top of page

מרידיאן ה-TAI YIN של היד- הריאות LUNGS

 

מסלולים

מסלול פנימי-

המסלול מתחיל במחמם המרכזי (CV12)- מקור הצ'י והדם, משם הוא יורד מטה ומתחבר עם המעי הגס ואז חוזר לקיבה, עולה דרך הסרעפת לפתחי הלב  ונכנס לריאות ויוצא מהריאות למסלול החיצוני

מסלול חיצוני-

מהגרון (CV22) הערוץ הראשי הולך לכיוון הלטרלי של החזה (LU1) ויורד לאורך הזרוע, כשהערוץ מגיע לזיז הסטלואיד הוא מתפצל. סעיף אחד ממשיך עד לכיוון האגודל (LU11) וסעיף שני הולך לצד הרדיאלי של האצבע השנייה, שם הוא מתחבר עם בן הזוג לאלמנט ערוץ היאנג מינג של היד ב- LI1.

 

פיזיולוגיה

הריאות אחראיות על סירקוצציה והפצת הצ'י בכל הגוף והוא כולל את הפונקציות הבאות:

1. הפצת צ'י ובמיוחד את ה-WEI QI, הצי המגן על פני העור כדי לחזק את עמידות הגוף מפני פתוגן חיצוני ושלמור על טמפרטורת גוף תקינה.

2. מסדיר את סירקולצית הצ'י בחזה ומאזן ומחזק את הקשר בין הריאות ללב ששולטים במחמם העליון.

3. מסדיר את עליית וירידת הצ'י- הורדת הצ'י מתבצעת על ידי הריאות מגבילה את עליית הצ'י של הכבד ויחד הם מאזנים את תנועת הצ'י בגוף, מונעים עודפים וסטנגציות ודואגים לסירקולציה תקינה.

4. הריאות מסדירות את מעברי המים והנוזלים- כולל את השליטה בהשתנה וצבע השתן ויכול לטפל במצבי בצקות.

5. בשליטת הריאות להעלות את מצב הרוח על ידי השטחה ופיזור הצ'י- לכן הערוץ יכול להיות אפקטיבי בהפרעות רגשיות (במיוחד לרגשות של אלמנט המתכת כמו צער, יגון, עצב).

6. הערוץ מחובר עם הקיבה, מעי גס, גרון, גב עליון ואגודל ולכן הוא יכול לטפל בהפרעות וכאבים באיזורים אלו.

 

פתולוגיה

הערוץ שולט בהפרעות של הריאות. כשצ'י הריאות לא יורד ומפוץ כמו שצריך, יהיו תסמיני צ'י מורד כמו אסטמה, שיעול, מלאות חזה, אי שקט, צמא, כאב באספקט המדיאלי של הזרוע וחום בחמשת הכפות או שיתכן גם קור בגפיים שהריאות לא מפיצות את הצ'י עד סוף הגפיים.

עודף או סטגנציה של צ'י שיכולה להגרם יכולים להביא לכאב גב, תחושת קור עם הזעה, שתן תכוף בכמויות קטנות ומצד שני חסר בצ'י הריאות יכול להביא לכאב בכתף ובגב, תחושת קור, קוצר נשימה ושינוי בצבצ השתן.

 

קלינית

 

הערוץ המתפצל

הערוץ המתפצל נפרד מהערוץ הראשי באיזור LU1. משם הוא נכנס לחזה ומתחבר עם הריאות ויורד למעי הגס. הוא עולה בחזה מעלה ומתחבר עם הגרון (איזור LI18) שם הוא מתחבר עם הערוץ של המעי הגס (YANG MING HAND).

 

פונקציית הערוץ המתפצל

הערוץ המתפצל מחזק את הקשר בין האיברי הריאות והמעי הגס. זה נותן בסיס תאורתי לטיפול בפתלוגיית באחד מהאיברים על ידי בן הזוג.

לדוגמא, LI11 יכולה לטפל בשיעול, אסטמה, כאב חזה בזמן ש-LU10 יכולה לטפל בעצירות או בשילשולים.

הערוץ המתפצל מסביר את הקשר של ערוץ הריאות והגרון במיוחד עם איזור LI18 ומחזק את הפונקציה של ערוץ הריאות לטפל בהפרעות גרון כמו דלקת שקדים, דלקת לוע, דלקת גרון וגם בכל הפרעות מיתרי הקול.

לנקודה LI18 יש השפעה נרחבת מבחינה אנרגתית. היא מרחיבה את השפעת ערוץ הריאות ויכולה לטפל בערב בזרוע, תסמונת התעלה הקרפלית, שיעול, אסתמה, קוצר נשימה, ותסמונת גלעין השזיף התקוע בגרון ביחד עם נקודת ההתראה של הריאות (LU1).

 

 

ערוץ החיבור 

נקודת החיבור- LU7

אחרי שנפרד מהערוץ הראשי, הערוץ המתפצל מופץ באיזור הכף יד ומתחבר עם ערוץ המעי הגס (YANG MING HAND).

פתולוגיות

בעודף- הערוץ יכול לטפל בתחושת שריפה וכאב בכף היד ובפרק כף היד.

בחוסר- הערוץ יכול לטפל בפיהוק, קוצר נשימה, השתנה תחופה וקושי בהחזקת שתן.

 

קלינית

LU7 מכסה תווך נרחב של אופציות. בגלל שהיא גם נקודת הפתיחה של ערוץ המיוחד ה-CV וגם משום שהיא נקודת חיבור.

מבחינת ערוץ-

א. LU7 יכולה לטפל בכפות ידיים חמות על רקע חסר ביין בריאות או בגלל חום בערוץ. הנקודה יכולה לטפל גם בכאב על רקע טראומה בפרק כף היד או בסנדרום התעלה הקרפלית כמו גם בדלקות והפרעות של האגודל והאצבעות. LU7 יכולה להיות משולבת עם PC6, PC7, SI4, GB34.

מבחינת איבר-

א. קוצר נשימה ובפיהוקים חוזרים-

במצבי חסר, זה יכול להגרם גם מחסר צ'י של הריאות וגם מחסר צ'י של הטחול (בן זוג לשכבת TAI YIN). זה יכול גם להגרם על רקע ליחה ונוזלים תקועים. אפשר לשלב את LU7 יחד עם LU9, SP3, ST40, CV6.

במצב עודף, נשימה מהירה ושטחית, שיכולים להגרם מהפרעה בצ'י הריאות או בצ'י הטחול ויש הפרעה בהפצה. מצב זה יכול לגרום להפרעות אמוציונליות כמו צער, אבל, דיכאון, חרדות ודאגות. LU7 יכולה להיות משולבת עם BL42.

ב. השתנה תכופה-

במצבי עודף, LU7 יכולה להיות אפקטיבית כשיש לחות חמה במחמם תחתון שגורם לתכיפות וכאב בשתן, שתן שלא זורם בצורה חלקה, ושתן צהוב. וגם למצבים בהם סטרס גורם לשתן תכוף ולכן LU7 תהיה מתאימה יחד עם נקודות כמו SP6, LIV3, LIV5, ST28.

ג. חוסר שליטה במתן שתן-

במיוחד אצל ילדים עם בריחות שתן, מחט תת עורית בנקודת החיבור יכול לטפל בהפרעה זו.

 

 

 

 

ל- Tai Yin של היד יש הרבה צ'י ומעט דם (אחראי על ה- Zhong Qi- צ'י בית החזה), המערכת קשורה ליצור וויסות צ'י ("אם רוצים לחזק דם נחזק צ'י").

המערכת עוזרת לגוף להסתגל לשינויים ומווסתת נוזלים ולחות (גם פנימית וגם חיצונית). המעגל הראשון של השכבות (Tai Yin <-> Yang Ming) נקרא מעגל ההזנה, לבניית צ'י ודם.

הלחות צריכה להזין את הגוף (60% מגוף האדם נוזלים) אך כשצ'י הריאות והטחול (הבן זוג לשכבת ה- Tai Yin) יהיו חלשים תיווצר לחות פתלוגית.

 

המרידיאן קשור עם איבר הריאות, אלמנט המתכת יחד עם ה- Yang Ming של היד עם מעי גס, שכבת Tai Yin יחד עם הטחול, שעות השיא של האיבר לפי השעון הסיני\ביולוגי הן 03:00-05:00.

נקודת ציון על המרידיאן: מקור- Lu9, חיבור- Lu7, הצטברות- Lu6, התראה קדמית- Lu1, התראה אחורית- BL13.

לפי 5 "העתיקות"\ תנועות: באר\עץ- Lu11, מעיין\אש- Lu10, פלג\אדמה- Lu9, נהר\מתכת- Lu8, ים\מים- Lu5.

 

Lu 1- האוצר המרכזי - Zhong Fu\ Central Treasury

השם מרמז על התפקוד והמיקום של הנקודה. קשורה לבית החזה ולצ'י (Zhong Qi) המופץ מהנשימה.

מיקום הנקודה-

בחלק הלטראלי של בית החזה, מתחת ל- Clavicle - 6 צון לקו האמצע, ברווח בין צלעי ראשון, 1 צון מתחת ל- Lu2.

אופי הנקודה-

התראה קדמית של הריאות (Front Mu Point)- ניתנת למישוש כדי לאבחן פתולוגיות, תטפל יותר באיבר מאשר בערוץ (לקריאה בהרחבה על תפקוד נקודות ההתראה הקדמיות קרא בעמוד אופי של נקודות).

נקודת מפגש Tai Yin  (עם הטחול- בן הזוג של הריאות בשכבה).

תפקודים-

1. מסדירה את תפקודי הריאות, אחראית על ביצוע D&D) Depressing and Descending)-

- מפיצה, מפזרת ומורידה את הצ'י של הריאות- יכולה לטפל גם במצבי עודף של הריאות- מנקה חום מהריאות עם סימפטומי שיעול, ליחה, שיעול דמי, קוצר נשימה, אסטמה, ציפתופי נשמה, נפיחות ולחץ בחזה, מצבי הצטננות, גודש באף, נפיחות של הפנים, כאבי גרון, אלרגיות, חיזוק מערכת החיסון, בצקות, כאבי גב עליון, כאבי כפתיים. וגם מצבי חסר כשהנקודה מחזקת את איבר הריאות ואת הכוונת הצ'י מטה. עוזרת להביא Wei Qi לשטח פני העור, כשהעור יבש וחסר לחלוח, הצטנניות חוזרות ונשנות.

2. מנקה כיח, מנקה חום ומווסתת את מעברי המים-

כנקודת מפגש עם הטחול- למצבי ליחה מרובה, נפיחות ובצקות באף ובגרון. בגלל הקשר עם הטחול, יכולה להשפיעה מעברי מים וגם מתן שתן- קושי במתן שתן על רקע לחות.

3. מורידה את צ'י הקיבה-

בגלל הקשר פיזיולוגי של הקיבה תחת הריאות, אם צ'י הריאות ירד היא תשפיעה גם על הקיבה- יכולה לטפל במצבי בחילות, הקאות, צרבות ומצד שני יכולה לטפל בקשיי עיכול ועצירות אצל מבוגרים ובעלי צ'י חלש.

4. תומכת בשיחרור של רגשות-

פותחת את בית החזה שיכול להסתגר (כתפיים שפופות) שנסגרות עקב צער, יגון ואבל.

Lu 2- שער העננים – .Yun Men\ Cloud Gate

נקראת כך משום שאדי הקיבה עולים לריאות (עננים) והכליות תופסות צ'י ומחזירות נוזלים טהורים לריאות, והעננים מורידים ומפיצים גשם (לחלוח).

מיקום הנקודה-

בחלק הלטראלי של בית החזה, בשקע במפגש מתחת ה- Clavicle עם שריר ה-Delto Pectoral Triangle- 6 צון לקו האמצע. 1 צון מעל Lu1.

אופי הנקודה-

תפקודים-

1. מנקה חום מהריאות, מפיצה ומורידה את הצ'י של הריאות-

יכולה לפזר ליחה ולהפסיק שיעול, אסטמה ובתחושת מלאות וכאב בחזה.

2. פותחת זרימת צ'י לידיים, משפעלת את המרידיאן ומרגיעה כאב-

חשובה לכאבים בכתף (יתכן בגלל כיווץ האיזור והשרירים), מצבי נימול והרדמות של הידיים כשיש חולצת צ'י והריאות נסגרות\ מתכווצות.

* הנקודה היא צומת שיוצאים ממנה מלא כלי דם, לימפה ועצבים.

bottom of page