top of page

מרידיאן ה-TAI YANG של הרגל- השלפוחית שתן BLADDER

מסלולים

מסלול חיצוני-

המסלול מתחיל ב-BL1 משם הוא עולה דרך המצח עד לקודקוד הראש ומשם הוא נכנס למוח.

הערוץ הראשי מתחבר עם המוח בעורף (GV16, GV17) ומתפצל. סעיף אחד הולך ועורף ולצוואר 1.5 צון לקו האמצע וממשיך מטה עד שמגיע לגובה חוליה L2 שם הוא נכנס לפנים הגוף. המסלול החיצוני ממשיך דרך החוליות הלומבריות, הסקרום ואיזור הירך משם יורד פוסטריות לירך ולכפל הברך.

הסעיף השני יורד שלוש צון לקו באמצע. יורד לאורך הגב, חולצה את הגבול המדיאלי של השכמה וממשיך עד שמגיע לאיזור הישבן (GB30). הוא ממשיך לצד הפוסטריורי של הירך וכפל הבאך שם הוא מתחבר עם הסעיף הראשון. לאחר מפגש שני הסעיפים בכפל הברך הם ממשיכים מטה לרגל דרך שריר התאומים עד לאחורי המלאלוס הלטרלי (BL60) והולך לאספקט הלטרלי של כף הרגל ומסתיים בבוהן הקטנה (BL67), שם הוא מתחבר עם ערוץ ה-SHAO YIN FOOT הכליות.

מסלול פנימי-

סעיף מקודקוד המוח (GV20) נכנס למוח ומתחבר עם העורף. סעיף נוסף מגובה חוליה L2 נכנס לתוך הגוף ומתחבר עם הכליות ושלפוחית השתן.

דרך נקודות הSHU שעל הערוץ הוא מתחבר עם כל האיברים הפנימיים.

 

פיזיולוגיה-

לערוץ שלפוחית השתן יש את הפונקציות הבאות:

1. מפיץ צ'י לפני השטח- שכבת ה-TAI YANG היא השכבת ההגנה הראשונה בגוף ואמורה להתמודד עם ניסיונות פתוגן חיצוני לחדור לגוף. הערוץ משוייך למערכת החיסון של הגוף. סימפטומים כמו חום וצמרמורות, כאבי שרירים, כאבי ראש ונוקשות של הצוואר יכולים להיות מטופלים על ידי ערוץ זה.

2. מפיץ צ'י ומזין את השרירים והגידים- לערוץ שלפוחית השתן יש השפעה אנרגטית חזקה על קידום הפונקציה ותפקוד השרירים, גידים, רצועות ורקמות חיבור בכל הגוף. הוא המרידיאן הגדול בגוף והוא יכול לטפל בהפרעות כמו דלקות גידים ושרירים, כאבי שרירים, פציעה בטונוס השרירים ורקמות חיבור חלשות עם קושי בתנועת השרירים והמפרקים.

3. שולח צ'י למוח ומייצב רגשות- סימפטומים כמו מאניה דיפרסיה, אפילפסיה, סכיזופרניה ובעיות רגשיות יכולות להתאים לערוץ זה.

4. מפיץ צ'י לאיברי החישה ולפנים- כאבי ראש אוקסיפיטלים, הפרעות של העיניים והאף יכולים לגרום לסטגנציה של צ'י בערוצי ה-TAI YANG.

5. מסדיר את תפקוד השלפוחית שתן והכליות- סימפטומים כמו קושי בהחזקת שתן, בריחת שתן, הפרעות פוריות ואיברי המין יכולות להיות מטופלות על ידי ערוץ זה.

6. דרך נקודות ה-SHU, הערוצים מתחבר עם כל איברי ה-ZANG\FU הפנימיים.

 

פתולוגיה

הערוץ שולט בהפרעות של הגידים והרצועות. אם הערוץ פגוע יהיו בעיות במפרקים וסימפטומים כמו כאב ראש מתחושה של משהו שעולה למעלה או כאב מאחורי העיניים. יתכן גם כאב בעודף, בצוואר, בגב ואיזור לומברי, אי יכולת לכופף או למתוח את מפרק הירך, ספאזם של כפל הברך או תחושת כיווץ של שריר התאומים. יתכן וגם יהיה הפרעות מנטליות כמו מאניה דיפרסיה ואפילפסיה, כאב בפרונטלות, מלריה וסקלרה צהובה, דמעת מהאף, אף נוזל, דימום מהאף וטחורים. יתכן כאב לאורך הערוץ כמו בעורף, גב, איזור לומברי, סקרום, כפל הברך, תאומים, רגליים והפרעות של הבוהן הקטנה.

* תיאוריית הערוצים מייחסת את השליטה בגידים וברצועות לערוץ של השלפוחית שתן למרות שבתאוריית האיברים השליטה בהם שייכת למסלול של הכבד. ההבדל בניהם מבחינה קלינית שערוץ שלפוחית השתן בעיקר מתייחס להפרעות פיזיולוגיות כמו BI SYN ופציעות, הערוץ של הכבד שולט הרגשות והעצבים ויכול לטפל בתפיסות ונוקשות עם ספאזם של שרירים עקב מתח.

 

הערוץ המתפצל

לאחר שנפרד מהערוץ הראשי בכפל הברך (BL40), המסלול המתפצל עולה לסאקרום (5 צון מעל פי האנוס) וקרוב לאיזור BL31. משם 2 סעיפים מתפצלים. סעיף אחד הולך לאנוס וסעיף שני נכנס פנימה ומתחבר עם שלפוחית השתן ולכליות, משם הוא מתחבר עם הלב. הערוץ ממשיך מעלה לשרירים לצידי עמוד השדרה ומתחבר עם העורף שם הוא מתחבר עם הערוץ הראשי של ה-TAI YANG FOOT שלפוחית השתן.

 

פונקציית הערוץ המתפצל

המסלול המתפצל מחזק את הקשר בין שלפוחית השתן לכליות ותמוך בפונקציה של הנקודות על ערוץ שלפוחית השתן כדי לטפל בבעיות של הכליות וההפך.

המסלול המתפצל מסביר את הקשר בין ערוץ שלפוחית השתן לאנוס ולאיזור של הרקטום. מבחינה קלינית אנו יכולים להשתמשים ב- BL57, BL40, BL35 כדי לטפל בטחורים או בצניחה של הרקטום.

הערוץ המתפצל של שלפוחית השתן מתחבר עם הלב. מתי שתפקוד הלב הקשור לשמור על הנפש שקטה מופרע, יתכן ונראה הפרעות במערכת השתן שקשורים לעצבנות, דחיפות ותכיפות במתן שתן עם כמויות קטנות ובמקרה זה BL28, BL23 יכולות להיות אפקטיביות בשילוב עם HT7, LIV3. כשאש הלב עולה מעלה יתכן ויופיע שתן צהוב, מועט ושורף או קושי בהחזקת שתן ונוכל להשתמש בנקודות BL58, BL66, BL33.

BL40 ו- BL10 הם נקודות התפצלות והתחברות של הערוצים כך שיש קשר חזק בין שני איזורי הנקודות. מבחינה קלינית, שני הנקודות יכולות לטפל בכאב ונוקשות של העורף והצוואר כמו גם בכאב של מפרק הברך והפרעות של שריר התאומים.

איזור הסאקרום גם קשור לעורף דרך הערוץ המתפצל ומראה שנקודות על הסאקרום כמו BL31, BL32 יכולות להשפיע על כאב צוואר. נקודות של איזור הצוואר יכולות גם לטפל בהפרעות באיזור הסאקרום. החיבור הזה מוסבר מהקשר בין העורף לאיזור האגן. מבחינה קלינית, BL10 יכולה לטפל בהפרעות גניקולוגיות כמו חוסר איזון הורמונלי, אי סדירות בוסת, דיס מנוראה, חוסר פריון ותסמונת קדם וסת.

 

ערוץ החיבור

נקודת החיבור- BL58

לאחר שנפרד מהערוץ הראשי, ערוץ החיבור מתחבר עם הערוץ של הכליות.

 

פתולוגיות

בעודף- חסימה של האף, אף מנוזל, כאבי ראש וכאבי גף.

בחסר- דימום מהאף, נזלת כרונית מהאף, סינוסיטיס.

 

קלינית

א. סנדרום פתוגן חיצוני- BL58 משמשת לפתוגן רוח קור או רוח חום כשיש הפרעות באיזור אוקסיפטלי כמו כאב ראש אחורי, נוקשות של הצוואר, חסימה של האף, נזלת שמפריעה למעברי אף, כאבי גוף וכאב גב. אפשר להשתמש בה גם לסימפטומים של אלרגיה. יחד עם BL58 נשלב את LU7, LI4, BL12, ST37, BL38.

ב. הפרעות של האף- נקודת החיבור יכולה לטפל באופן כללי בהפרעות של האף במצבי עודף או מצבי חסר כמו רניטיס, סינוסיטיס, דימום מהאף ופוליפים באף. נקודות שנשלב עם BL58 הם LI4, LU7, LI20, LI11, BL10, BI TONG, ST36.

ג. הפרעות לאורך הערוץ- הנקודה טובה במיוחד לכאבים הנעים באיזור הגב האמצעי והגב התחתון במיוחד ל- B SYN עקב מאמץ, מתח, נקע או טראומה. נשלב את BL58 עם BL57, SI3, KID3, GB34.

bottom of page