקודות על ערוץ הטחול לטפל בבעיות קיבה ולהיפך ושניהם מטפלים בבעיות עיכול. נקודות שיסדירו את פונקציית העיכול משני הערוצים הם SP3, SP6, SP9, ST36, ST37, ST39.
הערוץ המתפצל מחזק את הקשר בין הטחול ללב, יש קשר בדוק בין חסר צ'י של הטחול ודם הלב להפרעות מנטליות כמו חרדות, פלפיטציות ואינסומניה. נקודות היכולות לטפל בכך הם SP3, SP4, PC6, HT7.
ST30 היא נקודת המפגש בין הערוצים המתפצלים של הטחול והקיבה והיא גם נקודת ים התזונה. נקודה חשובה לטפל בהפרעות עיכול כמו נפיחות בטנית, כאב וספאזם בבטן, גזים, שלשלולים, המעיית מעיים וטחורים.
ב. הערוץ המתפצל מחזק את הקשר בין הטחול לגרון, כשיש הפרעות של ליחה בגרון או תחושת גוש תקוע וכן הפרעות תירואיד. לכן SP3, ST40, PC5 יוכלו לטפל בהפרעות אלו.
ג. הערוץ המתפצל יכול לטפל גם בבעיות לשון ופה- פצעים ואפטות בפה, נוקשות של הלשון ודיבור לא ברור עם ליחה בלשון שיוכלו להיות מטופלים על ידי SP2, SP3, SP4, SP5, SP6.
ערוץ החיבור
נקודת החיבור- SP4
לאחר שנפרד מהמסלול הראשי, ערוץ החיבור מתחבר מיד עם ערוץ הקיבה ומשם ממשיך לעקוב אחרי הערוץ הראשי של הטחול. הוא נכנס לתוך הגוף ומתחבר עם המעיים והקיבה.
פתולוגיות
בעודף- כאבים קוליקים ומכווצים בקיבה ובמעיים.
בחוסר- מיימת בבטן, תת תזונה ביילדים, נפיחות בטנית, אי נוחות וכאב בטן.
קלינית
איזור ההשפעה של נקודת החיבור SP4 הוא איזור הטבור והמיוחד איזור הבטן התחתונה. לכן הנקודה יכולה לטפל בגם בהפרעות עיכול וגם בהפרעות איברי מין חיצוניים.
מבחינה ערוץ-
SP4 היא נקודה עוצמתית לטפל ברגל ובדלקות של כף הרגל, בעיות בעקב, תחושת חום ברגל, וכאבים של הבוהן הגדולה. אפשר לשלב את נקודת החיבור SP4 עם נקודות כמו SP3, LIV3, BL62, KID4, KID2.
מבחינת איבר-
א. הפרעות עיכול-
SP4 אפקטיבית במיוחד לכאב בטן והפרעות עיכול, לכאב ספסטי וכיווצי, לקרוהן וקולייטיס, תסמונת המעי הרגיז, בחילות, הקאות ושילשולים ביחד עם שילוב נקודות כמו PC6, ST37, ST25, LI4, LI11.
הנקודה תוכל לטפל גם בגזים, תת תזונה בילדים, מיימת ואפילו בהשמנה בשילוב עם PC6, LI11, LI10, ST36, SP15.
ב. הפרעות מערכת המין-
SP4 יעילה לכאבים בבטן תחתונה ולמצבי דיסמנוראה, תסמונת קדם וסתית כמו עצבים ושינויים במצבי רוח וציסטות יחד עם SP8, PC6, LIV5, CV3.
ערוץ החיבור הגדול של הטחול
נקודת חיבור- SP21.
לאחר שנפרד מהערוץ הראשי 6 צון מתחת לכפל בית השחי הערוץ מפיץ צ'י לחזה ולאיזור ההיפוכונדריום.
פתולוגיות-
בעודף- כאב בכל הגוף- טרשת נפותה, סנדרום B.
בחסר- רפיון, אטרופיה וחולשה של השרירים, חולשה של המפרקים, חולשה בכל הגוף.
קלינית
הפונקציה של ערוץ החיבור הגדול הוא להפיץ צ'י ודם דרך רשת שמכסה את קדמת ופנים הגוף והקצוות. הנקודה היא מרכזית להפיץ צ'י ודם, להזין ולאזן את כל הגוף דרך כלי הדם הקטנים.
הערוץ יכול להיות יעיל ב-2 המקרים הבאים
א. כאב בכל הגוף כמו סנדרום B, פיברומיאליגיה, טרשת נפוצה, לופוס (זאבת), מחלת קרוהן ומחלות מעיים דלקתיות. נקודות שנשלב עם SP21 הן GV14, BL11, BL65, SI3, LIV8.
* חשוב לציין שכאבי הגוף צריכים להיות מחסר של חומר בגוף כמו יין ולא מפתוגן חיצוני, שבמקרה של פתוגן הנקודות יכניסו אותו יותר לפנים הגוף.
ב. חולשה של הגוף כמו אטרופיה, רפיון וחולשת שרירי הגוף, תסמיני חסר של צ'י ודם, יין ויאנג של האיברים ותהיה חולשה או תסמונת העייפות הכרונית. נשלב יחד עם SP21 את נקודות ST36, CV4, CV6, BL17, CL43, BL23.