בס"ד
מרידיאן ה-YANG MING של הרגל- הקיבה STOMACH
מסלולים
מסלול חיצוני-
המסלול הראשי מתחיל מתחת לאישון ב-ST1, יורד ללחי ומתחבר עם השיניים והחניכיים העליונות ומשם לפילטרום (GV26) שם מתחבר עם ערוץ ה- GV ומתלפף סביב השפתיים. הערוץ ממשיך לכיוון הלסת התחתונה ולזוית הלסת ואז משנה כיוון כשעולה מעלה (איזור GB3) הוא מגיע עד האיזור הטמפורלי ל-ST8 ושוב מתחבר עם ערוץ ה-GV בנקודה GV24. סעיף אחר הולך מהלסת (איזור ST5) יורד מטה דרך הצוואר ומשם סעיף הולך לגב (מתחבר עם GV14).
מהצוואר וה-SCF, המסלול הראשי יורד דרך החזה והפיטמות 4 צון לקו האמצע (CV) בחזה ובאיזור הבטן הוא עובר 2 צון לקו האמצע.
המסלול החיצוני והפנימי מתפצלים אחד מהשני ב-SCF ונפגשים במפשעה (איזור ST30). הערוץ ממשיך לאספקט הלטרלי אנטריורי של הירך, הברך והשוק ומסתיים בצד הלטרלי של הבוהן השנייה ב-ST45. מהנקודה ST36 סעיף יורד לאורך עצם הטיביה ומסתיים בבוהן השלישית. סעיף נוסף נפרד מנקודה ST42 והולך לצד המדיאלי של הבוהן הגדולה שם מתחבר עם הערוץ של בן הזוג הטחול- TAI YIN FOOT נקודה SP1.
מסלול פנימי-
הערוץ מתחיל לצידי הנחיר (LI20) ומשם הולך לצידי האף עד לקנטוס הפנימי של העין (BL1) ויורד להיכן שהמסלול מתחיל מתחת לאישון ST1.
מה-SCF הערוץ הפנימי נכנס לגוף, חוצה את הסרעפת ומתחבר עם הקיבה והטחול. סעיף חוצה את המעיים ואיזור המפשעה וחוזר למסלול החיצוני.
פיזיולוגיה-
לערוץ הקיבה יש את הפונקציות הבאות:
1. מפיץ צ'י לפני ומסדיר את תפקוד איברי החישה- יש אימרה שהפנים הם השדה של ערוצי ה- YANG MING. הכוונה שגם ערוץ היד וגם ערוץ הרגל יכולים להזין את הפנים ואיברי החישה ולהסדיר את התפקודים שלהם. הפרעות של העיניים, אף, חניכיים, שיניים, איזור טמפורי ולבלוטות הרוק, הרפס ואקנה בפנים יוכלו להיות מטופלים על ידי ערוץ זה.
2. מסדיר את פעולת מערכת העיכול- הערוץ שקשור מאוד עם איבר הקיבה יכול לטפל במערכת העיכול העליונה והתחתונה כולל את הפה, ושט, קיבה, טחול, לבלב, מעי דק וגס, כיס מרה, כבד ואנזימי עיכול. בדרך כלל הפונקציה הזו תטופל על ידי נקודות הים התחתונות שעל הערוץ (ST36, 37, 39).
3. מחזק צ'י ודם- ערוץ ה-YANG MING מלא ביותר צ'י ויותר דם, וכן שאיברי אלמנט האדמה שולטים על הצ'י הנרכש ושהקיבה היא ים הדגנים, נקודות על הערוץ יוכלו לטפל במצבי חסר צ'י ודם. ST36 ו-ST30 נקראות ים התזונה והם שימושיות מאוד במצבים של חסר או אפילו סטגנציית צ'י ודם. הם יוכלו לטפל בסימפטומים של מאניה דיפרסיה אם יש חום בערוץ כתוצאה מסטג'נציה, בעיות בעור, צרבות, בחילות והקאות.
4. מחזק ומזין את 4 הגפיים- ה-YANG MING מפיץ צ'י ודם לגפיים כשייכות לאלמנט האדמה ובגלל שהוא ערוץ מלא ביותר צ'י ויותר דם ולכן יוכל לשמש לשיתוקים ואטרופיה ורפיון של השרירים.
פתולוגיה
כשהערוץ לא מתפקד כמו צריך, איזור השוק והטיביה (היכן שהערוץ עובר) יהיה בעייתי ויתכן ויהיה רעד ותחושת קור, יתכן האדם יוציא גם קולות אנחה ופיהוקים, גוון עור כהה והפרעות עיכול כמו המעיית מעיים. במקרים קיצוניים המטופלים לא יואהב אש ולהיות בחברת אנשים, יבהל בקלות ויחוש חרדה ויעדיף להישאר לבד. במקרים של עודף ואש (חום בערוץ) יכול לגרום למאניה דיפרסיה עד כדי שאנשים "יעלו לגג וישירו בלי בגדים" וירוצו ערומים.
הערוץ המתפצל
לאחר שנפרד מהערוץ הראשי בחלק האנטריורי של הירך, הערוץ המתפצל מגיע למפשעה (איזור ST30). משם הוא נכנס לגוף ומתחבר עם הטחול והקיבה ועולה מעלה ללב. ממשיך לעלות לצידי הושט והגרון ומתחבר עם הפה, עולה מעלה לצידי האף ובסוף מתחבר עם מערכת הראיה בקאנטוס הפנימי של העין (BL1) ושם מתחבר עם הערוץ הראשי של הקיבה.
פונקציית הערוץ המתפצל
הערוץ המתפצל מחזק את הקשר בין הקיבה לטחול, תומך בנקודות על הערוץ כדי לטפל בפתולוגיות של הטחול ולהפך. הוא מתחבר עם הלב ומסביר את התיאוריה לכך שנקודות על הערוץ יוכלו לטפל בבעיות של הלב. לדוגמא, קלקול קיבה או הרניה יכולים לגרום לאינסומניה, מצד שני, הפרעות של הנפש שקשורים ללב יכולים לגרום לתיאבון נמוך או לכאב אפיגסטרי. בשני המקרים, נקודות על ערוץ הקיבה כמו ST36 ו-ST40 יכולים לטפל בזה יחד עם PC6, HT7, CV10.
הערוץ המתפצל גם מפיץ צ'י לפנים ולאיברי החישה, לכן נקודות על הערוץ יכולות להיות אפקטיביות לסינוסיתיס, כאבי ראש פרונטליים ולאלרגיות. נקודות שיתאימו הן ST43, ST44, ST36, ST37.
בערוץ המתפצל מחזק את הקשר בין ערוץ הקיבה למערכת הראיה ויש קשר חזק בין ST30 לעיניים. סומק של הפנים, אודם, כאב ונפיחות של העיניים יכולים להגרם מסטגנציית צ'י ודם שעולים למעלה. ST30 יכולה לכוון את הצ'י כלפי מטה.
ערוץ החיבור
נקודת החיבור- ST40
לאחר שנפרד מהערוץ הראשי ב-ST40 הוא מתחבר עם הערוץ של הטחול. הוא עוקב אחרי הערוץ הראשי של הקיבה עד ה-SCF ומשם מתפצל.
סעיף אחד הולך לגרון וסעיף שני הולך לראש ולגב שם הוא מתחבר גם עם המוח.
פתולוגיות
בעודף- הפרעות מנטליות כולל מאניה דיפרסיה, סכיזופרניה, איבוד שפיות, אפילפסיה וכ'
בחוסר- אטרופיה, רפיון וחולשה של השירים של הרגל וכף הרגל במיוחד של איזור השוק.
צ'י מורד- חסימה של הגרון, נפיחות וכאב של הגרון ואיבוד פתאומי של הקול.
קלינית
מבחינת ערוץ-
א. סנדרומי WEI & BI- ערוץ החיבור חשוב לטפל בהפרעות של שיתוקים וחוסר זרימה של צ'י ודם במיוחד לגפיים התחתונות לסימנים של אטרופיה ורפיון שרירים כשיש כאב ונפיחות בגפיים. אפשר לשלב יחד נקודות עם ST40 את ST36, ST32, GB31, GB39.
ב. הפרעות גרון- בגלל שהערוץ מתחבר עם הגרון הוא יכול לטפל בכאבים ונפיחות של הגרון, איבוד קול, הפרעות תיראוד ותסמונת גלעין השזיף. ST40 תשולב עם LI1, LI3, LI4, LU10, HT5, KID6.
מבחינת איבר-
א. הפרעות של הטחול והקיבה- ערוץ החיבור יכול לטפל בהפרעות גם של הטחול וגם של הקיבה כמו בכאב אפיגסטרי, שלשולים, תאבון נמוך וכאבי בטן. ST40 חשובה לטפל גם בהפרעות של ליחת "אל-חומר" כמו גרעין תקוע בגרון- תסמונת הגרעין השזיף.
ב. הפרעות מנטליות- משום שערוץ החיבור מחובר ישירות למוח הוא אפקטיבי לטפל בהפרעות מנטליות כמו כשלהיחה חוסמת את פתחי הלב- בלבול בדיבור, מאניה דיפרסיה, דיכאון, סכיזופרניה ואפילפסיה. ST40 יכולה לטפל יחד עם נקודות GHOST ועם ST45, SP1, PC5, GV20, GV16.
3. הפרעות חזה וריאות- כשיש ליחת אל-חומר ויתכן שיעול, ליחה, אסטמה, ברונכיטיס, דלקת ריאות ולחץ בחזה אפשר להשתמש בנקודת החיבור ST40 יחד עם LU5, LU7, LI4, KID6, CV12, ST41.