בס"ד
5 נקודות השינוע\ הנקודות העתיקות
מתארות את טבע ואיכות הנקודות שמשפיעות על זרימת הערוץ.
הנקודות נמצאות בין קצות האצבעות (אצבעות ידיים\ רגליים) עד למפרקים הגדולים (מרפקים\ ברכיים).
איכות הצ'י מתגברת וגדלה ככל שמתקדמים מקצות האצבעות שם ממקומות נקודות הבאר לכיוון המפרקים הגדולים שם נמצאות נקודות הים.
ישנה שאלה מעניינת שיש להקדים לסיכום הנקודות: כשלומדים את תיאורית 5 הנקודות העתיקות אנו לומדים שהצ'י מתחיל לזרום מהאצבעות לכיוון מרכז הגוף ואילו, לפי תיאורית סדר זרימת מעגלי 12 הערוצים והשעון ישנם ערוצים שמתחילים מאמצע הגוף או בפנים ודווקא מסתיימים באצבעות (למשל הערוצים היינים של היד או ערוצי היאנג של הרגל) ובכך נראה שב-2 התיאוריות יש זרימה הפוכה.
בחלק מבתי הספר מלמדים את התיאוריות כ-2 נפקדות אך האמת היא ששניהן עובדות יחדיו.
אחת מהתשובות לקונפליקט היא שתאוריית חמשת הנקודות העתיקות מייצגות את האופן שהצ'י הולך ומתגבר בערוץ עצמו. ככל שהוא מתקרב לפנים הגוף מנקודות מהבאר עד לנקודות הים, כשבקצוות הצ'י הוא יאנגי (אין באיזור כמעט בשר, שטחי) והוא מתגבר ומתקדם לכיוון האיבר והופך לצ'י יותר ייני (הרבה בשר, יותר עמוק). תאוריית זרימת מעגלי 12 הערוצים והשעון מספקת לנו הסבר של מעגל הזנה של הגוף בצ'י, דם ונוזלים על ידי הערוצים (ערוץ הריאות מתחיל את המעגל הראשון כשמהחזה הוא מגיע לקצה אצבע מס' 1 ומתחבר עם בן זוגו לאלמנט ערוץ המעי הגס המתחיל באצבע מס' 2 שמתקדם חזרה לגוף עד שבפנים הוא מתחבר עם בן זוגו לשכבה ערוץ הקיבה שהוא יורד עד לבוהן 2 שם מתחבר עם בן זוגו לאלמנט ערוץ הטחול שעולה בחזרה לחזה ומשלים את המעגל בחיבור עם הריאות- בן הזוג לשכבה. יש שלושה מעגלים סך הכל).
כשהצ'י בערוץ מתגבר (אספקט יאנגי של תנועה) הוא צורך צ'י ודם (אספט ייני של הזנה) דרך נוזלים שמועברים בצ'י של הערוץ כך שבעצם 2 התיאוריות משלימות אחת את השניה.
האספקט המזין קרוב יותר למעגל 12 הערוצים שמספקים חומר (יין) להתגברות ולתנועה של צ'י בערוץ (ייו).
בכתבים העתיקים נאמר שבנקודות הבאר יש זרימה איטית וחלשה של צ'י עד שהיא מתקדמת ומתגברת יותר ויותר בכל אחת מהנקודות אליה היא מגיעה עד נקודות הים, שם הזרימה היא עמוקה וחזקה.
5 הנקודות העתיקות הן ההסבר לכך שנקודות דיסטליות משפיעות היטב על הדינמיקה של הצ'י ושל האיברים.
הן נקודות מאוד דינמיות בגלל התנועה הרבה והשינויים המתרחשים בהן.
ל-5 הנקודות העתיקות יש בכלליות מכנה משותף:
1. נקודות הבאר מטפלות במלאות מתחת ללב.
2. נקודות המעיין מטפלות בחום\ קור בגוף.
3. נקודות הפלג מטפלות בכבדות של הגוף ובכאבי מפרקים.
4. נקודות הנהר מטפלות בצפצופי נשימה, שיעול, חום, קור ובעיות קול וגרון.
5. נקודות הים מטפלות בזרימה של צ'י מורד ובשלשולים.
* אך זהו לא המידע השלם.
1. נקודות הבאר
הנקודות הדיסטליות ביותר, ממוקמות ליד הציפורניים. המקום בו האספקט המזין של 12 הערוצים בונה את תחילת התנועה וטרנספורמציית הצ'י בערוץ (נקודות בהן החומר הייני והפונקציה היאנגית נפגשים לראשונה).
נקודות הבאר נחשבות כמציגות את התחלת הזרימה של הצ'י על ידי האיברים, זהו מקום התחלתי שהזרימה בו מתוארת כאיטית וקטנה. כמו טיפות שמטפטפות ומחלחלות לכיוון מסויים ומתחילות משהו הדרגתי.
הן נחשבות לסוג של נקודות "מקור" כי הן מתחילות את הזרימה אך הזרימה בהן כך כך התחלתית וחלשה שהן לא זוכות לכינוי זה. גם זה לא יהיה נכון להגיד שכל הצ'י שזורם בערוץ מגיע מנקודות הבאר אלא הן רק מתחילות את הזרימה.
בגלל שבנוסף לכך שהיין והיאנג נפגשים בנקודות הבאר (אספקט ייני של הזנה ואספקט יאנגי של תנועה), לסטימולציה של הנקודה יכולה להיות השפעה חזקה לכל אורך הערוץ.
יש להן את שני התפקודים הראשיים הבאים:
א. מסלקות עודף ומטפלות בסטגנציה.
ב. משחררות חסימות ומפזרות גושים.
השימוש של נקודות הבאר כדי לסלק ולהניע סטגנציה ועודף של צ'י או דם הוא בדרך כלל השימוש הראשי של נקודות אלו. למרות האופי שלהן, שהזרימה בהן התחלתית וחלשה והיא נחשבת לטיפטופים, להוצאת כמה טיפות דם מנקודות אלו יש הדמיה לניעור שורש של עץ. לדימום של הנקודות יש יכולת לשחרר את הלחץ בערוץ ולגרום לתנועה ולשיחרור.
בכתבים היותר מודרניים, השימוש בנקודות אלו הוא לטפל בסטגנציה שיצרה כאב. שבמקרים כאלו נצפה לחום או לנפיחות לאורך מסלול הערוץ.
מעבר לשיכוך כאב הן משמשות לניקוי חום ועודף שגורמים גם לאי שקט ואי נוחות, עצבנות וכ'.
השימוש השני שלהן, מאוד דומה לתפקיד הראשון, אך נקודות הבאר משמשות גם למצב של סטזיס כשיש איטיות בתנועת הערוץ- מעיין מצב על רקע חסר (לעומת סימפטומים של עודף בתפקוד הקודם).
ההבדל בין שני התפקודים הוא בתיאור של נהר שהזרימה בו לא טובה.
במצב הראשון יש מפולת אבנים שחוסמת את הזרימה של המים ובמצב השני אין זרימה כי אין מים.
למצב החסר, ניתן גם לדמם עד כ3-4 טיפות, לדקור בטכניקת חיזוק ו\או להוסיף מוקסה.
כשיש הצבטברות כואבת (B סינדרום) או חוסר זרימת צ'י חלקה- יתכן והצ'י והדם בערוץ "נקרשים" ויגרמו הצטברויות, נפיחויות או גושים.
לדוגמא, נקודות הבאר SI-1, חשובה לטיפול כשאין מספיק חלב אם להנקה או בנמלול של קצות הידיים לא רק בגלל היכולת לנקות חום וסטגנציה אלא גם בגלל היכולת ליצור תנועה שתשחרר הצטברויות בערוץ.
בנוסף, נקודות SP-1 תטפל בדימום בין ווסתי (דימום מהרחם בין וסת לוסת) על רקע חולשת טחול שלא שומר את הדם בכליו ו- KID-1 תטפל באסטמה על רקע חולשת כליות הן דוגמאות לכך שלנקודות באר יש אינדיקציה של חיזוק.
במאמר נוסף קיימת המלצה שיש ליחס את נקודות הבאר הייניות יותר למצבי חסר ונקודות באר יאנגיות מתאימות יותר למצבי עודף.
* בהקדמה לתאוריית 5 הנקודות העתיקות אמרנו שלנקודות הבאר יש אינדיקציה כללית לטפל במלאות מתחת ללב.
במצבי של עודף או חום, שגורמים לעצבנות וחסר שקט, אינסומניה, חריקת שיניים, כאבי ראש, הרפס זוסטר, פציאליס או הפרעות קיבה יכולות להיות מטופלות על ידי הנקודות הבאר LI-11 ו- ST-45.
לעיתים הסנדרום "חסימה של פתחי הלב" יכול להיווצר על ידי ליחה, חום או סטגנציה שמשפיעים על החושים ונקודות הבאר יכולות להיות שימושיות באיבוד הכרה פתאומי כמו התעלפויות, שוק\הלם, התקף מאניה דיפרסיה, פסיכוזה, חרדה, בלבול מנטלי, התנהגות אלימה או מצבים רגשיים הכוללים דיכאון בגלל יכול ה"פתיחה והשחרור" שלהן.
טכניקות לטיפול בנקודות באר
כשדוקרים את נקודות הבאר כדי לטפל בעודף- יש לכל הפחות לדמם 8-12 טיפות כדי "לנער" את שורש העץ ולשחרר את הערוץ. במקרים חמורים אפשר להוציא אפילו 40 טיפות דם.
כשמדממים כדי לנקז עודף, חשוב שצבע הדם ישתנה מכהה לבהיר.
מצד שני, כשמשתמשים בנקודות הבאר כדי לטפל בחסר, יותר מתאים להשתמש במוקסה או בסטימולציה קלילה של מחט כדי ליצור תנועה עדינה בערוץ.
לפעמים, אפשר לטפל בחסר גם על ידי דימום של 4-5 טיפות בלבד. במצבים כאלו בדרך כלל הדם כבר יהיה בהיר.
* כמו תמיד, הערוץ המתאים לטיפול על ידי דיקור או דימום נקבע על ידי אבחנה מבדלת ומישוש הערוץ.
2. נקודות המעיין
מכונות גם כנקודות "שופכות". בדרך כלל הן ממוקמות דיסטלית לעצמות המטה-קרפליות או המטה-טרסליות ומדיאליות לנקודות הבאר.
באיזור זה, מתחיל להצטבר מעט יותר בשר והצ'י בערוץ משתנה. יש עליה בסירקולציה של צ'י ודם והזרימה בו יותר חזקה (אך עדיין לא חזקה מדי). אפשר לתאר הנקודות ככאלו שהצ'י בהן מתחיל לנוע קדימה לאורך הערוץ אחרי שבנקודות הבאר הצ'י רק מתגלה.
יש להן את שני התפקודים הראשיים הבאים:
א. מנקות חום מחסר.
ב. מזינות יין ודם.
בספר הקיסר הצהוב נאמר כי נקודות המעיין מתאימות לטפל בכל מצב של בחום בגוף. בחלק מהכתבים נאמר עליהן כי הן יותר ספציפיות לחום שנגרם על רקע חוסר בחומר (יין או דם). בגלל תנועת הצ'י העדינה בנקודות אלו, סטימולציה יכולה לעזור להזין את הגוף ביין ובנוזלים ותתאים למצבים בהן המטופל משנה את הגוון שלו כמו לחיים סמוקות או לגלי חום על רקע חסר. (הנקודות הבאות ברצף, נקודות הפלג, יותר מתאימות למצבי חסר יאנג משום שלנקודות מקור יש אופי מחמם כמו יתואר בהמשך).
אפשר להסביר את אופי ניקוי החום שלהן בכך שבערוצים היינים נקודות המעיין הן נקודות אש ובערוצים היאנגים הנקודות הן נקודות מים.
לדוגמא במצב של חסר יין בריאות עם חום מחסר שגורם לכאב גרון, הנקודה LU-10 תהיה אפקטיבית. גם במצבי זיהום באגן עם חום בגלל חסר ביין ובדם יכולה להיות הקלה על ידי נקודות המעיין של ערוצי הכליות, הכבד והטחול (KID-2, LIV-2, SP-2).
לפי הטקסטים, LIV-2 היא הנקודה הנפוצה ביותר לנקות "חום מהכבד" למצבי LIVER YANG RISING או LIVER FIRE בעיקר כשיש ברקע סוג של חסר (דם או יין שלא מעגנים את יאנג הכבד).
במקרים של עודף\ חום אמיתי שיוצרים אש, מומלץ להשתמש בנקודות על ערוץ ה- SHAO YANG כדי לנקות את החום המתפרץ.
יש אמרה שלמצבי זיהום כרוניים עם חום על רקע חסר נקודות המעיין מתאימות אך למצבים אקוטים יעיל יותר לדקור את נקודות הבאר.
כך שאם קיימת דלקת גרון כרונית עם חום כשיש ברקע חסר LU-10 ,תהיה נקודת הבחירה אך אם הדלקת התחילה ממש עכשיו תתאים יותר הנקודה LU-11.
וכן הנקודה ST-44 מאוד יעילה לנקות חום מערוץ ה- YANG MING כשלרוב גם היין נפגע.
* יש מקורות שאומרים שהנקודות מתאימות גם למצבי קור וחסר יאנג משום שהאופי של הנקודות בחמשת האלמנטים בערוצים היינים הוא נקודות אש (להוסיף מוקסה).
טכניקות לטיפול בנקודות המעיין
כשבאים לדקור את הנקודות, מאוד חשוב להשאיר בתודעה את האופי של הנקודות. התנועה באה לתאר זרימה בקו צר, שיש כוונה להמשיך את הטפטוף מנקודות הבאר. המטופל צריך להרגיש תחושה עדינה של צ'י לאורך הערוץ ואז היכולת לספק יין ודם בערוץ מתחילה.
הדיקור צריך להיות יחסית שטחי עם סטימולציה עדינה.
3. נקודות הפלג
נקודות הפלג מכונות גם בשם "נקודות הובלה או נקודות הסעה".
נמצאות בדרך כלל באיזור פרק כף היד או הקרסול, איזרים עם השפעה גדולה על הגפיים.
יש לנקודות הפלג 2 תפקודים ראשיים:
1. מחזקות צ'י ומחממות יאנג.
2. מסלקות לחות.
אם למדנו על פיזיולוגית הצ'י בנקודות הבאר שבו הוא מתחיל להתהוות או בנקודות המעיין שהוא מתחיל להצטבר, בנקודות הפלג הצ'י המקורי נכנס בחוזקה לפעולה בערוץ.
התיאור של הצ'י בערוץ כשהוא מגיע לנקודות אלו הוא כ"נשפך" או כ"נמזג".
הצ'י עכשיו נע בזרם חלק, ביציבות ובטבעיות כמו מים שנשפכים מבקבוק.
באיזורים של פרקי כף היד או הקרסוליים הצ'י בערוץ כבר פעיל והוא יוצר סירקולציה של צ'י ודם.
ביחס לזה שכלי הדם באיזורים אלו נחשבים לקטנים, עדיין יש לנקודות אלו השפעה על היכולת לספק הזנה למפרקים באיזור וזאת משום שנקודות הפלג בערוצי היין נחשבות לנקודות מקור ולנקודות אדמה.
* חשוב לזכור שלצ'י המקור יש חלק חשוב בהתפתחות והתהוות הצ'י בערוץ ובנקודות הפלג צ'י המקור מתחיל לחזק את הזרימה בערוץ כשהוא נכנס עמוק יותר ומהיר יותר ומעודד את תנועת הדם ואת תנועת המפרקים.
מבחינה קלינית, בגלל אופי החיזוק שלהם על ידי צ'י המקור שמעודד סירקולציה של צ'י וחיזוק יאנג שמעודד את התנועה בערוץ וגם האופי של נקודות האדמה שמטפלות בלחות הנקודות יכולות לטפל בכבדות של הגוף וכאבי מפרקים.
כידוע, חסר ביאנג יכול להוביל להצטברויות של לחות שזה השורש להרבה בעיות כרוניות שמעורבות בהן כבדות וכאב לא רק במפרקים אלא בכל בגוף.
ההבדל העיקרי בין נוזלים טהורים לבין נוזלים פתולוגיים הוא ביכולת ההזנה שלהן.
הפרקים דורשים מצד אחד תנועת יאנג צ'י בערוץ ומצד שני הזנה של נוזלים טהורים שילחלחו אותם. ללא סטימולציה של יאנג צ'י בערוץ, לא רק לחות תצטבר אלא גם הנוזלים יאבדו את יכולתן להזין את השרירים ואת המפרקים- כתוצאה מכך שאין הזנה ראויה יכולות להופיע תלונות כמו כבדות ותחושת חולשה עם קשיי תנועה ולבסוף המפרקים יפגעו.
כשהמצב כבר מגיע למפרק ויש כאב, זה סימן של הצטברות לחות שלאורך זמן יכולה להפוך לליחה.
לכן בכל מקרה של כבדות וכאבי מפרקים על רקע ליחה\ לחות פתולוגיים או נוזלים תקועים זה על רקע חסר תנועת יאנג מצ'י המקור ויש להניע את הצ'י ולחזק את היאנג שיסלקו את הלחות או את הקור שגרמו לכאב.
* נקודות הפלג על ערוצי היאנג הן נקודות עץ- שמטפלות באקלים של רוח. מצב של רוח פנימי יכול לגרום לכאב או לחסר תזוזה של המפרקים ולכן אפשר לשלב אותם יחד עם נקודות על ערוצי יין (מקור+אדמה).
טכניקות לטיפול בנקודות הפלג:
כמו בדיקור נקודות המעיין, חשוב גם בנקודות הפלג להרגיש תחושת צ'י עדינה לאורך הערוץ. בדרך כלל מסביב לנקודות אלו יש כלי דם ולכן חשוב להכניס את המחט בצורה עדינה כדי לאפשר לכלי הדם לזוז הצידה. (המטפל לא צריך להזיז את כלי הדם הצידה בעצמו עם האצבע כמו שבדרך כלל ממליצים בדיקור הנקודה LU-9 אלא בהחדרה עדינה תהיה תגובה טובה ביותר של צ'י שתשפיע גם על כלי הדם באיזור).
4. נקודות הנהר
מכונות גם כנקודות "חוצות\ מעבירות".
בדרך כלל נקודות הנהר נמצאות באיזורים בהם יש יותר בשר מלנקודות הקודמות שלמדנו.
שימושן העיקרי הוא לקדם תנועה תקינה של צ'י בערוץ (יש כבר התקדמות לכיוון האיבר).
במיקום שלהם יש הפרדה ברורה בין הגידים לשרירים ויש מספיק מקום לזרימה יציבה, חזקה ועמוקה של צ'י בערוץ שמזכירה זרימה חלקה בנהר.
כבר הוזכר בהקדמה של 5 נקודות העתיקות, שלנקודות הנהר יש בהכללה אינדיקציה לטפל בשיעול, ציפצופי נשימה, חום וקור, בעיות גרון ושאר סימנים שמזכירים פתולוגיות של פתוגן רוח חיצון כשאין הזעה.
בנקודות אלו, הצ'י מקבל סטימולציה שגורמת להתפרצות ולתנועה חזקה שמקדמת תנועת צ'י תקינה ויכולה להדוף את הפתוגן ואת השכבה החיצונית בגוף.
נקודות הנהר על ערוצי היין הן שייכות לאלמנט המתכת ולכן ישפיעו על המחמם העליון וטובות להפרעות של הגרון ומיתרי הקול.
נקודות הנהר היאנגיות שייכות לאש ולכן טובות לטיפול בהפרעות של קור וחום.
לדוגמא, הנקודה LU-8 אינדיקטיבית לשיחרור הריאות- סילוק פתוגן רוח קור, עם סימני שיעול, כאבי גוף, חום סיסטמי וחוסר הזעה ובדרך כלל משלבים אותה עם הנקודה SP-2 שהיא נקודת המעיין והאש על ערוץ הטחול שעוזרת לנקות חום על רקע חסר ותומכת בטחול. יחד הן משחררות חיצון כשיש ברקע חולשה פנימית של המטופל בשכבת ה-TAI YIN. (שילוב שמזכיר את הפורמולה GUI ZHI MA HUANG TANG). כדי להשתמש בנקודות אלו לאינדיקציה של סילוק פתוגן חיצוני נרצה להשתמש בסטימולציה חזקה של הנעה.
KID-7 היא נקודת נהר שמחזקת את היין על ידי שמירה על נוזלים דרך הנעה. לפי תאורית 5 האלמנטים היא גם נקודת חיזוק כי המתכת היא האמא של המים.
לא כל נקודות הנהר יהיו הראשונות לבחירה כדי לשחרר חיצון. למשל TW-6 לא טובה לשיחרור חיצון כמו הנקודה הקרובה אליה TW-5. בכלליות, ל- TW-6 יש יכולת לנקות חום בערוץ ה-SHAO YANG בגלל יכולתה להניע צ'י בעוצמה בערוץ והיא מתאימה למצבי עצירות עם תקיעות צ'י ומצבי חום בכבד\ כיס מרה. בדרך כלל משלבים אותה עם נקודת הים GB34 להניע צ'י.
טכניקות לטיפול בנקודות נהר
הטכניקה בדיקור צריכה להיות תואמת את אופי נקודות הנהר שבהן הצ'י והדם נעים מהר ועמוק יותר.
בדרך כלל מתאים לנקודות אלו טכניקת חיזוק כמו לשרוט את המחט או לתפוס חזק ולשחרר (טכנ' פרפר) וכן להוציא מהר ולהכניס לאט עד להשגת צ'י ופחות טכניקות פיזור כמו סיבוב מהיר והפלקה שמתאימות לנקודות הדיסטליות יותר שלמדנו.
בנקודות נהר אפשר להשתמש במחטים ארוכות יותר.
5. נקודות הים
מכונות גם כנקודות "התלכדות".
יש להן את השימוש העיקריים של טיפול בזרימת צ'י מורד.
הן מסדירות את טרנספורמציית הצ'י של האיבר.
העוצמה שיש לנקודות אלו על הצ'י בערוץ הופכת אותן לנקודות שימושיות מאוד בקליניקה.
בנקודת הים, הצ'י נכנס פנימה ומתקדם לעבר האיבר עצמו. באיזורים אלו של המפרקים והברכיים, הזרימה היא מלאה, חזקה ועמוקה. בנוסף, באיזורים אלו יש גם כלי דם גדולים.
אחד מהשימושים הקליניים הנפוצים של נקודות הים הוא טיפול בזימה של צ'י מורד והפסקת שלשולים.
הנקודות מסדירות את האיבר ומטיבות עם הצ'י בערוץ.
מצב של צ'י מורד הוא כבר מצב שטרנפסורמציית הצ'י או תפקוד האיברים נפגעים.
לדוגמא בקיבה, צ'י מורד כולל לרוב הקאות. כיוון הצ'י של הקיבה הוא כלפי מטה, להוריד את המזון.
בריאות, צ'י מורד יכלול שיעול. בכבד, שלמרות שהצ'י אצלו זורם לכל הכיוונים, יתכנו מצבים פתולוגיים שמחמירים במצבים רגשיים או יצוצו סימני חום. למרות ששילשולים מקושרים בעיקר לצ'י מורד של הטחול, זהו מצב שיכול לכלול מספר איברים מקושרים.
להפרעת מטבוליזים של נוזלים שנגרמו מצ'י מורד אפשר לחשוב לטפל בערוצי שלפוחית השתן, הריאות, הטחול והכליות.
למשל השילוב LU-5 ו- SP-9, שני נקודות ים על ערוץ ה- TAI YIN מסדירות את הצ'י בערוץ ואפקטיביות לטפל בשלל פתולוגיות כמו שיעול, הצטנניות כרוניות, קוצר נשימה, שלשולשים, תאבון ירוד, עייפות, בעיות עור, אבל, חוסר יכולת להתרכז, חיורון ועוד.
דוגמא נוספת לצ'י מורד ולשימוש בנקודות הים הוא לטפל בסטגנציות והצטברויות גושים על ידי סטימולציה והשגת תנועה חזקה של צ'י בערוץ.
לרוב, הסטגנציה הזו היא מסוג של עודף. למשל BL-40 נקודת הים על ערוץ שלפוחית השתן תטפל בכאב אקוטי של כאבי גב תחתון, GB-34 נקודת הים על ערוץ כיס המרה מתאימה לכאבים ברגליים ו- ST-36 תטפל בכאבי בטן.
* נקודות הים הייניות הינן נקודות מים ולכן מחזקות את האספקט של ה- PRE NATTALE QI, נקודת הים היאנגיות הן נקודות אדמה והן מתייחסות לאספקט של ה- POST NATTALE QI.
נקודות הים התחתונות של איברי היאנג מחזקות את איבר ה- FU שלהן (ST36, ST37, ST39).
טכניקות לטיפול בנקודת ים
כשדוקרים את נקודות הים, יש לזכור שלא רק הזרימה בהן חזקה אלא היא גם עמוקה. המטרה היא להשיג צ'י שיגיע לעומק וישפיע על האיבר.
הטכניקה המומלצת היא הרמה והכנסה של המחט שנותנת תחושת צ'י חזקה לאורך הערוץ.